Bir bilete iki konser

Güncelleme Tarihi:

Bir bilete iki konser
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Açıkhava Tiyatrosu bu akşam birbirinden ünlü iki saksofoncuyu ağırlıyor. Saat 21.00'deki konserde önce alto saksofoncu Kenny Garrett sahne alacak. Konserin ikinci bölümüyse bir başka parlak saksofoncuya, Courtney Pine'a ayrılmış. Kenny Garrett, İstanbul Caz Festivali'ne geçen yıl da konuk olmuştu. Courtney Pine'ın da İstanbul'a ilk gelişi değil, geçen yıl CRR'de verdiği konseri anımsayanlar vardır.

Kenny Garrett ile Courtney Pine'ın bir başka ortak özelliği her ikisinin de cazın duayenlerinden John Coltrane'in izini sürüyor olmaları ve Miles Davis'ten etkilenmeleri.

Caz dünyasında ‘‘Miles Davis'in yadigarı’’ olarak bilinen Detroit doğumlu Garrett; Geri Allen, James Carter gibi genç yetenekleri caza kazandıran trompetçi Marcus Belgrave tarafından keşfedildi. Lise yıllarında kulüplerde başlayan caz macerası 1978'de Berklee Müzik Okulu'nda akademik boyut kazandı. Duke Ellington ve Mel Lewis orkestralarının yanı sıra Art Blakey, Friddie Hubbard ve Mel Lewis gibi ustalarla çaldı. 1986'da Miles Davis'in grubuna katıldı. İlk albümü ‘‘Introducing Kenny Garrett’’ 1984 tarihini taşıyor. O tarihten günümüze dek altı albümü yayınlandı. Coltrane'i yorumladığı 1986 tarihli albümü ‘‘Pursuance’’ ve 1997'de yayınlanan son albümü ‘‘Songbook’’ büyük yankı uyandırdı.

Uzun yıllar boyunca Miles Davis ile çalışan ve sonunda kendi kanatlarıyla uçmayı seçen Kenny Garrett, kimilerine göre Davis'in müziğini de etkiledi. Garrett'ın geçen yıl saygın caz dergisi Down Beat'in okurlarının oyuyla ‘‘Yılın En İyi Alto Saksofoncusu’’ seçildiğini de belirtelim. 39 yaşındaki Kenny Garrett, Festival'e akustik dörtlüsü Nat Reeves (bas), Shedrick Mitchell (piyano) ve Mark Simmons (davul) ile katılıyor.

Açıkhava'da Kenny Garrett'dan sonra sahne alacak Courtney Pine ise İngiltere'nin en önemli cazcılarından biri sayılıyor. Tenor ve alto saksofon çalan Pine'a Cameron Pierre (gitar), Robert Fordjour (davul), Mary Pearce (vokal), Dennis Rollins (trombon) ve DJ Sparki (hardware) eşlik ediyor. Cazda araştırmacı ve öğrenmeye açık bir tavrı benimseyen Pine, müziğinin sınırlarını zorlayan deneyciliğiyle geleceğe yönelik perspektifler de sunuyor. Örnek arıyorsanız hemen verelim: Courtney Pine birçok cazcının yaptığı gibi sadece hip-hop ile ilgilenmekle yetinmedi, Fugazi gibi ağır bir hard-core grubuyla da çaldı. Zaten ‘‘black’’ müziğin kökenlerine sıkı sıkıya bağlı olmasıyla da tanınan Pine için 50'li yılların ‘‘bop’’ şarkılarıyla hip-hop arasında ilginç bir kan bağı var. En azından bu ilginç kan bağını yerinde müşahade etmek için bu akşam Açıkhava'da olmaya değer...

Bilet fiyatları: 12 - 10 - 9 - 7 milyon TL.

Festival biletleri AKM Caz Festivali gişelerinden, Uzelli Şaşkınbakkal, Bakırköy Carousel, Altunizade Capitol ve Etiler Akmerkez alışveriş merkezlerindeki Festival standlarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!