Binlerce ABD'li Müslüman ABD ve İsrail'i protesto etti

Güncelleme Tarihi:

Binlerce ABDli Müslüman ABD ve İsraili protesto etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2006 09:33

Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yaklaşık 10 bin Amerikalı gösterici, başkent Washington'da Beyaz Saray'ın önünde toplanarak, ABD ve İsrail'in Ortadoğu'daki eylem ve politikalarını protesto etti.

Haberin Devamı

Beyaz Saray'ın karşısındaki Lafayette parkında toplanan göstericiler, ABD'nin Irak'taki askeri varlığını ve İsrail'in Lübnan ve Filistin'e karşı düzenlediği operasyonları kınadı.

Gösteri sırasında Başkan George W. Bush, Texas'taki çiftliğinde bulunuyordu. ABD'deki bazı Müslüman ve Arap kuruluşlarının yanı sıra ANSWER adlı sol eğilimli koalisyonun düzenlediği gösteride yer alan protestocular, “işgal suçtur” diye bağırdılar.

Müslüman Amerikan Toplumu adlı kuruluşun başkanı Esam Omeş, ”kutsal topraklardaki şiddet ve cinayetlere karşı birlikte ayağa kalkıyoruz” dedi. Omeş, Müslüman, Hıristiyan ve Musevi, bütün yaşamların değerli ve eşit olduğunu söyledi.

Müslüman göstericiler, İngiltere'de uçaklara terörist saldırı planlarının ortaya çıkarılmasının ardından Bush'un sarf ettiği ”İslamcı faşistler” sözünü de kınadı.

Haberin Devamı

Gösteride konuşan ABD'nin eski adalet bakanlarından Ramsey Clark, Başkan Bush'un görevden alınması çağrısında bulununca protestoculardan büyük alkış aldı.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i savunmasıyla da tanınan Ramsey, “George Bush'un başkanlığı sırasında, bütün tarihimiz boyunca olduğundan daha fazla düşman topladık” dedi.

ANSWER koalisyonunun üyesi Alicia Jrapko da “Ortadoğu'da olanlardan utanç duyuyorum” dedi.

Müslümanların gösterisine, tek tük de olsa İsrail'in politikalarını tasvip etmeyen bazı ortodoks Museviler de katıldı.
Polisin güvenlik önlemleri aldığı ancak müdahale etmediği gösteri alanının dışında toplanan küçük bir grup karşıt protestocu da ellerinde Amerikan ve İsrail bayrakları taşıdılar. Bu karşıt göstericilerin yanında da “Hizbullah Lübnan'dan dışarı” yazılı pankartlar yer aldı.

ABD'nin Büyük Okyanus kıyısındaki San Francisco kentinde düzenlenen ve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir başka gösteride de İsrail'in Lübnan ve Filistin'deki askeri operasyonları protesto edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!