Bingöl’de şehit edilen 33 asker anıldı

Güncelleme Tarihi:

Bingöl’de şehit edilen 33 asker anıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 14:52

BİNGÖL'de 17 yıl önce yol kesen PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen silahsız 33 er, anılarına yapılan Anıttepe’deki anıt önünde düzenlenen törenle anıldı.

Haberin Devamı

ŞEHİT ASKERLER ANILDI / FOTO GALERİ

Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, terör örgütünün güçsüz düştüğü dönemlerde sözde ateşkes ilan ettiğini açıkladığını; bu dönemde silahsız 33 eri şehit ettiğini söyledi. Şehit ablası Müşşeref Baleyemez, kardeşini şehit edenlerin idam edilmesini isteyerek, hükümetin değişmesini istedi.

Bingöl’de şehit 33 er için yapılan Anıttepe'de bugün anma töreni düzenlendi. Törene Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Serdar Atalay, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özaraslan, 49'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız, Bingöl Şehit Aileleri ve Malulleri Derneği (BİŞHAK) Başkanı Ziya Sözen, şehit aileleri, kurum amirleri ve çok sayıda askeri erkan ile çok sayıda kişi katıldı. 1993 yılında şehit edilen askerlerin Konya ve Denizli'den gelen yakınları, ilk günkü acıyı hâlâ yaşadıklarını belirterek, gözyaşlarına boğuldu. Şehit yakınları, “Allah belalarını versin” diyerek terörün artık sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Şehit edilen 33 askerin fotoğraflarının bulunduğu tişörtleri giyen gençler, ellerinde Türk Bayrağı ile katledilen 33 askeri temsil etti. Şehit askerlerden Erkan Kaçar'ın ablası Müşşeref Balyemez, kardeşinin adının yazılı olduğu anıt önünde yere yığılarak gözyaşlarına boğuldu. İlk günkü acıyı hâlâ yüreğinde taşıdığını anlatan gözü yaşlı abla Müşşeref Balyemez, hükümeti eleştirdi. 33 eri şehit eden teröristlerin idam edilmesini istediğini belirten abla Balyemez, “Bu devletin değişmesini istiyorum. AK Parti'nin değişmesini istiyorum. Bu devlet böyle durduğu müddetçe, dağlardaki teröristler bandolarla karşılandığı müddetçe, bizim daha çok kardeşlerimiz gider. Bingöl halkına çok teşekkür ediyorum. Böyle bir halk olduğunu bilmiyordum. Bize çok değer verdiler. Hepsinden Allah razı olsun, hepsine çok teşekkür ediyorum. Artık akan kardeş kanının durdurulması lazım” dedi.

Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 1993 yılında yapılan hain eylemin hiçbir şekilde insanlığa sığmadığını belirterek, şunları söyledi:
“1993'te terör örgütü sözde ateşkes ilan etmiş, saldırmayacağına dair basın ve yayın kuruluşlarında sözler vererek, milleti kandırdığı bir evrede bu meşhur hadiseyi gerçekleştirmiştir. Devletin meşru güçleri dışında dağları, ormanlarında elinde silahla gezen insanlar bulunduğu sürece nasıl bir ateşkesten bahsedilebilir. Hiçbir kanun, nizam tanımayan bu insanlar, kendilerini güçsüz hissettikleri dönemlerde ateşkes durumu ilan etmiş ve ancak eline fırsat geçtiği zaman da işte böyle silahsız, saldıracak güç olmayan masum insanları katledebilmektedir. Milletimizin evlatlarını acımasızca katleden bu örgüt, aslında neyi amaçladığını kendisi de bilmemektedir. Bu insanlar Avrupa'da ve gerekse Kuzey Irak'ta güvenlikli sahalarda bir elleri yağda, bir elleri balda, her türlü imkanlardan faydalanarak, zavallı kandırılmış insanların sırtından refah dolu bir hayat sürdürmektedir.”

Terör örgütünün her türlü suç organizasyonu içerisinde uyuşturucu ticareti yaptığını belirten Vali Balkanlıoğlu, halkın kazançlarına ortak olup, her türlü suç organizasyonun içerisinde uyuşturucu ticareti yaparak kirli paralarla kendilerine bir harem hayatı kurduklarını söyledi. Bingöl Valisi, “Bunları bu bölge halkı iyi tanıması lazım. Bazen böyle gencecik kız çocuklarını mağalara doldurup sözde eğitim veriyorlar. ‘Kürdistan’daki kadınları özgürleştirmek için dağa davet ediyoruz’ diyorlar. Kadınların, analarımızın, bacılarımızın yeri dağlar mıdır? Bu memlekete ibret alınması, düşünülmesi gereken çok şeyler var. Türkiye Cumhuriyeti hudutları içerisinde yaşayan herkes eşit vatandaşlık haklarından istifade edebilir” dedi.

Anıttepe'deki anma progra ardından kent merkezinde bulunan Bingöl Şehitler Anıtı'nda ikinci program yapıldı. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve ardından yapılan konuşmalardan sonra anma töreni sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!