Binali Yıldırım'dan 'Kolay İstanbul' formülü: İlk kez Kanal D'de açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2019 23:05

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Kanal D'de 'Seçim Özel' programına konuk oldu. Yıldırım, ‘Kolay İstanbul’ projesinin ayrıntılarını ve İstanbul trafiğine çözüm önerilerini anlattı. Esenler’deki otogarı kaldırılacağını ve yerine 3 uydu otogar yapılacağını söyleyen Yıldırım "Haydarpaşa Limanı da kalkacak, orası da tasarım merkezi olacak." ifadelerini kullandı. Yıldırım ayrıca toplu taşımanın herhangi bir yerinde İstanbul Kart'la yapılacak deniz yolculuğu ücretsiz olacağını söyledi.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Kanal D canlı yayınında, Kanal D Haber Başkanı Buket Aydın moderatörlüğünde Demirören Medya Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal ile Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

"İstanbul'da trafikle ilgili ne gibi çözüm önerileriniz var?" sorusu üzerine Yıldırım, İstanbul'da günde 31 milyonun üzerinde yolculuk yapıldığını, bu sayının bazen 33 milyonu bulduğunu, bu sayının 2023'te 37 milyona çıkacağını söyledi.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

Yıldırım ‘Kolay İstanbul’ projelerini ilk kez Kanal D yayınında açıkladı.

Trafiğin çözümünün toplu ulaşım olduğunu ifade eden Yıldırım, "Toplu ulaşımda da asıl çözümü oluşturan segment raylı sistem. Metro, tramvay, banliyö hatları gibi. Şu anda mevcut uzunluk 170 kilometre. Mart'ın 10'unda, uzun yıllardır yapımı devam eden Gebze-Halkalı banliyö hattı devreye girecek, onunla birlikte 238 kilometreye çıkmış olacak ama yetmez, hedefimiz 5 yıl içinde raylı sistemin payını 518 kilometreye çıkarmak. 518 kilometreye çıktığımız zaman Tokyo'yu da Londra'yı da Paris'i de geçiyoruz." diye konuştu.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ı Demirören Medya Center'a gelişinde Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, Demirören Medya Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal karşıladı.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

Raylı sistem uzunluğu 518 kilometreye çıktığında, toplu ulaşımda raylı sistemin payının yüzde 30 artarak yüzde 48'e ulaşacağını anlatan Yıldırım, "Buradaki artış, karayolundaki azalma anlamına geliyor. Yüzde 4 de deniz olacak. Denizde karşıdan karşıya geçen sayısı 2 milyonun biraz üzerinde. İstanbul'un trafiği 5 yıl içinde akar hale gelecek. 80 kilometreyle sürekli gitmeyecek ama yoğun saatlerde hız düşecek, kilitlenip kalmayacaksınız. Benim hedefim bu. Ben katlanılabilir, akıcılığı olan bir trafik vaat ediyorum İstanbullular'a." ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

"METROBÜSÜN KAPASİTESİ YÜZDE 50 ARTACAK"

"Avrasya Tüneli gibi başka efektif tüneller var mı projeleriniz arasında?" sorusu üzerine Yıldırım, iki köprü arasında bir geçişin daha olacağını, üç katlı tünel inşa edileceğini söyledi.

Mevcut metro hattının Ünalan-Altunizade, daha sonra iki köprü arasından geçerek, Gayrettepe-TÜYAP'a kadar metro hattına bağlanacağını anlatan Yıldırım, "Bu raylı sistem, Avrupa'dan Asya'ya büyük bir yük alacak. Yenikapı-Sefaköy-TÜYAP 50 dakika. Şimdi bu, E-5'e, E-6'ya paralel bir toplu taşıma. Burada aynı zamanda metrobüs var. Metrobüsle ilgili de sıkıntı var, kapasitenin üzerinde çalışıyor. Otonom metro sistemiyle, kapasiteyi yüzde 50 arttıracağız. Araçları 18 metreden, 24 metreye çıkaracağız ve seyreden araçlar birbiriyle sinyalle haberleşecek, yığılmalar olmayacak. Aynı anda 3 tane dizi gelecek, ne kadar bekleyen varsa hepsini alacak, durakta hiç yolcu kalmayacak." açıklamasında bulundu.

Metro hattı 518 kilometreye çıktığında vatandaşların bulundukları yerden her yöne 750 metre gittiğinde bir metro istasyonuna rastlayacağını aktaran Yıldırım, 10 dakikalık yürüme mesafesinde toplu ulaşım sistemine ulaşılacağını söyledi.

 "1 MİLYON 750 BİN OTOPARK İHTİYACI VAR"

İstanbul'da 240 noktada trafiğin düğümlendiğini ifade eden Yıldırım, "Bunlar tek tek tespit edildi, oralarda kavşak çözümleri var. Oradaki lokal damar tıkanmalarını açmış olacağız." dedi.

Otobüs seferlerini yeniden gözden geçireceklerini dile getiren Yıldırım, "2023'e kadar 6 bin küsur olan otobüs filosu 8 binin üzerine çıkacak. Ulaşım sistemleri arasında entegrasyon sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

İstanbul'daki otopark sorununa değinen Yıldırım, "Site yapıyorsun, sokaklar arabalarla dolu. Sokaklar park alanı mı? Sokakların yüzde 40'ı, işgal altında. Trafiği tıkayan asıl meselelerden biri de bu. Bundan sonra herkes otoparkını yapacak. 1 milyon 750 bin otopark ihtiyacı var. Sokakları da kullanmakla birlikte 750 binini şu anda ancak yerleştirebiliyoruz. Geriye kalıyor 1 milyon. Bir hesap yaptık 5 senede 243 bin ilave kapasite yapabiliyoruz. Bunu, mahallelerde yapacağız. Kombine taşımacılığın olduğu aktarma istasyonlarında yapacağız. 243 bin kapasiteyi sokaktan çekip, park alanlarına aktarmış olacağız." diye konuştu.

İstanbul trafiğini rahatlatmak için projeler ürettiklerini ifade eden Yıldırım, büyük araçlar için deniz taşımacılığı projesi hazırladıklarını belirtti.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

Sirkeci'den Harem'e olan hattın benzerini Ambarlı-Pendik arasına kuracaklarını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"(Büyük araçlar için) Halkalı, Ambarlı tarafından Pendik tarafına deniz hattı kuracağız, ro-ro taşımacılığı. İkincisi TEM'in daha kuzeyinde lojistik merkezler kuracağız. Şehrin içine gelecek her türlü mal lojistik merkezlerde toplanacak, büyük araçlarla Anadolu'dan Avrupa'dan buraya gelecek. Buradan daha küçük araçlarla alıp perakendeye, tüketicilere, İstanbullulara dağıtılacak. Bu lojistik merkezlerle şehir içi trafiğin büyük araçlarla tıkanmasının önüne geçilecek. Ayrıca mesela haller var. Su ürünleri bir yerde, kuru gıda başka bir yerde, sebze meyve bir yerde, et bir yerde. Bunları Anadolu ve Avrupa yakasında birer merkez olarak kuracağız. Hepsi burada olacak. Gelen ihtiyaç sahibi buradan alacağını alacak, bir seferde iş bitecek."

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

"ESENLER'DEKİ OTOGARI KALDIRACAĞIZ"

Yıldırım, Esenler'deki otogarı kaldıracaklarını anlatarak, "Artık oraya giriş-çıkış zorlaştı. Ciddi anlamda şehir içi trafiğini tıkayan bir hale geldi. Orası kalkacak, uydu dediğimiz, yeni havaalanına yakın 2 tane, Tuzla'da da 1 tane olmak üzere 3 otogar yapılacak. Oralara da raylı sistem, toplu taşıma yaptığımız için nasıl bir havaalanına bir insan gidiyorsa otobüs terminaline de gidebilecek. Birbiriyle entegre bir sistemi gerçekleştireceğiz. Bütün bunların amacı şehir içine yolculuk harici akını, lojistik amaçlı trafiği dışardan şehir merkezine değil, şehrin çeperlerinde tutup oradan içeriye ihtiyaç kadar getirmek." diye konuştu.

Gümrüklerden birisinin Çatalca'ya taşındığını belirten Yıldırım, Erenköy gümrüğünün millet bahçesi olacağını, Haydarpaşa Limanı'nın ise kaldırılarak yerine tasarım merkezi yapılacağını kaydetti.

DENİZ ULAŞIMINDA ÜCRETSİZ AKTARMA

Yıldırım, denizi sadece günlük işe gidiş geliş şeklinde kullanmayacaklarını ifade ederek, "Biz denizin vatandaşlar tarafından eğlence amaçlı kullanımını da teşvik edeceğiz. Bir başka toplu taşıma aracını kullananlar denizden bedava yararlanacak. Yani diyelim ki metrodan inip vapura, motora bindi, bedava. Aktarmayı kastediyorum." diye konuştu.

Trafikle ilgili çok sayıda proje ürettiklerini bildiren Yıldırım, "Trafikle ilgili bütün projeleri yaptığımızda trafik yoğunluğu yüzde 18'e düşüyor. Muazzam bir şey. Bunun parasal bedeli milyarlar. Hava kirliliğinin azalmasına katkısı hesap edilemez. Ayrıca insanların stresini azaltma da işin daha büyük bir katkısı olarak görülebilir." dedi.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

"İSTANBUL GECE DE GÜNDÜZ GİBİ OLACAK"

Binali Yıldırım, bisiklet kullanan İstanbullular için de projelerini bulunduğunu belirterek, "Parça parça 179 kilometre olan bisiklet yolunu ilk etapta bin 86 kilometreye çıkarmayı düşünüyoruz. İstanbul tabii Hollanda gibi değil. Bizim 20 yeşil koridorumuz var. Silivri'den başlıyor Tuzla’ya kadar geliyor. Bu koridorlar boyunca bisiklet yolları olacak. Bu yeşil koridor projemiz iddialı ve önemli bir proje. Ankaralılar da heveslenmiş. Ankara'da da Özhaseki yapsın artık. Fikir bizden, para da almıyoruz." ifadelerini kullandı.

AKILLI TRAFİK YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ

Akıllı trafik yöntemi sistemiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu, seyahat eden İstanbulluların işini kolaylaştıracak bir sistem. Seyahate çıkmadan nereden, nasıl gideceği konusunda karar vermesini kolaylaştıran bir sistem. Bu, aynı zamanda İstanbul'da trafik yönetiminin akıllı şekilde yapılmasını da içeriyor. Bir merkez var ve 7/24 burada çalışmalar yapılacak. Bunu İstanbul'un gençleriyle yapacağız. Onlar dijital çağın insanları. Onların bu avantajını biz İstanbul’da hizmete dönüştürmek istiyoruz. Elimizde milyonlarca veri var. Bu verilerin işlenip, analiz edilmesi lazım. Bu verilere uygun küçük küçük programlar yazılması lazım. Trafik asistanı dediğimiz şey bu. Dünyada bunun örnekleri var. Akıllı şehir yönetimlerinin bir parçası bu ama bizimki kadar entegre bir sistem var mı bilmiyorum."

İstanbul'un umum aydınlatmalarının yarısını karşılayacak kadar enerji üretmeyi hedeflediklerini söyleyen Yıldırım, "İstanbul esasında gece çok aydınlık bir şehir değil. İstanbul gece de gündüz gibi olacak. Neden şimdi değil, çünkü pahalı. Aydınlatma bedeli 4-5 milyar gibi ciddi bir bedel tutuyor. Onu aşağı çekmenin yolu atıkları enerjiye dönüştürmekten veya güneş panelleri kullanmaktan geçiyor." diye konuştu.

Yıldırım, Cumhur İttifakı'nın çok iyi gittiğini ve tabanda çok iyi bir kaynaşma olduğunu vurgulayarak, seçimlerin İstanbul için yerel düzeyde kalmasını isteyerek kampanyanın merkezi siyasetin keskin mücadelesine dönüşmesi halinde üzüntü duyacağını kaydetti.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

"BU TEHDİT BİTTİ DİYE REHAVETE KAPILAMAYIZ"

Beka meselesine değinen Yıldırım, "Beka meselesi şudur; biz 15 Temmuz'u yaşadık. Aslında Cumhur İttifakı'nın doğmasının en büyük sebebi de budur. O gece doğmuştur Cumhur İttifakı. Beni ilk arayan Devlet Bahçeli oldu. 'Sonuna kadar arkanızdayız. Mesele memleket meselesi, gerisi teferruattır' dedi. Bu çok kıymetli benim için. Sonra Yenikapı ruhu, Anayasa değişikliği, referandum, 24 Haziran seçimleri ve şimdi de 31 Mart yine aynı şekilde birlikte gidiyoruz." dedi.

Bayrak, toprak, millet ve devletin vazgeçilmez değerler olduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunlara karşı tehdit varsa ki oldu. 1950'den sonra 1960 ihtilaliyle, o veya bu formatta her 10 yılda bununla karşılaştık ama son 40 yıldır da bir bölücü terör problemimiz var. Şimdilerde bunu büyük oranda kontrol altına almış olmakla beraber 'bu tehdit bitti' diye rehavete kapılamayız. Aslında bölücü terör örgütü PKK'nın, burada açık konuşayım Kürtlerle, Kürt vatandaşlarla ilgili bir sorunu yok. Kürtlerin PKK diye bir sorunu var. Kürtlerin geleceğini, Türklerin de geleceğini, bütün vatandaşlarımızın kalkınma, refah hedeflerini, ülkenin güvenlik algısını bozmak için dış güçlerin de desteğiyle sürekli başımızı ağrıtan bir örgüt. Bunu yok etmek, hepimizin görevi. Beka meselesi deyince bunu anlamamız lazım. Demokrasiye, hukuk devletine, ülkemizin dışarıdaki algısını bozmaya yönelik her türlü oluşum, her türlü illegal örgütlenmeler beka meselesidir. Buna karşı da uyanık olmamız lazım."

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

"10,5 MİLYON SEÇMENİN TAMAMININ OYUNA TALİBİM"

Yıldırım, "Kürt seçmenle ilgili özel bir çalışmanız olacak mı?" sorusu üzerine, İstanbul'daki 10,5 milyon seçmenin tamamının oyuna talip olduğunu, çünkü İstanbul'un her semtinin, bu şehirde yaşayan herkesin başkanı olacağını söyledi.

"Hizmette siyaset olmaz" anlayışını benimsediğini dile getiren Yıldırım, "Siyasete bakışım çok nettir. Vatandaşa bir fayda sağlamıyorsa, hizmet yoksa ben o siyasette yokum. 15 yıldır yaptıklarıma bakın, bunu göreceksiniz. Fikirleri ne olursa olsun İstanbul aidiyetinde, İstanbul'un geleceğinde bütün hemşehrilerimi birleşmeye çağırıyorum ve herkesten destek istiyorum. Farklı fikirlerde olabiliriz ama İstanbul için bence birlikte hareket etmek, gücümüzü birleştirme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Kürtler için ayrı bir çalışma yapmaya ihtiyaç olmadığını, onların İstanbul'un yerlisi haline geldiğini belirten Yıldırım, "Kimse 'ben Kürtlerin oyuna hükmediyorum, şuraya verin' deme hakkına sahip değil. Herkes, kimin ne iş yapacağını, kimin neyi yapamayacağını biliyor. Ben bütün kesimlerden oy alacağımı düşünüyorum. Ben meseleye parti kalıpları içinde bakmıyorum, daha büyük fotoğrafa bakıyorum. Büyük fotoğraf İstanbul." ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırımdan Kolay İstanbul formülü: İlk kez Kanal Dde açıkladı

"KANAL İSTANBUL, MİLLİ GÜVENLİĞİMİZİ İLGİLENDİREN BİR PROJE"

Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin soruya karşılık Yıldırım, bu projenin milli güvenliği ilgilendiren bir proje olduğunu dile getirerek, "Bunu bazen çarpıtıyorlar, 'rant projesi' diyorlar. Boğazdan her yıl 140 milyon ton petrol taşıması yapılıyor. 12 bin gemi. Bir tanesinin başına bir çarpışma olsa, oluşacak felaketin boyutlarını görebiliyor musunuz? Kanal İstanbul, bir çözümdür, ikinci bir su yoludur ve Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesidir. O bakımdan bu proje hayati öneme sahip ve mutlaka gerçekleşecektir."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!