Bilkent’in terör okulu

Güncelleme Tarihi:

Bilkent’in terör okulu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2002 01:39

Bu terör okulunun görevi, terörle başa çıkmak. Bilkent Üniversitesi, MGK ve İçişleri Bakanlığı'nın özel iznini alarak kurmuş enstitüyü. Sadece erkekler değil kadınlar da çalışıyor. Yabancı uzmanlar da var. En küçük korumadan VIP güvenlik görevlisine kadar, stresle nasıl başa çıkacağını, silahı nasıl kullanacağını, gerekirse saldırgana zarar vermeden nasıl yakalayacağını, saldırıdan kaçarken otomobili nasıl kullanacağını öğretiyor.

Bir bina daha proje halindeyken bütün güvenlik sistemini kuruyor. Yangın ve depremde arama-kurtarma ekibi var. Hatta ordudan emekli olan subaylara sivil hayata adaptasyon kursu bile vermiş!

Bir gün işyerinizde aniden filmlerdeki gibi üniforma giymiş bir grup genç erkek ve kadınla karşılaşabilirsiniz. İşyerinizin tanıdığınız kadrolu güvenlik görevlilerini toplayarak seminerler verip, mümkün olduğunca göze batmadan her tarafı kontrol ederek bir süre sonra ortadan kaybolacaklar. Onlar, Bilkent Üniversitesi'nin Uluslararası Taktik Güvenlik Araştırma Enstitüsü'nün görevlileri. Herhangi bir nedenle tehdit altında olduğunu düşünen patronlarınız, korumayı arttırmak, yeniden düzenlemek ve kendi güvenlik görevlilerini eğitmek için çağırmıştır onları...

Uluslararası Taktik Güvenlik Araştırma Enstitüsü'nün tek hizmeti bu değil elbette. Çok daha büyük işleri var. Örneğin dünyanın birçok ülkesine güvenlik ihraç ediyor. Asıl işi, bir üniversite bünyesinde olduğuna göre, eğitim. Ama burada okunan dersler bambaşka: Özel güvenlik anti-terör, istihbarat, ileri sürüş teknikleri, silah bilgisi ve operasyonel atış teknikleri örneğin.

Bilkent Üniversitesi, Tepe Grubu'na bağlı özel bir üniversite. Yani enstitü, özel sektöre ait. Bu nedenle enstitünün kurulması için, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve İçişleri Bakanlığı'ndan özel izin almışlar. Enstitü 1996'da kurulmuş.

VIP KORUMA KURSU

Tepe Grubu, bu kurumu, devlet ve özel sektörle olan ilişkilerinde bir prestij unsuru olarak görüyor. Bu yüzden temel olarak kárlılık amacı gütmüyor, kendi giderlerini karşılaması yeterli görülüyor.

Enstitü en başta, güvenlik görevlileri yetiştiriyor. Sadece bu başlıbaşına büyük bir ihtiyaç. 1980'lerde banka şubelerine özel güvenlik görevlisi zorunluluğu getirildikten sonra, bankaların bu konuda yetişmiş insan bulmakta ne kadar zorlandığı hepimizin hatırında. Daha sonraki yıllarda da bu ihtiyaç artarak sürdü.

Enstitü, bu mesleki eğitimi temel, orta ve ileri düzeyde güvenlik ve iletişim eğitimleri olarak sınıflara ayırmış. VIP'leri, yani önemli insanları korumak için özel bir eğitim veriliyor, bir saldırı anında otomobilin nasıl kullanılacağına kadar öğretiliyor.

EMEKLİ SUBAYLARA DERS

Güvenlik görevlilerine temel İngilizce dersi bile veriliyor. Örneğin misafir karşılama kalıpları, beklemeye alma, yön gösterme, açıklama, sakinleştirme, acil anonslar, genel terimler ve güvenlik terimleri öğretiliyor.

Enstitü'nün uluslararası ilişkileri de var: İngiliz İçişleri Bakanlığı'yla ortaklaşa kriz yönetimi eğitimi, Macaristan'la arama kurtarma eğitimi ve Polonya'yla da güvenlik-yangın risk analiz çalışmaları yaptı. Azerbaycan ordusuna, spor eğitim programı ve kitabı hazırladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'yle de işbirliği yapan Güvenlik Enstitüsü, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na diplomatik koruma kursları verdi. Bir başka ilginç hizmeti de, ordudan emekli olacak subaylar için sivil hayata adaptasyon kurslarıydı.

Enstitü, güvenlik konusundaki yayınlara da öncülük etmiş ve ‘‘Güvenlik Görevlileri ve İdarecileri için Güvenlik Bilgisi El Kitabı’’, ‘‘Deprem ve Tedbirleri’’ ve ‘‘Güvenlik Görevlileri için İletişim ve Müşteri İlişkileri EI Kitabı’’ başlıklı kitaplar yayınlamış.

Güvenlik Enstitüsü, deprem konusuna da el atmış. Bu konuda Macaristan İçişleri Bakanlığı ile protokol imzalanmış, altı kişiden oluşan bir ekip Macaristan'da eğitime tabi tutulmuş. Eğitim sonrası Türkiye'ye dönen grup, çeşitli resmi kurumlara ve sivil toplum örgütlerine arama-kurtarma eğitimi vermiş. Aynı grubun öncülüğünde Enstitü bünyesinde 60 kişilik bir arama-kurtarma ekibi kurulmuş.

DIŞ HATLAR TERMİNALİNE İNŞAATTAN ÖNCE MÜDAHALE

Enstitü Müdürü Alper Arapoğlu'nun anlattığına göre büyük bir binada güvenlik daha bina inşa edilmeden önce düşünülüp tasarlanmalı. Arapoğlu ‘‘Örneğin Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin inşa aşamasında proje üzerine çalışan ekiple toplantı yaptık’’ diyor. ‘‘Tüm analizleri mimari plan üzerine uyguladık, sistemi ona göre kurduk.’’ Arapoğlu kusursuz bir güvenlik sistemi için yapılması gereken ön analizleri şöyle sıralıyor:

Tehdit (Terör) Değerlendirmesi: İncelenen yere gelebilecek tehdit ve tehlikeler hesaplanıyor, bunlar değerlendiriliyor, bir üst inceleme olan Risk Analizi'ne bilgi kaynağı oluşturuluyor. Bölgesel ve yerel terör analizi yapılıyor, bu raporlar yorumlanıyor.

Risk Analizi: Bir önceki değerlendirmeler göz önünde tutularak, korunacak yer için mimari projeden başlayarak gelebilecek tehdit ve tehlikeler için yapısal öneriler geliştiriliyor, alınması gereken tedbirler sıralanıyor.

Fiziki Güvenlik Raporları: Mimari plan üzerinde tedbirler uygulamalı olarak gösteriliyor. Sahada uygulama yerleri ve görev şekli belirleniyor.

Elektronik Güvenlik Raporları: Elektronik güvenlik sistemlerinin nerede, ne için, nasıl kullanılacağı öneriliyor.

KİMLERE HİZMET VERDİLER

Başbakanlık Koruma Müdürlüğü: Diplomatik koruma ve anti-terörist araç kullanma kursu.

Sabancı Holding-Sabancı Center: Özel güvenlik anti-terörist temel eğitim programı ve anti-terörist araç kullanma kursu.

Falez Hotel: Özel güvenlik anti-terörist temel eğitim programı.

Türkiye Petrolleri A.O.: Özel güvenlik anti-terörist temel eğitim programı.

Gaziantep Valiliği: Diplomatik koruma ve anti-terörist araç kullanma kursu.

İhlas Holding: Özel güvenlik anti-terörist temel eğitim programı. Güvenlik memurları eğitimi.

Sheraton Hotel: Özel güvenlik anti-terörist temel eğitim programı.

Sanko Holding: Özel güvenlik anti-terörist temel eğitim programı. VIP koruma ve anti-terörist araç kullanma kursu.

Hürriyet Medya Towers: Özel güvenlik anti-terörist temel eğitim programı. VIP koruma ve anti-terörist araç kullanma kursu, fiziki ve elektronik güvenlik analizleri ve tedbirleri.

Ereğli Demir Çelik: Özel güvenlik anti-terörist temel eğitim programı.

Türkiye İş Bankası Yeni Genel Müdürlük Kompleksi (İş Kuleleri): Risk analiz çalışması, koruma güvenlik planları.

ÖZEL DEDEKTİFLER GİBİ

İş sadece silahla külahla bitmiyor. Bir de zihinsel ve psikolojik boyutu var. Güvenliğin genellikle gözden kaçan bu çok önemli boyutu, iletişim başlıklı eğitim programı içinde öğretiliyor. Bu programda ‘‘dinleme teknikleri’’ ve ‘‘stresle başa çıkma’’ konuları dikkat çekiyor. Mesleki formasyon programı ise neredeyse bir özel dedektiflik eğitimi gibi: Mesleki Malzeme Kullanımı, Dikkat-Takip-Gözetim Tekniği, Şüpheli Şahıs-Araç-Paket ve Hareket Şekli alt başlıklarına bakın, ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Silah bilgisi eğitiminde ise en hafif silahlardan, karmaşık ve ağır silahlara kadar birçok alanlarda eğitim veriliyor. Bu başlık altında, Amerikan ve İsrail Teknikleri bölümü ilgi çekiyor. İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma bölümünde, İstihbarat Nedir, İstihbarat Teknikleri, İstihbarata Karşı Koyma ve Kurum Faaliyetlerinde Gizlilik alt başlıkları yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!