Bilimkurgunun zaferi

Güncelleme Tarihi:

Bilimkurgunun zaferi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

BBC'nin ‘Tüm Zamanların En iyi 100 Filmi’ sıralamasında bilimkurgu filmleri kesin üstünlük sağladı. İlk 10'a beş bilimkurgu filmi girerken, George Lucas'ın ‘‘Yıldız Savaşları’’nın ilk filmi birinci, Ridley Scott'ın ‘‘Blade Runner’’ı (Bıçak Sırtı)' ise ikinci oldu. İlk 10'da Star Wars serisinden üç film var.

İNGİLİZ yayın kuruluşu BBC tarafından yapılan ‘Tüm Zamanların En İyi Filmleri’ sıralamasında bilimkurgu filmleri liste başı geldi. George Lucas'ın ‘‘Yıldız Savaşları’’ listenin bir numarasına oturdu. Listenin ilk 10'unda beş bilimkurgu filmi yer alırken bunlardan üçü Star Wars serisinden.

İkinci sırada yönetmen Ridley Scott'un başyapıtı olan ve bilimkurgu klasiği kabul edilen ‘‘Blade Runner’’ (Bıçak Sırtı) yer aldı. Bu filmi sinemanın klasiklerinden kabul edilen, Humprey Bogart ile Ingrid Bergmann'ın başrolü oynadığı ‘‘Casablanca’’ filmi takip etti. Yine Ridley Scott imzasını taşıyan ‘‘Alien’’ (Yaratık) ise listeye dördüncü sıradan girdi. Yıldız Savaşları serisinin son filmi ‘‘The Phantom Menace’’ listede beşinci, ‘‘Empire Strikes Back’’ (İmparator'un Dönüşü) ise yedinci sırada yer aldı.

SPIELBERG FARKI

Ridley Scott ile birlikte Steven Spielberg, ilk 10'a ikişer filmi giren yönetmen oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir işadamının Yahudiler'i kurtarmasını konu alan ‘‘Schindler'in Listesi’’ listede sekizinci, ‘‘Er Ryan'ı Kurtarmak’’ ise dokuzuncu oldu.

Bu yıl gösterimegiren ‘‘Matrix’’ ve ‘‘Blair Cadısı’’ listenin en yeni filmleri oldu. ‘‘Matrix’’ 16'da ‘‘Blair Cadısı’’ ise 66'ncı sırada yer aldı. 1939 yapımı ‘‘Rüzgár Gibi Geçti’’ ise en eski film ünvanını aldı. ‘‘Rüzgár Gibi Geçti’’ ise listede 12'inci geldi.

HOLLYWOOD ÜSTÜNLÜĞÜ

Öte yandan Robert de Niro, listeye en çok filmi giren aktör oldu. De Niro'nun başrolü oynadığı altı film, en iyi 100 arasına girdi. Harrison Ford ile Sir Alec Guinness'in listede ikişer filmi yer aldı. Sigourney Weaver ve Carrie Fisher, üçer filmle listeye en çok filmi giren kadın oyuncular oldular. İki kadın oyuncu da ‘‘Alien’’ ve ‘‘Yıldız Savaşları’’ serisiyle listeye girdiler. Listede Tarkovski, Aysenştayn, Fellini, Pasolini, Kieslowski, Truffaut gibi yönetmenlerin filmlerinin yer bulamaması da dikkat çekici bir başka nokta oldu.

İŞTE İLK 10 FİLM

1- Yıldız Savaşları (Yeni Bir Umut)

2- Blade Runner (Bıçak Sırtı)

3- Kazablanka

4- Alien (Yaratık)

5- The Phantom Menace (Gizli Tehlike)

6- Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli)

7- Empire Strikes Back (İmparator'un Dönüşü)

8- Schindler'in Listesi

9- Er Ryan'ı Kurtarmak

10- Pulp Fiction (Ucuz Roman)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!