Bilim şenliğine hoşgeldiniz

Güncelleme Tarihi:

Bilim şenliğine hoşgeldiniz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başta öğrenciler ve gençler olmak üzere, 7'den 70'e tüm vatandaşların bilim ve doğanın olağanüstü dünyasına yolculuk yapacağı İkinci Bilim Şenliği, yarın başlıyor. Geçen yıl ‘‘Dokun, gör, yap, kokla, duy ve anla!’’ sloganıyla açılan şenliği, tam 70 bin kişi gezmişti. İkinci Bilim Şenliği'nde çok daha zengin etkinlikler var. Ziyaretçiler, Zaman Tüneli'nde gezecekler, uzaydaki son çalışmaları yakından görecek ve Mars'a yolculuk yapacaklar.

2 Mayısa kadar sürecek İkinci Bilim Şenliği'nde yok, yok!..

Yarın İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla binasında başlayacak olan İkinci Bilim Şenliği, vatandaşları günlük tekdüze yaşamlarının çok ötesine taşıyacak. Birçok gösterinin, serginin, konferansın yer alacağı şenliğin açılışını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yapacak. Shell firmasının sponsor olduğu şenliğe Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, birçok bilim adamı, işadamı ve davetli katılacak.

İnsanların hayatlarında eğitim için ayrılan sürenin sanıldığı kadar fazla olmadığını söyleyen Bilim Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ersin Arıoğlu, 70 yaşındaki bir insanın hayatının sadece yüzde 2.6'sını okulda geçirdiğini kaydederek şöyle konuştu:

‘‘Öğrenmenin hayat boyu sürdürülmesi için yeni ortamlara ihtiyaç vardır. Bu ortamlar da bilim merkezleridir. Dünyada halen yılda 250 milyon kişi tarafından ziyaret edilen 1000 kadar bilim merkezi bulunmaktadır. Bilim merkezleri informal eğitim ortamlarıdır. Müze gibi gösteriler sergilerler, ancak müze değillerdir. Eğitim verirler, ama okul değillerdir. Sanat ve eğlence sunarlar, ama sanat atölyesi ve eğlence yeri değillerdir. Onlar, bilgi ile haşır neşir olunan yeni öğrenme alanlarıdır. Bilim merkezleri, öğrenme şevki, keşfetme mutluluğu, deney yapma heyecanı hissetmek için tasarlanmış ortamlardır.’’

Dr. Ersin Arıoğlu, vakfın 2000 yılına kadar Ayazağa'da vatandaşlara bir bilim merkezi kazandırmayı planladığını, İstanbul Bilim Merkezi faaliyete geçene kadar, İTÜ'nün Taşkışla Mimarlık Fakültesi bahçesinde bulunan gemi havuzunu Geçici Bilim Merkezi olarak kullanacaklarını belirtti. Geçici Bilim Merkezi, İstanbul Bilim Merkezi'nin kuruluşu için bir deney laboratuvarı görevi de görecek.

BEYİNDE SANAL GEZİ

İTÜ Taşkışla bahçesinde 18 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek İkinci Bilim Şenliği, fizik, ışık, hareket, ses ve haberleşme konularında çeşitli bilimsel etkinliği kapsayacak. Bunlar arasında en ilginç olanı ise ‘‘İşte Beynimiz’’ adlı interaktif sergi olacak. Beyin üzerine en son yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilerle oluşturulan bu teknolojik sunumda izleyiciler, beyin üzerine 50'den fazla olayı yaşayarak, deneyerek öğrenme imkanı bulacaklar.

Bu yılki şenlikte çocuklar için yepyeni oyunlar da geliştirildi. Işıkla, fizikle ilgili deneyler. ziyaretçileri şaşırtacak. Geçen yıl uzay araştırmalarında önemli gelişmelerin yaşandığını göz önüne alan vakıf yetkilileri, bu yıl şenlikte uzaya özel yer ayırdılar. Özel uzay gösterilerinde 3 metre çaplı yarım gökkubbe üzerinde yıldızları, galaksileri tanıyacaklar. Mars'ta yeni çekilen 10 metrelik dev boyutlu stereoskopik fotoğraflara özel gözlüklerle bakılacak ve üçboyutlu Mars görüntüleri, Kızıl Gezegen'in üzerindeymiş gibi izlenecek.

Bilim lunaparkı

Finansmanının yüzde 60'ı İstanbul Bilim Merkezi Vakfı tarafından karşılanacak İstanbul Bilim Merkezi, bir bilim lunaparkı olacak. İnsanın oluşumunun temel taşı olan DNA'lardan uzay bilimlerine kadar her türlü bilimsel konuda, ziyaretçilerin ‘‘kendin yap’’ yöntemiyle bilgilenmesini amaçlayan Bilim Merkezi'nde bir de ‘‘planetaryum’’ adı verilen küresel sinema da bulunacak. Ayrıca bir su parkı ve akvaryumu da barındıracak merkezde ses, ışık, renk, kırılma, ısı, uzay, iletişim, doğa tarihi, bilgisayar, uçak, su ve meteoroloji gibi gösteri birimleri yer alacak.

Akıllı bina

Dr. Ersin Arıoğlu, Türkiye'nin ilk bilim merkezinin ‘‘akıllı bir binada’’ gerçekleşeceğini söyledi. 30 milyon dolar (7.5 trilyon lira) harcanarak Ayazağa'da kurulacak olan bilim merkezi binası, kendine sorulan soruları cevaplandırabilecek. 2000 yılında hizmete girmesi planlanan İstanbul Bilim Merkezi binasında, çatıdan kirişlere kadar, her şey ve her metrekare bilgisayar ile kontrol edilecek. İstanbul Bilim Merkezi binası, ziyaretçilerin kendisine yönelttiği her türlü soruyu yanıtlayabilecek. Örneğin yağmurlu bir havada, Bilim Merkezi'ne gelen bir ziyaretçi, ‘‘Çatı, şu anda metrekareye düşen yağış miktarı nedir?’’

diye sorduğunda, çatıyı kontrol eden bilgisayar sistemi sesli olarak bunu cevaplandıracak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!