Bilim Akademisi başkanlığı tartışacak

Güncelleme Tarihi:

Bilim Akademisi başkanlığı tartışacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 01:38

Türkiye’nin önde gelen biliminsanlarını bünyesinde toplayan bağımsız Bilim Akademisi, 21 Mart Cumartesi günü İstanbul Taksim’deki Grand Öztanık Oteli’nde, “Türkiye’de Başkanlık Sistemi ve Demokrasi” başlıklı bir toplantı düzenleyecek.

Haberin Devamı

Saat 14.00-16.00 arasında düzenlenecek panelin konuşmacıları, Bilim Akademisi üyeleri Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Prof. Dr. Yılmaz Esmer olacak. 2 uzman biliminsanı, panelde başkanlık sisteminin tarihini ve uygulamalarını anlatacak. Prof. Dr. Yılmaz Esmer ise ‘Siyasal Sistem ve Siyasal Kültür’ başlıklı konuşmasında Türkiye’deki siyasi kültürün özelliklerini anlatarak başkanlık sisteminin Türkiye’deki olası uygulamasının sonuçları üzerine bilgi verecek.
Soruların da sorulabileceği paneli, Bilim Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk yönetecek.

Toplumsal rehabilitasyona ihtiyacımız var
12’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Özgecan Aslan’ın annesini arayıp başsağlığı dilediğini belirtti. “Bu vahşet karşısında toplumsal bir travma yaşadık” diyen Gül, ‘Rehabilite şart’ mesajı verdi.

Haberin Devamı


ORTADOĞU üzerine analiz ve haberleriyle tanınan Al Monitor’a röportaj veren 12’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın Tarsus’ta vahşice öldürülmesiyle ilgili konuştu. Aslan Ailesi için “Çok asil insanlar” diyen Gül’ün mesajları özetle şöyle:
Özgecan Aslan: Hepimiz dehşete düştük. Toplumsal bir travma yaşadık belki de bu vahşet karşısında. Allah ailesine sabır versin. Annesini arayıp başsağlığı diledim. Gerçekten çok metanetli, asil insanlar. Allah dayanma gücü versin. Şiddet konusu tüm dünyanın kanayan yarası. Ülkemizde de özellikle son yıllarda kadına karşı şiddet olayları sıkça gündeme geliyor ne yazık ki. Bu konuda toplumsal rehabilitasyona ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Şiddeti meşru gören, özendiren hatta zaman zaman kutsallaştıran bir alt kültürün var olduğu ve toplumun belli kesimlerinde kabul gördüğü inkâr edilemez. Bunun rehabilite edilmesi lazım.

‘KÖŞK İÇİN ÇALIŞTIM’

Çankaya KöşkÜ: Eşimin cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı 2007-2014 yıllarında Köşk’ün şartlarını iyileştirmek ve her açıdan Cumhurbaşkanlığı’na yaraşır bir temsil niteliği kazandırmak adına gece-gündüz demeden çalıştım dersem abartmış olmam. Bu söylediklerim ancak birinci elden sahiplenme ve takiple oluyor. Bu sahiplenmeyi çok inanarak yaptım. Biz pek çok şeyi uzun uğraşlar neticesinde, çoğu zaman tecrübe ederek keşfetmek durumunda kaldığımız için açıkçası, bizden sonra gelenler aynı zorlukları yaşamasın ve bu birikimden istifade etsinler istedik. Bundan sonraki süreçte de kültür ve sanat alanındaki bu birikimimi kamu yararına kullanmaya devam edeceğim.

‘ÇOK TARTIŞILDIM’

Haberin Devamı

Başörtüsü: Abdullah Bey’in Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde en büyük tartışma konularından biri, benim başörtülü olmamdı. O dönemde bazı kesimler başörtülü bir first lady’yi kabullenmek istemedi. Bu, hem bizim açımızdan oldukça zor ve yıpratıcı bir süreçti hem de ülkemize hiç yakışmayan görüntülere neden oluyordu. Ancak zaman içinde insanlar bizi tanıdıkça, yaptığımız doğru işleri, olaylar karşısındaki tepkilerimizi gördükçe her şey normalleşmeye başladı ve bugünkü noktaya gelindi.

‘KÜTÜPHANE UKDE’

Kütüphane: Kütüphane konusuna gelince, içimde kalan ukdelerden biridir. Çankaya Köşkü’ne modern bir kütüphane kazandırmayı çok istedim. Şu an Kayseri’de Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Kütüphane ve Müzesi kuruluyor. Bu anlamda Türkiye’de bir ilk olacak.

‘Bundan böyle torunlarımlayım’

Haberin Devamı

GEÇEN yıl ağustos ayında Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’nde verdiği veda resepsiyonunda “Şimdi ben de susuyorum, ama fazla susmayacağım; asıl intifadayı ben başlatacağım” diyen eski first lady, bu defa eşinin aktif siyaset yaptığı dönemde yorulduğunu söyledi: “Daima sorumluluk duygusuyla hareket ettim. İçeride ve dışarıda insanımızı en iyi şekilde temsil etmeye çalıştım. Şimdi artık biraz daha ailemle, çocuklarımla ve torunlarımla vakit geçirmek istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!