Bilican oğluna baksın

Güncelleme Tarihi:

Bilican oğluna baksın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Görevden alınan Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş, dün ite kaka getirildiği Valiliğe girişinde iddialarını sürdürdü. Tankuş, Emniyet Genel Müdürü Bilican'ın oğlu Murat Bilican'ın, uyuşturucu kaçakçısı Muhittin Bektaş'ın oğluyla Bodrum'da bar işlettiğin söyledi. Tankuş, ‘‘Muhittin Bektaş'a sahte pasaportla giriş yaptıran Emniyet Genel Müdürü ve oğludur’’ dedi.

Görevden alınan Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş, iddialarını dün de sürdürdü. Tankuş, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın oğlu Murat Bilican'ın, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Hacı Muhittin Bektaş'ın oğlu Yılmaz Bektaş'la Bodrum'da ortak bar işlettiğini, Bektaş'ın sahte pasaportla giriş çıkışına yardımcı olunduğunu iddia etti. ‘‘Ben genel müdür gibi, vali gibi mahalle karıları üslubuyla devlete yakışmayacak şekilde beyanat veremem’’ diyen Tankuş, İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği Mülkiye Müfettişleri'ne ifade vermek üzere, polisler tarafından 'mevcutlu' olarak İstanbul Valiliği'ne getirildi. Valiliğin girişinde basına açıklama yapmak isteyen Tankuş, Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pek tarafından, ite kaka içeri sokuldu.

TV'YE ÇIKTI

Narkotik Şube Müdürlüğü görevinden alınarak Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne atanmasının ardından önceki gün yaptığı şok açıklamalarda, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve Yardımcısı Ercüment Özbeyli'yi, Mersinli uyuşturucu kaçakçıları Sultan Murat Doğan ve Yasin Umu'dan 4 milyon dolar rüşvet almakla suçlayan Tankuş, dün öğle saatlerinde, Show TV'ye giderek bir programa katıldı. Tankuş, Maslak'taki televizyon binasındayken aynı yere gelen Asayiş Şubesi Müdür Yardımcısı ve Cinayet Bürosu Amiri tarafından alınarak, ifade vermesi için Valiliğe götürüldü. Tankuş, binadan çıkışta, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

İDDİALAR DÜZMECE

Hakkında ortaya atılan iddiaların tamamen asılsız ve aceleyle kendisini karalamaya yönelik bir kampanyanın ürünü olduğunu öne süren Tankuş, ‘‘O iddialar düzmece. Sen koskoca Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü makamını tep, koskoca Genel Müdürü, İstanbul Emniyet Müdürü'nü karşına al. Bu büyük bir cesaret. Bu konuda halkımın bana vereceği desteğe inanıyorum. Rahmetli Bora Barış Güler'i bu işin içine karıştırmışlar. Benim rahmetli Bora ile ilgili yaptıklarım, yapacaklarımın teminatıdır. Rahmetliyi 3 Aralık'ta, ölümünün birinci yıldönümünde andık. Bunlar ayıp şeyler. Neden ben bu şubenin başındayken bu iddialar araştırılmadı ki?’’ dedi.

GENEL MÜDÜR AVUKAT MI?

Çete ili ilişkisi olduğu iddialarını da yalanlayan Ferruh Tankuş, şöyle konuştu:

‘‘Ne çetesi kardeşim. Emniyet Genel Müdürümüzün ve Sayın Valimizin dün akşam devlet adabına uymayacak açıklamaları izledim. Çok üzüldüm. Koskoca Emniyet Genel Müdürü'nün, bir valinin, itham edilen bir insanın avukatıymış gibi beyanlar vermeleri çok yanlış. Yaptığım ithamların mutlaka değerlendirilmesi gerekirken, ithamları örtmeye çalışmak çok yanlış. Örtemeyecekler. Ben açıkta, silahsız bir insanım. Hedef olarak gösterdiğim insan, şu anda İstanbul Emniyet Müdürü'dür. Bütün bunların, devletin mekanizmaları tarafından değerlendirilerek, bir an önce silahımın verileceğini biliyorum. Koca Genel Müdür, Sayın Vali, avukatlık yapacaklarsa, benim avukatlığımı yapsınlar.’’

MAHALLE KARISI ÜSLUBU

Ailesiyle ilgili iddiaların çok yakışıksız olduğunu belirten Tankuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Ben Genel Müdür gibi, Vali gibi, mahalle karıları üslubuyla, devlete yakışmayacak şekilde beyanlar veremem. Benim ailemle ilgili şeyler varmış. Benim ailem onların da ailesi. Bunun farkında değiller mi? Kendi ailelerine baksınlar. Emniyet Genel Müdürü, oturup kendi oğluna baksın. Emniyet Genel Müdürü'nün oğlunun Bodrum'da birlikte bar açtığı uyuşturucu kaçakçısı ben değilim. Bu şahsın adı Yılmaz Bektaş. Sen genel müdürsün. Senin oğlun kalkıp, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Hacı Muhittin Bektaş'ın oğlu Yılmaz Bektaş'la ortaklık ediyor. Bu çete olmuyor da, garip Ferruh Tankuş bazı açıklamalarda bulundu diye çete oluyor. Yazık yazık. Sonra, Emniyet Genel Müdürü'nün oğlunun bu uyuşturucu kaçakçısı ve oğlu ile ilgili başka bağlantıları da var. Hacı Muhittin Bektaş'a sahte pasaportla giriş yaptıranlar da bellidir. Kendileridir, oğludur. Babasının ismini kullanarak yaptığı girişimlerdir. Yılmaz Bektaş geçenlerde Beşiktaş'ta silah atma olayına karıştı, karakolun kapısını tekmeleyerek gelen ve bu şahsı kurtaran Emniyet Genel Müdürümüzün oğludur. Bunları ben bildiğime göre, Emniyet Genel Müdürümüz'ün de bilmesi lazım.’’

BELGELERİM VAR

Elinde iddiaları ile ilgili belgeleri olduğunu belirten Tankuş, ‘‘İfadem sırasında, üzerimde bulunan bazı belgeleri de teslim edeceğim. Benden rüşvetin belgesini istiyorsunuz. Yasin Umu, Sultan Murat Doğan isimleri öyle bedavadan ortaya çıkmadı. İşte bunlar belge. Araştırılsın’’ diye konuştu. Umu'nun Hasan Özdemir'in oğlunun kirveliğini yaptığını belirten Tankuş, ‘‘Umu bana da villa almış değil. Mersin İl Emniyet Müdürlüğü'nü kim yapmışsa, ona aldı. Belge diyorsunuz, bunlar belge’’ dedi.

Akıbetimi bilemiyorum

İçişleri Bakanlığı müfettişlerine ifade vermek üzere polis eşliğinde saat 15.00'te İstanbul Valiliği'ne getirilen Ferruh Tankuş, Valiliğin girişinde basın mensuplarına açıklamalar yapmak istedi. Kendisinin susturulmak istendiğine inandığını ifade eden Tankuş, ‘‘Benim yapmış olduğum, bildiğim gerçekleri erkek gibi kamuoyu ile paylaşmaktır’’ dedi. Bu arada, asayişten sorumlu Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pek, Tankuş'un konuşmasını engellemek istedi. Bu engellemeye, ‘‘Bir dakika açıklama yapacağım’’ diyerek direnen Tankuş'un sözleri, ‘‘Vali bey seni bekliyor’’ denilerek dikkate alınmadı. Tankuş daha sonra Pek'in talimatı üzerine polisler tarafından kolundan çekilerek valilik binasına sokuldu. Zorla binaya sokulmak istenen Tankuş, bu kez bağırarak, ‘‘Emniyet Genel Müdürü'nün ne olduğu bellidir. Kalkıp benim aileme dil uzatmıştır. Benim aileme dil uzatana kadar, önce kendi ailesine baksın. Bundan sonra başıma ne geleceğini, akıbetimin ne olacağını bilmiyorum’’ dedi.

2 müfettiş soruşturma başlattı

İstanbul Valisi Erol Çakır, görevden alınan Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş'un iddialarını araştırmak üzere 2 mülkiye müfettişinin kente gelerek çalışmalarına başladıklarını söyledi. Levent'te bulunan Polcenter'in açılış töreni sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çakır, ‘‘Eski narkotik şube müdürümüzün iddaları ile ilgili olarak 2 mülkiye müfettişi ilimize gelmiştir. Çalışmalarına başlamışlardır. İddialar artık devletin yetkili birimlerince incelenmektedir. İncelememeler sonucunda iddiaların doğruluğu veya yanlışlığı ile ilgili olarak gerekli tasarruflar devlet tarafından yapılacaktır’’ dedi.

Emniyetteki kavga TBMM'de

FP Milletvekili Naci Terzi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü mensuplarının birbirlerini uyuşturucu kaçakçıları ve çete mensuplarıyla işbirliği yapmakla suçlamasını TBMM'ye taşıdı. Terzi, İçişleri Bakanı Kutlu Savaş tarafından yanıtlanmak üzere verdiği soru önergesinde, Narkotik eski Şube Müdürü Ferruh Tankuş'un, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve diğer yöneticilerin, uyuşturucu kaçakçılarından rüşvet aldıkları iddiasını sordu. Terzi, şu soruları yöneltti:

‘‘Hasan Özdemir hakkındaki iddialar örtbas edilmeye mi çalışılıyor? Özdemir'in şahsınızla herhangi bir akrabalık bağı bulunmakta mıdır? Özdemir'in iddialar karşısında görevde bulunmaya devam etmesinde aranızda herhangi bir akrabalık bağı bulunmasının etkisi var mıdır?’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!