Bilgisayarda kalıntı bırakmadan temizlik

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayarda kalıntı bırakmadan temizlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 00:00

Bir dosyayı silmek için genellikle çöp kutusuna gönderiyoruz ve sonrasında da çöp kutusunu boşaltıyoruz. Shift tuşunu basılı tutarken sildiğimizde ise çöp kutusuna atmadan direkt silebiliyoruz dosyayı. Fakat bu durumda bile dosya gerçekten de silinmiş olmayabiliyor.

Bazı şartlarda işe yarayan bir etki olsa da genellikle başa bela olan bir durumdan bahsediyorum: Sildiğinizi sandığınız dosya aslında diskin bir yerlerinde saklanıyor. Elbette bir dosyanın sizin için kabus olmasını engelleyecek çözümler var. Bu yazımızın konusu da işte bu.

Yaygın olarak kullanılan Windows işletim sistemi içinde, bir dosyayı tamamen silip yok edecek bir dosya silme aracı yok. Microsoft’tan aldığım yazılı açıklamaya göre, Windows bahsi bir dosyayı silinmiş olarak gösterip, disk içinde ilgili bölgeleri "kullanılabilir" olarak işaretliyor ve bunun dışında bir işlem yapmıyor. Öte yandan Microsoft, "Windows’ta hiç bir bilgi hiç silinmiyor, sonsuza kadar kurtarılabilir durumda kalıyor" savını da kabul etmiyor. Şirketin e.yaşam’a gönderdiği açıklamada, "Silinen bir dosya, bir süre sonra üzerine yeni bir dosyanın yazılmasıyla normal yazılımlarla ‘kurtarılabilir’ olmaktan çıkıyor. Bir süre daha özel laboratuarlarda eski bilgilere erişmek mümkün" ifadesini kullandı. Yani bir şehir efsanesinden bahsetmiyoruz; yaşanan bazı güncel olaylardan da anlayabiliyoruz bu gerçeği.

İş veya özel hayatımız için silinmesi büyük önem taşıyan elektronik ortam dosyalarınızdan tamamen kurtulmak için bir takım özel amaçlı yazılımları kullanabilirsiniz. Bu programlar, dosyanın diskte durduğu yerin üzerine bir çok kez (en az 7) başka başka bilgiler yazarak geri dönülmez hale getiriyor." Arama motorlarında yapacağınız bir aramada "Wipe", "Erase" veya "DoD Standard" kelimelerini kullanarak bu yazılımlar hakkında kapsamlı bilgiye ve kurulum dosyasına erişebilirsiniz.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

Silinmiş bir dosyayı sabit diskin karanlık bölgelerinden söküp atmak için kullanılan yazılımlar bulunuyor. Bunun tersi durum için de; yani bir dosyanın erişilemeyecek şekilde yok edilmesine yarayan programlar da mevcut. Yaygın biçimde bilinenlerden biri olan ‘Shredder‘, ‘Nuts And Bolts‘ adlı program paketinden çıkan bir araç. Adından da anlaşılacağı gibi, bürolardaki evrak imha makinelerinin işlevini görüyor. Silinmek istenen dosyaları, diskte parça bırakmadan siliyor. Bu programın kullanımı oldukça basit ve adım adım ilerleyerek uçurulmak istenen dosyaya elveda denebiliyor.

Bir diğer temizleme programı olan ‘System Mechanic‘ ise çok daha hamarat. Dosyaları kesin biçimde silmenin haricinde, bilgisayarın metabolizmasına hiçbir katkısı olmayan dosya, kısayol ve sistem kütüğünü yok ediyor. System Mechanic’le bilgisayar komple bir bakımdan geçirilebiliyor. Örneğin bilgisayarın dört bir yanında bulunan aynı isim ve boyuttaki dosya ve klasörleri liste halinde gösteriyor. Bu sayede siz de birden fazla yerde kayıtlı durumda olan aynı dosyaları silerek diskinizi ferahlatabiliyorsunuz. Bu yazılımla ilgili detaylı bilgi ve deneme sürümüne www.iolo.com İnternet adresinden erişebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!