Bilgisayar virüsü 20 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar virüsü 20 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2003 13:24

Bilgisayar kullanıcılarının korkulu rüyası virüsler 20 yaşına girdi. İlk bilgisayar virüsünü 1983'te Amerikalı bir öğrenci geliştirmişti. Güney California Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Fred Cohen, ilk virüsü, bilgisayar güvenliği konusunda yapılan bir deneyin parçası olarak tasarladı.

Haberin Devamı

O zamanlar yalnızca deney konusu olan bilgisayar virüsleri şimdi sayıları 60 bini aşan türleriyle milyonlarca dolarlık zarar verebilen canavarlara dönüştü.

Ä°LK VÄ°RÃœSÃœN HÄ°KAYESÄ°
DiÄŸer öğrenciler zararlı olması muhtemel bilgisayar programları hakkında yazılı ödevler hazırlarken, Fred Cohen çalışan bir virüs örneÄŸi geliÅŸtiren ilk kiÅŸi oldu.Â

Cohen, hazırladığı ödevde bilgisayar virüsünü "diğer programlara kendisinin bir versiyonunu bulaştıran bilgisayar programı" olarak tanımlamıştı.

Öğrenci, hazırladığı virüsü, Vax adlı mini-bilgisayarı geliştirmek için yazılan bir grafik programına ekledi. VD adlı grafik programının içine gizlenen virüsün, kullanıcıların bilgisayardaki hareketleriyle cihazdaki diğer programlara bulaşmasını gözlemleyen Cohen, virüsün bütün sisteme bulaşma sürecini takip etti. Testleri sürdüren Cohen, virüsün sistemdeki herhangi bir parçaya, bir saatten az bir sürede ulaştığını, en kısa sürenin de beş dakika olduğunu gördü.

Haberin Devamı

Doktora öğrencisi,  10 Kasım 1983'te düzenlenen bir güvenlik konferansında deneyin sonuçlarını sundu. Bilgisayar virüsünün ilk modelinin yarattığı şaşkınlığın ardından bu tür başka deneyler yapılması yasaklandı ancak Cohen, diğer bilgisayar sistemlerini etkileyebilecek benzer virüs modelleri geliştirdi. "Virüsler bilgisayar şebekelerinde de tıpkı bilgisayarda olduğu gibi yayılıyor. Bu da virüslerin mevcut şebekeler için bir tehdit olduğunu gösteriyor" diyen Cohen'in sözleri bugün gerçekleşen bir kehanet olarak karşımıza çıkıyor.

DÄ°SKETLERDEN YAYILAN VÄ°RÃœSLER
Bir deneyin parçası olarak geliştirilen virüsleri, başka virüslerin takip etmesi için aradan fazla uzun zaman geçmesi gerekmedi. Kısa bir süre sonra IBM bilgisayarları hedef alan bazı virüsler ortaya çıktı. Bunların ilk örneklerinden biri olan "Brain" adlı virüs 1986'da Pakistan'dan yayılmaya başladı. Brain'i Lenigh, Jerusalem, Cascade ve Miami gibi başka virüsler izledi. Bütün bu virüsler o dönemde program yüklemek için yoğun bir şekilde kullanılan disketler yoluyla bulaşıyordu.

WINDOWS VÄ°RÃœSLERÄ°
Microsoft'un işletim sistemi Windows'un piyasaya çıkışıyla birlikte, virüs yazarları Windows'u hedef alan programlar geliştirdi. Blgisayar virüsleri artık Word'le yazılmış programlarla bulaşıyordu.

Haberin Devamı

1999'da ortaya çıkan Melissa virüsü yine Microsoft'un Outlook programındaki adres defterindeki isimlere göndererek binlerce kullanıcıyı etkiledi.

2000'lere gelindiğinde ise internetin yaygınlaşmasıyla bilgisayar virüslerinde adeta bir patlama yaşandı. Love Bug, Nimda ve Kırmızı Kod virüsleri dünya genelinde büyük maddi zarara yol açtı. (BBC)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!