Beyşehir Gölü'nde kuş sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Beyşehir Gölünde kuş sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 10:30

Göçmen kuşların güzergahı üzerinde bulunan Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda, doğa koruma timlerinin etkin çalışması sonucunda kuş türü ve sayısı artış gösterdi.

Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği'ne bağlı ekipler kışı gölde geçirmek için kuşların gelmesiyle birlikte kaçak avcılara yönelik yaptıkları çalışmaları artırdı.

Kışın gelen kuşlarla birlikte, son 3-4 yıldır bölgede görülmeyen flamingo ve yeşilbaş ördek ile daha önce hiç rastlanmayan elmabaş patka türleri Beyşehir Gölü Havzası'nda görülmeye başlandı.

Ayrıca, bölgede kışlayan en önemli su kuşlarından sakar meke ile Akdeniz martısının sayısında önceki yıllara göre yüzde 100'lere yaklaşan oranda artış gözlendi.

Yetkililer, şubat ayında Beyşehir Gölü Milli Parkı'na daha fazla kuş akınının olmasının beklendiğini söyledi.

Rusya ve Sibirya bölgesindeki soğukların daha da artması ile birlikte önümüzdeki aylarda Türkiye'ye göç etmesi beklenen su kuşlarının güzergah üzerinde bulunan Beyşehir Gölü Milli Parkı'na uğrayacağını belirten yetkililer, havzadaki doğal yaşamın daha da renklenip canlanacağını bildirdi.

Yetkililer, Beyşehir Gölü Milli Parkı'na Macar ördeği, kaz, yaz ördeği, dik kuyruk, kılıç gaga, büyük çulput, Akdeniz martısı, sakar meke, gülen sumru, flamingo akınının yerli ve yabancı fotoğraf ve doğa tutkunlarını da bölgeye çektiğini vurgulayarak, kuşlarla birlikte turistlerin de milli parka gelmeye başladığını söyledi.

Beyşehir Kaymakamı Cengiz Cantürk, Beyşehir Gölü Milli Parkı'nın yeşil ve doğal dokusu ile dünyanın en güzel sulak alanları arasında yer aldığını kaydetti.

Milli Park'da son aylarda artan kuş sayısını kontrollerin sıklaşmasına ve artan av bilincine bağlayan Cantürk, şunları söyledi:

“Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği ile Jandarma bünyesinde faaliyet gösteren Doğa Koruma timlerinin milli park sınırları içerisinde yaptığı etkin kontroller, bölgede konaklayan kuş türlerinin sayısının artmasında önemli rol oynadı. Silah sesi duymayan kuşlar bölgeyi terketmek istemiyor. Bu durum da Beyşehir Göle Havzası'ndaki canlılığı artırdı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!