Beylerde sıyrık bile yok

Güncelleme Tarihi:

Beylerde sıyrık bile yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Örgüt üyelerine verdikleri ‘‘kendini yak’’ emirleriyle 17 kişinin yaşamına neden olan DHKP'C'nin elebaşıları Ercan Kartal ile Şadi Özpolat'ın, eylemlerin başlangıcından kanlı olaylara kadar geçen süre içinde burunları bile kanamadı. Arkadaş- larını acımasızca ölüme gönderen Kartal ile Özpolat, ne kendilerini yaktı, ne ölüm orucu tuttu, ne de açlık grevine katıldı.

Hayata Dönüş Operasyonu'yla cezaevlerindeki hakimiyetlerini kaybedeceklerini anlayınca, örgüt üyelerine ‘‘kendini yak’’ emri veren ve 17 kişinin yaşamına neden olan terör örgütü yöneticilerinde sıyrık bile olmadığı ortaya çıktı. Bayrampaşa Cezaevi'nden telefonlarla yandaşlarına emirler yağdıran DHKP-C'nin eli kanlı elebaşları Ercan Kartal ile Şadi Özpolat burunları bile kanamadan, karşı çıktıkları F Tipi cezaevlerinden Edirne'dekinin ilk konukları oldular. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dün yaptığı açıklamada, müdahale edilen cezaevlerinden 445 erkek hükümlü ve tutuklunun Sincan, Edirne ve Koaceli F tipi cezaevlerine, 45 kadın tutuklunun Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevine, 87 PKK'lının da İstanbul Özel Tip Cezaevi'ne nakledildiğini açıkladı.

ARTIK F TİPİNDELER

İstanbul Bayrampaşa Cezaevi'nden önceki gece Edirne F Tipi Cezaevi'ne iki grup halinde 112 tutuklu ve hükümlü nakledildi. Bunlar arasında Sabancı suikastında eylem emrini veren DHKP- C'nin sözde askeri kanat sorumlusu Ercan Kartal, aynı örgütün sözde siyasi kanat sorumlusu Şadi Özpolat ile TKP- ML TİKKO liderlerinden Teslim Töre de bulunuyor. Edirne F Tipi Cezaevi'ne ulaştırılan DHKP-C ve TİKKO militanları, üzerleri tek tek arandıktan sonra, ikişer üçer kişilik odalara teker konuldu. Cezaevine akşam getirilen 11 TİKKO'cu verilen karavanayı yerken, gece yarısı getirilen 101 kişiden DHKP-C'li Ercan Kartal ve 10 arkadaşı çıkan karavanayı yemeyerek açlık grevi başlattıklarını söylediler. Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne Bursa Özel Tip Cezaevinden, Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne, İstabul Bayrampaşa ve Gebze cezaevlerinden, Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'ne de Ceyhan, Aydın, Malatya, Bartın, Çankırı ve Nevşehir cezaevlerinden terör suçlusu tutuklu ve hükümlüler gönderiliyor.

YİYİP İÇİP EMRETTİLER

Ölüm orucu eylemleri startının verildiği Bayrampaşa Cezaevi'ndeki örgüt temsilcileri, arkadaşları gözlerinin önünde adım adım ölüme giderken, kendileri sadece taktik belirlediler, emir verdiler. Ölüm orucundakilerle görüşmek üzere Bayrampaşa Cezaevi'ne giren yazarlardan Zülfü Livaneli, içerideki izlenimlerini aktarırken, bu konuya açıkça değindi. Livaneli, Bayrampaşa Cezaevi'ndeki bu koğuşlara 1996 yılındaki ölüm oruçları eyleminde de girdiğini belirterek, şöyle dedi: ‘‘İşte 4 yıl sonra yine bu ürpertici koridordayım. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki koridorlar uzun mu uzun. Gideceğiniz koğuşa ulaşabilmeniz için loş koridorlarda dakikalarca yürümeniz gerekiyor. 1996 yılında geçtiğimiz o ürpertici koridordayız yine. Sonra da büyük bir koğuşta. Karşımızdaki 3 örgüt temsilcisi ölüm orucu tutmuyor.’’

ORUÇTAKİLER SUSPUS

Livaneli izlenimlerini aktarırken, örgüt temsilcilerinin F tipine gitmemedeki kararlılığından, taviz vermeyen sert tutumlarından da sözetti. Kendileriyle konuşan 3 kişiden 2'sini, 1996 yılındaki eylemlerde de gördüklerini vurgulayan Livaneli, ‘‘Ve bu kez karşımızdakilerin 1996'dan daha sert ve daha kararlı olduklarını görüyoruz. Soğuk davranıyorlar’’ dedi ve şöyle ekledi: ‘‘Bu müzakereleri yürütenler ölüm orucu tutmuyor. Ölüm orucuna giren mahkumlarla konuşuyoruz. Bu koğuştakiler ölüm oruçlarıyla, arabuluculuk çabalarıyla ya da siyasetle ilgili hiçbir şey söylemiyorlar. Anlaşılan o ki tartışma yetkisini o üç kişiye vermişler.’’

Gayet iyiler

Açlık grevleri ve ölüm oruçları boyunca yiyip içip emir veren DHKP'C'nin eli kanlı elebaşıları Ercan Kartal ve Şadi Özpolat, cezaevinde kral hayatı yaşıyordu. Hatta Ercan Kartal, haberi basında yer alana kadar duruşmalara bile çıkmıyordu. F tipi cezaeviyle saltanatlarının sona ereceğini bilen Kartal ile Özpolat, durumlarını devam ettirmek için arkadaşlarını bile bile ölüme gönderdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!