Beyazperdede kızıl gölge

Güncelleme Tarihi:

Beyazperdede kızıl gölge
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hong Kong'un Çin'e devredilmesiyle bütün gözler demokrasi ve ekonomiye çevrildi. Demokrasi nasıl işleyecek, ekonomide değişim olacak mı? gibi sorular medyanın -doğal olarak- en fazla ilgi gösterdiği konular oldu. Bütün bunların yanında şimdilerde gündeme gelen bir başka konu daha var: Hong Kong Sineması. Başlı başına bir sektör olan Hong Kong Sineması, Amerikan sinemasının Uzakdoğu'daki izdüşümü olarak görülüyordu. İşte ünlü filmleri ve tanınan starlarıyla Hong Kong sineması...

Hong Kong Sineması'nın yalnız vurdulu kırdılı filmlerden ibaret olduğunu düşünenler son 15 yılı uyuyarak geçirmiş olmalılar... Çünkü Hong Kong Sineması bu yıllarda, dünya sinemasının en iyi filmleri arasında gösterilen ‘‘A Chinese Ghost Story'' ve Wong Kar Wai'nin sanat filmleri gibi kaliteli filmlere imzasını attı. Bu filmler Avrupa film festivallerinde çok başarılı oldular, eleştirmen ve seyirci tarafından ‘‘heyecan verici'' bulundular.

Yukarıdaki filmlerin dışında, Hollywood'un uzun zaman önce kaybettiği sadelik ve orijinalliği de Hong Kong Sineması'nı batı tarzı filmlerden ayırıyor. Işık oyunlarında sınır tanınmıyor. Şiddet belirli ölçüde saçmalık olarak gösteriliyor.

Yeni altın çağa imzasını atan Tsui Hark, hem yazar, hem prodüktör, hem rejisör olarak 1980'li yılların sinemasına imzasını attı. Tsui Hark, yeni yetenekleri ortaya çıkardı, hep yeni trendler yarattı: Macera-komedi tarzını popüler hale getirdi. 1990'ların başında Hark, ‘‘Bir Zamanlar Çin'' filmiyle bir rönesans dönemi başlattı.

1980'li yıllarda başlayan 'yeni' Hong Kong sinemasının kreatif anlayışı uzun zamandır daha çok üzerinde durulan kazanç kriterine ters düşüyor.

Her gün daha az film şirketi bu tür riskli projeleri kabul ediyor. 1 Temmuz'da ortaya çıkan ‘‘kızıl gölge'' de bu tarzı benimsemiş filmcilere güvence vermediği için akın akın dış ülkelere kaçıyorlar ve vaktiyle bir film metropolü olan Hong Kong'un sinema endüstrisinin ölüm fermanını imzalıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!