Beyazıd Camii ibadete kapandı

Güncelleme Tarihi:

Beyazıd Camii ibadete kapandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremden hasar gören Fatih, Beyazıd ve Mihrimah Sultan camileri geçici olarak ibadete kapatıldı. Vakıflar tarihi camilerde hasar tespiti yapıyor. İlk tespitlere göre en büyük hasar Beyazıt Camii'nde meydana geldi. Cami duvarlarında büyük çatlaklar oluştu.

İstanbul’da yüzlerce binayı yerle bir eden şiddetli deprem tarihi camileri de vurdu. Tarihi camilerden Beyazıd, Fatih, Mihrimah Sultan ve İskenderpaşa depremden en fazla etkilenen camiler oldu.

Depremden hemen sonra ibadethanelerde yapılan incelemede Eminönü ve Fatih ilçelerinin bulunduğu tarihi yarımada üzerindeki birçok camide hasar meydana geldiği tespit edildi. Bunun üzerine İstanbul Müftülüğü Beyazıd, Fatih ve Mihrimah Sultan camilerini geçici bir süre için ibadete kapattı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, depremden hemen sonra tarihi camilerde ve vakıflara ait tarihi hanlarda hasar tespiti yaptırdı. İlk incelemeler sonucunda 19 cami ve 3 handa hasar meydana geldiği görüldü.

Depremde en büyük hasarı Beyazıd Camii gördü. Caminin duvarlarında ve kubbesinde büyük çatlaklar meydana geldi. İstanbul Müftülüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemeler sonucunda caminin ibadete kapatılmasına karar verildi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Beyazıd Camii'ndeki hasarın büyüklüğüne dikkat çekerek, ‘‘Teknik ekip ilk tespitlerini yaptı. Daha detaylı tespitler için çalışmalar sürüyor. Çatlakların caminin statik yapısını etkileyip etkilemediğini öğrenmeye çalışıyoruz’’ dediler. Yetkililer, Bölge Müdürlüğüne ait üç tarihi handa deprem nedeniyle ciddi hasar meydana geldiğini söylediler.

Mihrimah Sultan Camii

Fatih Müftüsü Ahmet Önal, ilçedeki tarihi camilerde meydana gelen hasarla ilgili şu bilgileri verdi:

‘‘Fatih Camii'nin kubbe, kasnak ve kemerlerinde yer yer sıvalar dükülmüş. Avizelerinde kopmalar olmuş. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün teknik heyeti iki gün boyunca camide inceleme yaptı. Caminin fiziki yapısını etkileyecek bir hasarın olmaması bizi sevindirdi. Gerekli bakım ve temizlik yapıldıktan sonra kısa bir sürede camiyi yeniden ibadete açacağız. İskenderpaşa Camii'nde ise minare külahı kubbenin üzerine devrilmiş. Kubbede küçük bir hazar meydana gelmiş. İbadete engel bir durum yok. Mihrimah Sultan Camii'ndeki hasar ise Fatih'tekinden daha ciddi. Duvarlardan taşlar düşmüş. Teknik ekip incelemelerini sürdürüyor.’’

Bu arada, İstanbul Müftü Yardımcısı Abidin Tambağ, depremin Müftülüğe bağlı birçok camide küçük hasarlara neden olduğuna dikkat çekti. ‘‘İlçe müftülüklerinden rapor aldık. Küçük çaplı hasarların dışında depremden zarar gören camimiz olmadı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!