Beyaz Saray 'canı sıkılan' çalışan arıyor

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saray canı sıkılan çalışan arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 14:25

Beyaz Saray yönetimi, devlet kurumlarının 'köstebek tehdidi' ile mücadele edecek programlar oluşturmasını istiyor.

Haberin Devamı

Beyaz Saray canı sıkılan çalışan arıyor

 

Yönetimin, işyerinde gördüğü muameleden rahatsız olan çalışanların devlet sırlarını sızdırmasından endişe duyduğu ve bu gibi kişilerin belirlenmesini istediği bildiriliyor.

 

Karar, Amerikan Dışişleri Bakanlığının diplomatik temsilcilikleri ile yaptığı binlerce iç yazışmanın Wikileaks sitesine sızdırılmasını izliyor.

 

Amerikan istihbarat yetkililerinin bu konudaki tavsiyelerini içeren 11 sayfalık bir yönerge Amerikan NBC televizyonunca yayınlandı.

 

Haberin Devamı

Uygulama Obama yönetiminin, bu gibi olayların tekrarını önleme çabası olarak yorumlanıyor.

 

Çalışanın psikolojisi izlenmeli

Kurum yöneticilerinden gizli belgelere erişimi olan çalışanların davranışlarında değişiklik olup olmadığını belirleyebilecek yöntemler geliştirmesi isteniyor.

 

Bunun için psikiyatrlar ve sosyologlardan yardım alınması öneriliyor. Çalışanların "göreli mutluluk" ve "umutsuzluğa kapılma ve hırçınlık" gibi değerlerinin ölçülmesi ile ne derece güvenilir olduklarının belirlenmesi öngörülüyor.

 

NBC'nin yayınladığı belgenin altında Beyaz Saray idare ve bütçe sorumlusu Jacob Lew'un imzası var.

 

Yazının bu hafta gizli belgelerle iş yapan tüm devlet kurumlarına gönderildiği bildiriliyor.

 

ABD ordusundan Er Bradley Manning, halihazırda gizli bilgileri çalma ve bunları Wikileaks'e aktarma suçlamasıyla gözaltında tutuluyor.

 

Yetkililer, henüz yönerge konusunda bir yorum yapmadı.

 

Haberin Devamı

Belgede ilgili kurum yöneticilerine "Köstebek tehdidi tespit programınız ya da buna zemin olacak bir uygulamanız var mı?" diye soruluyor.

 

Kurumlara ayrıca yalan makinesi testlerine başvurup başvurmadıkları, çalışanlarının "olağandışı düzeyde dış seyahat yaptığı; dış temasları ya da tercihleri olduğu" vakaları belirleme yöntemleri olup olmadığı soruluyor.

 

Wikileaks ile kurucusu Julian Assange, Amerikan dışişlerinin binlerce belgesini yayınladığı için güvenlik ve insan hayatını riske atmayı da içeren sert eleştirilere hedef olmuştu.

 

 

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!