Beyaz Enerji'de 6 tahliye daha

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Enerjide 6 tahliye daha
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 11:25

'Beyaz Enerji' davasının, Ankara 4. Ağır Ceza'da yapılan bugünkü duruşmasında tutuklu 9 sanıktan 6'sı tahliye edildi. Sözkonusu 6 sanık daha önce de Ankara DGM'deki davadan beraat etmişlerdi.

Haberin Devamı

'Beyaz Enerji' davasında, 9'u tutuklu 15 sanığın "Rüşvet alıp verme", "ihaleye fesat karıştırma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı.

Bugünkü duruşmada eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi, yardımcısı Ünal Peker, eski TEAŞ Yönetim Kurulu üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez'in tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Diğer sanıklar eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu, eski Enerji İşleri Genel Müdürü Osman İlhan ile eski Yardımcısı Yavuz Gürsoy, eski Hidroelektrik Santraller Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan, işadamları Nuri Doğan Karadeniz ve Erhan Aygün ise tahliye edildi. Sanıklar, Ankara DGM'de devam eden davalarından da tahliye olmuşlardı.

SORUŞTURMA İZNİ OLMADIĞI İÇİN TAHLİYE EDİLDİLER

Mahkeme Başkanı Sabri Eyüp Yağcı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu, eski Enerji İşleriGenel Müdürü Osman İlhan, eski Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı  Yavuz Gürsoy, eski Hidroelektrik Santraller Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan ile eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Haldun Atıf Danışman hakkında, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun uyarınca soruşturma izni bulunmadığını söyledi.

YaÄŸcı, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun "duruÅŸmanın bitmesi ve hüküm" baÅŸlığını taşıyan 253/4. maddesi uyarınca yargılamanın durdurulmasına, bu sanıklara iliÅŸkin dosyanın ayrılarak Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı aracılığıyla soruÅŸturma izni alınması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderilmesine karar verildiÄŸini ifade ederek, Mustafa MendilcioÄŸlu, Osman Ä°lhan, Yavuz Gürsoy ve Hasan Hüseyin ÇoÄŸalan'ın tahliyelerine karar verildiÄŸini açıkladı.Â

YURTDIŞINA ÇIKMALARI YASAK

Ä°ÅŸadamları Nuri DoÄŸan Karadeniz ve Erhan Aygün'ün toplanan delil durumuna göre tahliyelerine, ancak yurtdışına çıkışlarının yasaklanmasına karar verildiÄŸini bildiren Mahkeme BaÅŸkanı, eski TEAÅž Genel Müdürü Muzaffer Selvi, eski TEAÅž Genel Müdür Yardımcısı Ãœnal Peker ve eski TEAÅž Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez'in tutukluluk hallerinin devamının kararlaÅŸtırıldığını söyledi.Â

Davanın ilk duruşmasına, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde bulunan eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve yardımcısı Ünal Peker, eski TEAŞ Yönetim Kurulu üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu, eski Enerji İşleri Genel Müdürü Osman İlhan ile eski Yardımcısı Yavuz Gürsoy, eski Hidroelektrik Santraller Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan ile işadamları Nuri Doğan Karadeniz ve Erhan Aygün getirildi.

Tutuksuz yargılanan Ahmet Araçman, Mehmet Vehbi Bilgin, Tanju Tugal ve Mustafa Geçek ile çok sayıda sanık avukatı da hazır bulundu.Â
Duruşma dolayısıyla geniş güvenlik önlemi alınırken, basın mensuplarının salon içinden görüntü almalarına izin verilmedi. 

24 YILA KADAR HAPÄ°S Ä°STENÄ°YOR

Ä°ddianamede, eski TEAÅž Genel Müdürü Muzaffer Selvi, eski TEAÅž Genel Müdür Yardımcısı Ãœnal Peker ve eski TEAÅž Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez'in ''rüşvet alma'' suçunu düzenleyen 212/1-2-son (iki kez) maddeleri uyarınca 10'ar yıldan 24'er yıla kadar ağır hapis ve ''aldıkları rüşvetin 5 misli ağır para cezasına'' çarptırılmaları talep ediliyor.Â

İddianamede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Enerji İşleri Genel Müdürü Osman İlhan, eski Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Gürsoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Hidroelektrik Santraller Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan'ın ''görevi kötüye kullanma'' fiilini düzenleyen 240 (3 kez) ve ''ihaleye fesat karıştırma'' 366/2 (3 kez) maddeleri uyarınca 6'şar yıldan 18'er yıla kadar hapsi isteniyor.

İşadamları Mustafa Geçek, Tanju Tugal, Önder Karaduman ve Ahmet Araçman'ın, TCK'nın ''rüşvet vermek'' hükmünü içeren 213/1 ve ''ağırlaştırıcı sebep'' başlıklı 214. maddeleri uyarınca 5 yıl 4'er aydan 18'er yıla kadar ağır hapsi istenen iddianamede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Haldun Atıf Danışman hakkında TCK'nın 240. maddesine göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talep ediliyor.

İddianamede, işadamları Mehmet Vehbi Bilgin, Nuri Doğan Karadeniz ve Erhan Aygün hakkında hapis cezası talep edilmezken, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''rüşvet vermek'' hükmünü içeren 213/son ve ''ağırlaştırıcı sebep'' başlığını taşıyan 214. maddelerine uyarınca, bürokratlara teklif ettiği rüşvetin 15 katı ağır para cezasına mahkum edilmeleri isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!