Beşir Atalay: Ne sözlü ne yazılı öyle bir şey yok

Güncelleme Tarihi:

Beşir Atalay: Ne sözlü ne yazılı öyle bir şey yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 23:43

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Van Milletvekili adayı Beşir Atalay, Çözüm Süreci’nde valilere ‘operasyon yapmayın’ şeklinde yazılı veya sözlü bir talimat verilmediğini iddia etti.

Haberin Devamı

Atalay, dün NTV canlı yayınında ise şunları söyledi:

İSTİSMAR EDİYORLAR
“Biz hep şöyle söylemişizdir: Kamu düzeni, Çözüm Süreci’nin alternatifi değildir. İkisi birden yürüyecektir. Hiçbir yerde ne sözlü ne yazılı öyle bir şey yok. Olamaz da... Güvenlik birimlerine ‘görevinizi yapmayın’ denebilir mi? Bunu çok istismar ediyorlar. Çok yalan yanlış şeyler yazılıyor. Bir yerde silah hareketi varsa buna güvenlik birimleri ve oradaki mülki idare müdahale etmeyecek mi? Böyle bir şey olabilir mi? Ama o dönemde şunlar yapıldı: Yaylalar vesaire daha özgür alanlar, bazı vatandaşların daha rahat hareketi için tedbirler alındı. Yaylalar yasak alanlardı, oralar açıldı. Hayatı normalleştirme yönünde o tür tedbirler alındı.”


VERDİĞİMİZ TALİMAT GEREĞİ...


Oysa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eylül ayının ortasında TRT 1 ve TRT Haber ortak canlı yayınında gazeteci Nasuhi Güngör’ün gündeme dair sorularını yanıtlarken “Çözüm Süreci içerisinde valilerimiz kendilerine verdiğimiz talimatlar gereği ciddi manada bu terör örgütlerine karşı şu andaki operasyonlara girmiyorlardı. Belki kendilerine çekidüzen verirler, belki bu şekilde devam etmezler ama maalesef kendilerine çeki düzen vermediler. Tam aksine bu süreç içerisinde ne yazık ki bir hazırlık safhasının içerisine girdiler” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ise 29 Eylül’de Habertürk’te PKK’ya yönelik operasyonlara izin verilmemesine ilişkin başlayan tartışmaları değerlendirirken, “Jandarma ya da emniyet herhangi bir terörist faaliyete engel olmak için validen onay almak zorunda değildir” demişti. Efkan Ala, şunları söylemişti:
“Şimdi ben size soruyorum. Jandarma’nın ya da Emniyet’in o Çözüm Süreci boyunca söyledikleri herhangi bir yetkisi alınmış mı Meclis’e getirilen bir yasayla? Hayır. Mesela kırsalda Jandarma tam yetkilidir. Şehir içerisinde Emniyet tam yetkilidir ve buralarda terörist faaliyetlerin hiç aksamadan durdurulması için her türlü yetkileri vardı, vardır zaten. Bunun ortadan kaldırılması için hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Bir kere Jandarma ya da Emniyet herhangi bir terörist faaliyete engel olmak için validen onay almak zorunda değildir. Böyle bir şey yok.’’

Haberin Devamı


TALEP 290 İZİN 8

Haberin Devamı


Hürriyet’in 19 Eylül tarihli haberi de, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 2014 yılında 3 ilde 290 kez operasyon için talepte bulunulduğunu ancak valilerden sadece 8’ine izin çıktığını ortaya koyuyordu. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre TSK, sadece 2014’te şu an en fazla terör eylemlerinin yaşandığı kentlerden Şırnak’ta 110, Hakkâri’de yaklaşık 100 ve Tunceli’de de 80 civarında müdahale talebinde bulunmuştu. TSK taleplerini, hangi ilde, nereye, hangi saatte ve hangi amaçla operasyon yapmak istediğini en ince ayrıntısına kadar yazılı olarak valiliğe bildirdi. Bu bildirimler, bölgedeki tugay komutanlıkları, tugayların bağlı olduğu kolordu komutanlığı ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı’nca bildirimin yapıldığı saat itibariyle tek tek kayıt altına alındı. Yazılı talep kayıtlarının Genelkurmay’da gizlilik hassasiyetiyle korunduğu öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!