Beşik kertmesi tarihe karışıyor

Güncelleme Tarihi:

Beşik kertmesi tarihe karışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2002 12:22

Gelenek ve göreneklerine bağlılığıyla bilinen ve son yıllarda ise aşiret ilişkileriyle ön plana çıkan Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde artık, "Beşik Kertmesi" ve "Berdel"in yok olmaya yüz tuttuğu belirlendi.

Gelenekler nasıl işliyor?
Beşik Kertmesi: Bu uygulama daha çok yakın akrabalar ya da samimi ilişkiler içerisinde olan aileler arasında yapılıyor. Erkek çocuk sahibi yakın akrabalardan biri, oğlunu, hamile olan akrabasının,doğacak kız çocuğuna anne karnındayken nişanlıyor. Erkek tarafı, doğumolduktan sonra da yeni doğan kız çocuğuna tıpkı bir genç kız gibi gidip kundağında nişan takıyor. Bu şekilde Beşik Kertmesi olan çocuklar ise genellikle erken yaşlarda evlendiriliyor.

Berdel (Takas Evliliği): Berdel geneleği özellikle kırsal kesimde sıkça uygulanan bir evlilik biçimidir. Bu uygulamada bulunanların çoğunluğu, yoksul ve yakın akrabalar arasında uygulanıyor. Özellikle başlık parası veremeyen, düğün masrafı yapamayan yoksul ve akraba aileler yetişkin kızlarını birbiriyle takas ederek evlendiriyorlar.

Siverek Belediyesi tarafından, toplam 139 mahalle ve köy muhtarından 99'u ile yapılan araştırma sonuçları açıklandı.

Araştırmada, Siverek'in köy ve mahallelerinde, takas evliliği olarak da nitelendirilebilecek berdel ile beşik kertmesi tamamen yok olmak üzere iken yalnızca bazı küçük mezralarda beşik kertmesinin devam ettiği belirlendi.

Muhtarlarla yapılan yüzyüze görüşmeler sonucu ortaya çıkan araştırmaya göre, hemen hiçbir mahalle veya köyde "Berdel" yöntemiyle evlendirilen kalmadı.

Muhtarlar, bölgede yaşayan insanların, yıllarca köhnemiş gelenekler yüzünden istemeden evlilikler yaptığını ve bu evliliklerin ise ya mutsuzlukla sonuçlandığını ya da istemeden de olsa törelere bağlılık nedeniyle mutsuz bir biçimde sürdürüldüğünü hatırlatarak şunları söylediler:

"İletişim araçlarının çeşitlenip artmasıyla birlikte, Berdel ve Beşik Kertmesi gibi gelenekler de son 20 yıl içerisinde yavaş yavaş yok olarak günümüze kadar geldi. Günümüzde artık özellikle yer yer Beşik Kertmesi'ne rastlanırken, Berdel yöntemiyle evlilik yok olmuş durumda. Gençlerimiz artık ailelerin zoruyla evlenmek istememektedirler."

Siverek Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yetkilileri, belediye tarafından, muhtarlarla yüzyüze görüşülerek yapılan araştırmanın, çok yakın bir zamanda kitap haline getirileceğini bildirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!