Bernanke kendisini eleştirenleri iknaya uğraşacak

Güncelleme Tarihi:

Bernanke kendisini eleştirenleri iknaya uğraşacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 10:32

Başkan Barack Obama’nın Ben Bernanke’yi ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığına ikinci dönem için tekrar aday göstermesi piyasalarda sevinçle, Amerikan yasama organı Capitol Hill’de ise ihtiyatla karşılandı.

Haberin Devamı

Göreve yeniden getirilmesi kararı Senato tarafından onaylanması gereken Fed başkanı, kendisini eleştirenlere ulaşma amacıyla Kongre’ye işbirliği teklif edecek. Bu işbirliğinin sonucunda Fed’in şeffaflığının ve denetiminin artması ancak bağımsızlığına tehdit gelmemesi bekleniyor.

 

Finansal şirketler için özel bir iflas rejiminin yürürlüğe konması durumunda Bernanke’nin de Fed’in şirketlere acil durumlarda kredi verme koşullarında bazı değişikliklere açık olabileceğini söylemesi bekleniyor.

 

Demokratlar genel olarak Bernanke’ye destek verirken, Cumhuriyetçiler net bir tavır ortaya koymaktan çekindi. Senato’nun Bankacılık Komitesi Başkanı Chris Dodd, Bernanke için “kapsamlı ve detaylı bir onay oturumu” yapılmasını vaat etti. Dodd, aralarında bazı “ciddi farklılıklar” olmasına karşın Bernanke’yi “muhtemelen doğru seçim” olarak nitelendirdi.

 

Haberin Devamı

Politika yapıcıların ve yatırımcıların büyük bir kısmı haberi memnuniyetle karşıladı. Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Bernanke’nin yeniden atanmasının “hak edilmiş ve zamanı doğru ayarlanmış” bir hareket olduğunu belirtirken, Fed’in eski başkanı Alan Greenspan de destekçiler korosuna katılıp Bernanke’nn “mükemmel bir iş çıkardığını” söyledi.

 

Pimco’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed El-Erian, “Politika devamlılığı ve zamanı gelince kriz idaresi politikalarından düzenli bir çıkış bağlamında piyasaların gözü Bernanke’nin üzerindeydi,” dedi.

 

Diğer yandan Morgan Stanley Asya masası şefi Stephen Roach kararın “ileri görüşlülükten uzak” olduğunu ve Bernanke’nin kriz yaklaşırken önemli hatalar yaptığını belirtti.

 

 

*Bu haber 26 Ağustos 2009 tarihinde Financial Times’ın internet sitesinde yayınlanmış, çevirisi hurriyet.com.tr tarafından yapılmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!