Berlusconi'nin en geç Pazartesi günü istifası bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Berlusconinin en geç Pazartesi günü istifası bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 11:51

Uluslararası piyasaları tedirgin eden İtalya’da yeni ekonomik reformlar, Cumartesi günü mecliste oylanacak. İktidar partisi PDL Genel Sekreteri Alfano, yasa kabul edildikten sonra istifa edeceği sözünü veren Berlusconi’nin, Cumartesi ile Pazartesi arası istifasını sunacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Başbakan Silvio Berlusconi’nin Avrupa Birliği’ne taahhüt ettiği, ekonomik reformları içeren yasanın, Cuma günü Senato’da, Cumartesi günü ise Temsilciler Meclisi’nde oylanmasına karar verildi. Yeni mali tedbirler, emeklilik yaşının 67’ye çıkarılması ve bazı vergilerin artırılması gibi ağır tedbirleri içeriyor.

Bütçe oylamasının yapıldığı 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaydeben Berlusconi, mali tasarruf yasası oylamasında muhalefeti sağ duyulu olmaya ve ülkenin iyiliği için yasanın geçmesine katkıda bulunmaya davet etti.

BERLUSCONI’DEN SONRASI

Berlusconi’nin, ’Halefim’ dediği Özgürlükçü Halk Partisi Genel Sekreteri Angelino Alfano, bir TV programında Başbakan’ın söz verdiği üzere oylamadan hemen sonra Cumartesi'yle Pazartesi arası istifa edeceğini söyledi.

Berlusconi’nin istifası beklenirken ülkede yeni hükümetle ilgili tartışmalar başladı. Siyasi istkrarı sağlamak için telaffuz edilen seçenekler arasında, Şubat ayı sonunda yapılması planlanan erken seçim, teknokratlardan oluşan geçici bir hükümet ya da milli birlik koalisyonu yer alıyor. Bunlar arasında teknokrat bir hükümetin, piyasalar açısından daha kabul edilebilir olduğu vurgulanıyor. Berlusconi ise daha önce yaptığı bir açıklamada, en elle tutulur seçeneğin erken seçim olduğunu vurgulamıştı.

Haberin Devamı

Parti kaynakları bugün yaptıkları açıklamada, Berlusconi'nin şu an seçime gitmemenin daha iyi olacağına inandığını söyledi.

TEKNOKRAT HÜKÜMETE BAŞBAKAN ADAYLARI

Olası bir teknokrat hükümetin başına geçme ihtimali en yüksek olan isim ise ekonomist Mario Monti.

Geçmişte Avrupa Komisyonu üyesi de olan Monti’ye Berlusconi’nin de destek verdiği belirtildi.

Milano Bocconi Üniversitesi rektörü olan Monti, muhalefetin de sıcak baktığı bir kişi. Monti dün ayrıca Cumhurbaşkanı Napolitano tarafından ömür boyu senatör olarak atandı.

Daha önce Hazine ve İçişleri bakanlıkları ile 1992-93 ve 2000-2001 yılları arasında kurulan teknokrat hükümetlerde Başbakanlık yapmış olan Giuliano Amato da adı geçenler arasında.

GEÇİŞ HÜKÜMETİ ÇIKMAZI

Haberin Devamı

Geçiş hükümeti fikri, iktidar ortakları arasında fikir ayrılığına neden oldu. İktidarın küçük ortağı Kuzey Birliği Partisi'nden (Lega Nord) İçişleri Bakanı Roberto Maroni, partisinin geçiş hükümeti fikrine karşı olduğunu, bunun yerine seçmenlere gitmenin daha iyi olacağını söyledi. Maroni, geçiş hükümetine geçilmesi durumunda kendilerinin muhalefette yer alacağını ifade etti.

 

İktidarın ortağı gibi düşünen muhalefet partilerinden Değerler İtalyası da Monti yönetiminde oluşacak geçiş hükümetine güvenoyu vermeyeceklerini bildirdi.

 

Sanayiciler Birliği Başkanı Emma Marcegaglia da Mario Monti liderliğinde kurulacak teknokrat hükümetin, seçimlere gitmekten daha iyi olacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!