Berklee'li müzisyenlerden grup

Güncelleme Tarihi:

Berkleeli müzisyenlerden grup
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özgün, enerjik, caz temeli üzerine farklı etkilerle bezenmiş, sıradışı ‘‘fusion’’ müzik yapan Audio Fact, yoğun bir konser programının ardından ilk CD'lerini çıkarmaya hazırlanıyor.

Hepsi dünyanın bir numaralı müzik okulu olarak gösterilen Berklee College'den ve hepsi de birbirinden yetenekli... Adını ilk kez geçen yılki CRR İstanbul Caz-Blues Müzik Festivali'nde duyurmuş ve büyük beğeni toplamış olan Audio Fact grubu, Amerika'da aldıkları köklü eğitimin ve yeteneklerinin meyvelerini Türk dinleyicisiyle paylaşıyor. Grubun yarısının Türk, yarısını da yabancı müzisyenlerden oluşması ilginç ritmik kombinasyonlar doğuruyor.

Tuşlu çalgılarda Mehmet Ali Sanlıkol, elektro gitarda Onur Türkmen, davulda Cengiz Baysal, saksofonda Ryan Woodward (ABD), bas gitarda Fernando Huergo (Arjantin) ve perküsyonda Roberto Castillo'dan (Venezüella) oluşan grubun temelleri Berklee Müzik Okulu'nda atılmış. Aynı evi paylaşan Mehmet Ali, Onur ve Cengiz belli bir zaman sonra zevklerinin de uyuştuğunu fark ederek bir grup kurma kararı almışlar. Grubun yabancı elemanları süre içinde bazı değişikliklere uğramış, ama sonunda bu en son haliyle Audio Fact ortaya çıkmış. Grup elemanları çok iyi kaynaştıklarını ve bu en son kadronun sabit kalacağını söylüyorlar.

Aduio Fact elemanları çoğu müzisyenin rüyalarını süsleyen Berklee'deki müzik ortamı adeta dışarıdakinin minyatür bir kopyası olduğunu söylüyorlar. Burada her ülkeden müzisyenlerle çalışma olanağı bulan her öğrenci az çok dışarıdaki ortama hazır oluyor. Audio Fact'i oluşturan müzisyenler de Berklee'de çok farklı projelerin içinden gelmişler. Farklı tecrübeler, farklı ülkeler ve köklü bir eğitim birleşmesiyle meydana gelen Audio Fact bu nedenle diğer gruplardan oldukça farklı bir yapıya sahip. Perküsyonda Venezüella geleneği, basta Arjantin tınısı ve saksafonda bir Amerikalının olması da ilginç ve çok hoş kombinasyonların oluşmasıyla sonuçlanıyor.

Besteler Sanlıkol Group'tan tanıdığımız Mehmet Ali'ye ve Onur'a ait... Mehmet Ali yaptıkları müziği en basit tanımıyla armonik ve emprovizasyon öğelerinde bazını Jazz'dan alan ‘‘fusion’’ müziği olarak tanımlıyor. Grup elemanları hedeflerini Türkiye ya da Amerika olarak belirlemekten kaçınıyorlar. Evrensel bir müzik yaptıklarına inandıklarından hedeflerinin bütün dünya olduğunu söylüyorlar. Müziklerinde Türk, Afrika, Latin Amerika, Funk, Rock ve 70'lerin disko müziğinin etkilerini görmek mümkün, ancak en altta güçlü ve köklü bir caz temeli var. Gruptaki uluslararası etkileri gören Aydın Esen, grup üyelerine müziklerini ‘‘fusion’’ yerine ‘‘dünya müziği'' olarak adlandırmalarını bile önermiş.

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs, Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Bursa'da konserler veren Audio Fact, şu sıralar yoğun bir çalışma temposu içinde... Grup, bu yaz konuk sanatçı olarak Okay Temiz'in katıldığı ve prodüktörlüğünü Aydın Esen'in yaptığı ilk CD'sini piyasaya çıkaracak. Bütün konserlerinde yoğun ilgi ve coşkuyla izlenen Audio Fact grubunun elemanları, bu ilk CD'lerinin de büyük ilgi görmesini bekliyorlar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!