benzeri yok

Güncelleme Tarihi:

benzeri yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Bey Dağları'nın eteğinde gelecek yüzyılın kültür merkeziDünyada
Haberin Devamı

ANTALYA IŞILDIYOR

Dünyada eşi benzeri yok. Paris'te Louvre müzesi bahçesine kurulan cam piramit, Antalya'daki benzerinin sadece üçte biri kadar. Yapımı geçtiğimiz yıl temmuz ayında başlayan ve 1 Ekim 1997'de Altın Portakal Film Festivali ile aynı zamanda açılan Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi, Toroslar ve Bey Dağları'nın siluetinden esinlenerek yapıldı...

BÜYÜK VE DONANIMLI

Toplam inşaat alanı dört bin metrekare, kullanım alanı 2 bin 800 metrekare. 2 bin 400 kişilik oturma kapasitesi bulunuyor. Kongre organizasyonları için gerekli olan tüm teknik donanımlar ve 16 ekrandan oluşan büyük bir ekran mevcut. Alt kattaki konferans salonlarına Meltem ve Düden adları verilmiş. Meltem 440, Düden Salonu ise 340 kişilik.

Eser Marulyalı’nın

Cam Piramit, mimar Yaşar Marulyalı'nın eseri. Dünyada hem konferans, hem konser, hem de sergi merkezi olarak kullanılan böyle bir yapının olmadığını söylüyor Marulyalı. ‘‘Cam piramit, çatısı ve duvarları camla kaplı dünyadaki ilk yapı. Antalya'nın etrafındaki dağlara uyum sağlaması için böyle hafif bir malzeme kullanıldı.’’ Gündüz bulutları aksettiren piramite gece girildiğinde de yıldızlar tüm berraklığıyla seyredilebiliyor.

Akdeniz'in Prometheus'u

Dünyada eşi olmayan fuar, kongre, sergi ve konser merkezi Cam Piramit'i hergün yüzlerce kişi geziyor

AKM (Antalya Kültür Merkezi) Avukat Hasan Subaşı Parkı'nda yer alan ayrı bir kompleks. Antalya Altın Portakal Film Festivali sırasında hizmete açıldı. İki büyük konferans salonu bulunuyor. Aspendos 800, Perge ise 350 kişilik. Perge salonunda tiyatro, sinema, bale gösterileri de yapılıyor.

Antalya Kültür Merkezi 8800 metrekarelik kapalı bir alana sahip. Büyük ve küçük salon, sanatçı odaları, idari merkez, fuayeler ve servis bölümlerini içeriyor. Zemin kattan yapıya girildiğinde iki katlı büyük fuayeye ulaşılıyor. Fuayenin büyüklüğü bin metrekare. Gösteri aralarında dinlenme amacının dışında sergiler için kullanılıyor. Yine bu fuayede Sakıp Sabancı'nın hediye etmiş olduğu 50 Türk Büyüğü koleksiyonu bulunmakta. Kongre süresince Sabancı'nın özel koleksiyonundan fermanlar ve hatlar sergisi de Cam Piramit'te sergilendi.

Alt ve üst fuayeden girişi olan Perge salonunda Uluslararası kongreler için düşünülmüş simültane çeviri yapılan üç oda bulunuyor. Aynı zamanda konferans salonlarında en son teknoloji video projeksiyon sistemleri mevcut. Perge'de konferansların yanısıra tiyatro oyunları ve resital gibi etkinlikler de düzenlenebiliyor.

Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın Genel Müdürü Abdullah Tekin, kültür merkezini mitolojideki Prometheus olarak görüyor. ‘‘Anadolu'da binlerce yıldır varolan bu ateşi sürdürmek ve taze tutmak görevi kültür merkezlerinin asıl görevi olmalı. Kültür merkezleri sanat için uygun ortamı yaratıp, sanatı zenginleştirip kültürün oluşumuna katkıda bulunmalıdır.’’

Antalyalılar onu sevdi

Günün her saatinde başka bir renge bürünen Toros Dağları'nın eteğindeki Cam Piramit (Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi) Antalya'nın yeni yüzünü yansıtıyor. Dünyada eşi bulunmayan fuar, kongre, sergi ve aynı zamanda konser merkezi olarak kullanılan Cam Piramit'i hergün yüzlerce insan geziyor.

Cam Piramit için Antalya'nın batı kısmı seçildi. Amaç 800 bin metrekarelik Avukat Hasan Subaşı Parkı'nı bir rekreasyon alanı olarak değerlendirmekti. Önce koşu alanları, göletler, bisiklet ve yürüyüş yolları yapıldı. Sonra Antalya'yı 21. Yüzyıl'a taşıyacak bir kültür merkezi yapma fikri doğdu. Bu fikrin babası Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Avukat Hasan Subaşı. Yarı açık sergi salonları Antalya Kültür Merkezi ile uyum içinde olacak, tekdüzelik ve yerellikten uzak uluslararası bir kültür cenneti oluşturulacaktı. Toros ve Bey Dağları'nın siluetini andıran Cam Piramit'in yapımı sadece 14 ay sürdü. Antalya 11. Dünya Ormancılık Kongresi'ne ev sahipliği yapacağı için bu dev piramit gece gündüz çalışılarak zamanında bitirildi.

ETKİNLİKLER YILI

Antepe İnşaat ve Ticaret A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ve mimar Yaşar Marulyalı'nın eseri olan Cam Piramit'in içinde her türlü konfor sağlandı. Cam Piramit'in etrafındaki havuz, serinlik vererek doğal bir klima ortamı yaratıyor. Binaya giriş köprülerle sağlanıyor. ‘‘Havuzun saçtığı ışıltı, cam piramitin üzerinde pırıltılar yaratıyor.’’

Antalya Cam Piramit Sabancı Kongre Merkezi'nin kapıları sabah 8.30'dan akşam 17.00'ye kadar halkın kullanımına açık. 160 çalışanı var. Sadece 75 kişi güvenlik sorumlusu. Uluslararası kongreler sırasında ise binanın güvenliği Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün destek kuvvetleriyle sağlanıyor. Kasım ayından Nisan 98'e kadar fuarların yeralacağı Cam Piramit ve Sabancı Kongre Merkezi, 29 Ekim'de Güher & Süher Pekinel Kardeşler'in konserine, 30 Ekim'de Ahmet Özhan tasavvuf müziği konseri ve sema gösterisine, 31 Ekim'de ise Meksikalı sanatçıların Gitar dinletisine ev sahipliği yapacak.

Sakıp Sabancı Cam Piramit'in yapımı için üç milyon dolar bağışladı. On milyon dolara malolan Cam Piramit'in adı bu yüzden Sabancı Kongre ve Fuar merkezi olarak anılıyor. Ve Antalyalılar bu piramidi çok seviyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!