'Benim değil Karacaoğlan'ın adını verin'

Güncelleme Tarihi:

Benim değil Karacaoğlanın adını verin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 14:05

Adana'da yapılacak edebiyat müzesine adının verilmesine itiraz eden Yaşar Kemal'den, ''Ben ne öğrendiysem ondan öğrendim'' diyerek Üç Anadolu Efsanesi'nde anlattığı Karacaoğlan'ın adının verilmesini istedi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk edebiyatının en büyük isimlerinden isimlerinden Yaşar Kemal'in adını 2011 yılında başlattığı proje kapsamında Adana'da kurulacak edebiyat müzesine vermek istedi. Bakan Ertuğrul Günay'ın bu jestine, ustadan itiraz geldi.

Akşam gazetesinin haberine göre, Yaşar Kemal, 'Ben ne öğrendiysem, Karacaoğlan'dan öğrendim' diyerek, müzeye Karacaoğlan'ın adının verilmesini istedi. Günay, kendisini iki kez telefonla arayan Yaşar Kemal'e 'Ben bu sözünüzü müzenin duvarına yazarım ama' deyince uzlaşma sağlandı. Yaşar Kemal'in önerisiyle müzenin adı Karacaoğlan olarak değiştirildi.

YEDİ İLDE KURULACAK
Bakanlık, Edebiyat Müze Kütüphaneleri projesi kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana, Trabzon ve Erzurum'da, edebiyat kütüphaneleri kuracak. Müzeler, o şehirlerle özdeşleşmiş ünlü edebiyatçıların isimlerini taşıyacak, eserleriyle ilgili koleksiyonlara da yer verilecek. Bakanlık bu projesiyle yazılı ve sözlü kültür açısından zengin geçmişi olan Türkiye'nin hem kültür ve turizmine katkı sağlamayı hem de kültürün yerel bağlarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Şimdilik 7 ilde planlanan edebiyat müze kütüphanelerine isimlerini veren ünlü şahsiyetlerin ya o ilde doğmuş olmalarına ya da uzun yılllar orada yaşamış, yöreyle bütünleşmiş olmalarına dikkat edildi.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal'in Karacaoğlan ısrarını eşi Ayşe Semiha Baban şöyle anlattı: 'Müzeye 'Karacaoğlan' adı verilmesi, Sayın Günay'ın aktardığı gibi gelişti. Karacaoğlan'ın eşim için ne ifade ettiğini, Yaşar Kemal'i yakından tanıyanlar bilir. Karacaoğlan'ın temiz Türkçesi ile kültürümüze kazandırdığı eserlerin bir bölümünü, daha 15 yaşındayken köy köy dolaşarak bizzat Yaşar Kemal derlemiştir. Yaşar Kemal, o yıllarda yaşadıklarını kitaplarına da yazmıştır. Yine kendi ifadesiyle o tarihlerde Adana köylüleri Yaşar Kemal'i 'Aşık Kemal' olarak tanırlarmış. Bugün Yaşar Kemal varsa, bunda Karacaoğlan'ın eserlerinin rolü büyük.' Yaşar Kemal'in şu sıralar, 'Bir Ada Hikayesi' adlı romanın 4'üncü cildini yazdığını belirten Baban, dikkatinin dağılmaması için kimseyle görüşmeyi kabul etmediğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

ANKARA'YA AKİF, DİYARBAKIR'A ARİF GELİYOR
Projeyle ilgili bilgi veren Bakan Günay, bölgesel bir dağılımı amaçladıklarını, isimleri de belirlediklerini söyledi. Ankara'da Altındağ Belediyesi'yle birlikte çalıştıklarını, Mehmet Akif Ersoy'un evinin yakınında bir yere Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Kütüphanesi kuracaklarını belirten Günay, İstanbul için Ahmet Hamdi Tanpınar'ı seçtiklerini söyledi. Günay, Diyarbakır'daki müzeye Ahmet Arif'in ismini vereceklerini, Trabzon'da doğumunun 100. yılı kutlanacak olan Bedri Rahmi Eyüboğlu adına müze kuracaklarını söyledi. Erzurum'da Emrah İzmir'de ise Atilla İlhan adına müze kuracaklarını belirten Günay, Adana ile ilgili isim verme sürecini şu sözlerle anlattı: Adana'da Yaşar Kemal olsun diye düşündük biz. Yaşar Kemal iki kere aradı beni. 'Ben ne öğrendiysem Karacaoğlan'dan öğrendim. Bu benim önerimdir, Karacaoğlan olsun' diye. Ben de 'Bunu aynen yazarım duvarına' dedim. Onun izni ve önerisiyle bunu yapacağız.' Bakanlığın adını yaşatmak istediği isimlerin tamamı şu an hayatta bulunmuyor. Bakan Günay, bunda istisna yaparak, Adana'ya yaşayan efsane Yaşar Kemal'in adını vermek istedi. İtiraz gelince ünlü halk ozanı Karacaoğlan'da karar kılındı. Yaşar Kemal, destansı romanı Üç Anadolu Efsanesi'nde Karacaoğlan'ı anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!