Beni yıldıramazlar

Güncelleme Tarihi:

Beni yıldıramazlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin tehditlerine sert çıkarak, ‘‘Müstemleke devletin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başsavcısıyım. Hiçbir baskı beni yıldıramaz'' dedi. Vural, parti kapatma davasının, tedbir davası olduğunu ve iddianame Anayasa Mahkemesi'ne ulaştığında aleniyet kazandığını söyledi.

Açtığı kapatma davası nedeniyle RP'nin ‘‘Avrupa'da İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet edeceğiz'' tehdidine hedef olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş sert çıktı. Savaş, ‘‘Ben bir müstemleke devletin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başsavcısıyım. Dış baskılar beni yıldıramaz'' diye tepki gösterdi.

Savaş, dünkü basın toplantısında, RP'ye açtığı dava nedeniyle kendisine yönelik suçlamaları yanıtladı. Savaş, iddianamenin Anayasa Mahkemesi'ne verildiği sırada açıklanmasının eleştirilmesine, ‘‘Parti kapatma davası, bir ceza davası değildir. Bir tedbir davasıdır. Anayasa Mahkemesi'nde hiçbir zaman iddianame okunmaz'' karşılığını verdi. Savaş, ‘‘İddianame okunmayacak ve hiç açıklanamayacaksa kamuoyu ve basın bu davanın neden açıldığını öğrenemeyecek mi? Parti kapatma davalarında, iddianame Anayasa Mahkemesi'ne ulaştığında aleniyet kazanır'' dedi.

Savaş, ‘‘Savunmayı okumadan esas hakkında görüş hazırladığı'' yönündeki eleştirileri de şöyle yanıtladı:

‘‘Bu konuda RP sözcüleri de bana çok yardımcı oldular. İddianame hakkında görüşlerini dile getirdiler, ben de gece gündüz çalışarak, bu görüşleri değerlendirdim. Tamamladığım kısımları bilgisayara aktararak hazırlığımı yaptım. Yaptığım incelemede, mahkemeye verdikleri savunmada benim hazırladığım metni değiştirecek hiçbir şey söylemediklerini belirledim. Hazırladığım metni Anayasa Mahkemesi'ne göderdim.''

Savaş, basın toplantısı düzenleme nedenini de, ‘‘Karşımda çok güçlü bir örgüt var. TV'leri, basını var. İstedim ki onlarla birlikte kamuoyu benim görüşümü de öğrensin'' diye açıkladı. Şevket Kazan'ın kendisini Helsinki İzleme Komitesi'ne şikayet edeceğini söylediğini anlatan Savaş, bir yazarın, bu komitenin artık demokratikleştiğini, eskiden yalnızca PKK'yı savunurken, şimdi RP'nin kapatılmasına da karşı çıktığını kaydetti, şöyle devam etti:

‘‘Ben de RP'yi kutluyorum. Helsinki İzleme Komitesi'ni böyle bir çizgiye çektiği için. Şunu da söyleyeyim. Yakında yeni bir bacıları olacak. Sanıyorum Claudia Roth gelecek ve RP'nin kapatılmaması için girişimlerde bulunacak. Bunlar demokratik eylemlerdir. Biz saygıyla karşılıyoruz. Ama hiçbir yabancı baskı beni görevimi yapmaktan alıkoyamaz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!