Ben yaşlıyım, böbreği bu genç kıza nakledin

Güncelleme Tarihi:

Ben yaşlıyım, böbreği bu genç kıza nakledin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2004 01:25

Hayat kurtaracak böbrek, iki kapkaççı tarafından trenden ölüme atılan Ahmet Hakan Canıdemir’e aitti. Talihsiz gencin böbreği, fedakár hasta Evniye Demir’in hakkını verdiği 24 yaşındaki Sinem Çetto’ya takıldı.

İki kapkaççı tarafından trenden ölüme atılan Ahmet Hakan Canıdemir’in organları 4 kişiye hayat verirken göz yaşartan bir ‘insanlık dersi’ yaşandı. Hakan’ın böbreğinin nakledileceği 51 yaşındaki Evniye Demir, ‘Ben yaşlıyım. Durumu daha kritik olan gencecik bir kız var. hakkımı ona bırakıyorum’ deyip sırasını 24 yaşındaki Sinem Çetto’ya verdi. Bu, Evniye Demir’in ikinci feragatıydı. Geçen yıl da sırasını bir başka gence vermişti.

ADAPAZARI Ekspresi’nde cep telefonunu gasp eden kapkaççıların kurbanı olan Kocaeli Üniversitesi İşletme Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Ahmet Hakan Canıdemir’in kalbi, karaciğeri ve 2 böbreği 4 hastaya nakledildi. Hakan’ın böbrekleri için önceki akşam Haydarpaşa Numune Hastanesi’nce belirlenen 4 kişiden biri olan 51 yaşındaki Evniye Demir, dokularının uymasına ve sıranın kendisinde olmasına rağmen, hakkını durumu daha kritik olan 24 yaşındaki Sinem Çetto’ya bıraktı. Sinem Çetto bu fedakarlığı yapan Evniye Demir’e sarılıp ağladı. Demir’in bu kararıyla iki böbrek için bekleyen 3 hastada tetkikler yapıldı. Ve böbreklerin Sinem Çetto ile 28 yaşındaki Fatih Uluyurt’a uygun olduğu belirlenip iki hasta nakil için hemen ameliyata alındı.

ZOR BİR KARARDI

Hürriyet, yaptığı fedakárlıkla bir kez daha insanlık dersi veren 51 yaşındaki Evniye Demir’i, Pendik Güzelyalı’da oturan ağabeyinin evinde buldu. Bugüne kadar üç kez organ nakli için çağırıldığını söyleyen Demir, ‘İlkinde dokular uymadığı için nakil yapılamadı. Geçen yıl ikinci kez çağırıldım. Üç kişiydik. Böbreğin bana takılmasına karar verilince bekleyen genç çocuk yıkıldı. Halini görünce dayanamayıp hakkımdan feragat ettim’ diye konuştu.

Evniye Demir, verdiği son zor kararı ise şöyle anlattı:

‘Bu sefer de doktor bey çağırdı. Dokularımın tuttuğunu belirterek, ‘Bunu senden istemem çok zor fakat genç kızın durumu acil. Biraz daha bekleyebilir misin’ dedi. Karar vermekte zorlandım ama çocuklarım gözümün önüne geldi. O da çocuklarımın yaşında. Onun için hakkımdan feragat ettim. Ona faydalı olması ve mutlu bir hayat sürmesi için dua ediyorum.’

HÜZÜN VE SEVİNÇ

8 yıldır böbrek hastalığı çeken Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü 1’nci sınıf öğrencisi Sinem Çetto da daha önce sırasını vermiş. Üç kez böbrek nakli için çağırılan Çetto, ilkinde diyalize birlikte bağlandığı ve karaciğer rahatsızlığı çeken Gülseren adlı bir hasta için hakkından feragat etmiş. İkinci ve üçüncü seferlerde ise böbrekler uyum sağlamamış. Hastalığı yüzünden okuduğu Yeditepe Üniversitesi’ndeki eğitimini bırakan Sinem Çetto, karmaşık duygular içinde olduğunu belirtip şöyle konuştu: ‘Hem üzüntü, hem mutluluk duyuyorum. Ölen gencin ailesine Allah sabır versin. Onlara çok teşekkür ediyorum. Evniye Demir’den de Allah razı olsun, ona çok minnettarım.’

Verdiğiniz ders unutulmayacak

Biri gencecik bir üniversite öğrencisi: Ahmet Hakan Canıdemir. Diğer ikisi çaresizliğin ne olduğunu çok iyi bilen iki böbrek hastası. Canıdemir, ailesinin bağışladığı organlarıyla 4 insana yeniden can verdi. Evniye Demir, sırasını kendisinden daha genç olan Sinem Çetto’ya verdi. Çetto da daha önce sırasını durumu daha acil olan bir hastaya vermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!