Ben imzalamadan nasıl açıklarsınız

Güncelleme Tarihi:

Ben imzalamadan nasıl açıklarsınız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer'in, MİT Müsteşarı Atasagun'un, yardımcısı Alpay'la ilgili kararname konusunda kendisinin onayını almadan açıklamalarda bulunmasına sinirlendiği öğrenildi.

Sezer'in, MGK'nın sivil ve asker üyelerinin önünde Atasagun'a, ‘‘Ne münasebet, benim onayımdan geçmemiş bir konuda nasıl bu şekilde açıklamalarda bulunursunuz’’ diye çıkıştı.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in, MİT'in ‘‘iki numarası’’ Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay'ın Washington'a atanmasıyla ilgili kararnameyi ‘‘veto’’ gerekçesi belli oldu. Sezer'in, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un, Alpay'la ilgili kararname konusunda, henüz kendisinin onayı alınmadan açıklamalarda bulunmasına sinirlendiği öğrenildi. Sezer'in, Atasagun'un açıklamalarını, hem ‘‘tarz’’ hem de ‘‘içerik’’ olarak uygun bulmadığı ve ‘‘Devlette böyle şey olur mu? Devlet terbiyesine uygun değil’’ diye tepki gösterdiği de kaydedildi.

ATASAGUN’A KIZDI

Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, Sezer, çarşamba günü Çankaya Köşkü'nde yapılan MGK toplantısı sırasında, ‘‘MİT Kararnamesi’’yle ilgili bu rahatsızlığını, Atasagun'a sert bir tonda aktardı. Sezer'in, Atasagun'a, Alpay'ın atanmasıyla ilgili açıklamalarına işaret ederek, MGK'nın sivil ve asker üyelerinin önünde, ‘‘Ne münasebet, daha benim onayımdan geçmemiş bir konuda nasıl bu şekilde açıklamalarda bulunursunuz?’’ dediği öğrenildi.

Sezer'in, yaklaşık 10 gün Çankaya Köşkü'nde tuttuğu kararnameyi, MGK toplantısından hemen bir gün sonra ‘‘gerekçesiz’’ bir biçimde veto etmesi de dikkat çekti. Köşk ve Başbakanlık kaynakları, bir kararnamenin ‘‘gerekçesiz’’ bir biçimde veto edilmesinin bürokrasi dilindeki anlamına ilişkin, ‘‘Bu, Cumhurbaşkanı'nın böyle bir kararnameyi ‘uygun bulmadığı'nın yüksek sesle ifadesidir. Bu aynı zamanda, ‘bu kararnameyi bir daha bana getirmeyin' de demektir’’ yorumunu yaptılar.

Cumhurbaşkanı Sezer'in, Atasagun'un açıklamalarıyla ilgili özellikle, o sırada henüz imzalamadığı için önünde bekleyen kararname konusunda sanki onayından geçmişçesine kesin ifadeler kulanılmasından rahatsız olduğu bildirildi.

DEVLET TERBİYESİNE UYGUN DEĞİL

Bu arada, Atasagun'un ‘‘Apo’’ ve ‘‘Kürtçe TV’’yi de içeren açıklamaları, askerlerden sonra Sezer'in de tepkisiyle karşılaştı. Sezer'in, bu açıklamaları hem ‘‘tarz’’ hem de ‘‘içerik’’ yönünden uygun bulmadığı ve eleştirdiği öğrenildi. ‘‘Devlette böyle şey olur mu?’’ diyen ve Atasagun'un bu davranışıyla ilgili de, ‘‘Devlet terbiyesine uygun değil’’ değerlendirmesinde bulunan Sezer'in, ‘‘Bu konuların konuşulacağı yer bellidir. Bu yerlerin başında da MGK gelir. Bu konulardaki önemli görüş ve öneriler burada gündeme getirilir’’ dediği öğrenildi.

Asker de MİT Müsteşarı Atasagun'un açıklamalarına tepkisini, çarşamba günkü MGK'ya sunduğu ve ‘‘Kürtçe TV üniter yapıyı bozar’’ görüşünün savunulduğu 14 sayfalık bir raporla göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!