Belediyelerin içkiyi yasaklama yetkisi yok

Güncelleme Tarihi:

Belediyelerin içkiyi yasaklama yetkisi yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 00:00

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine bağlı parklarda alkol yasağı getirmesinin ardından gözler yeniden bu konudaki yasal düzenlemelere çevrildi. Belediye Kanunu’na göre ilgili mevzuatta büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, park, bahçe, göl kenarı gibi yeşil alanlarda doğrudan içki yasağı koyma yetkisi yok. 23 Aralık 2004’te kabul edilen 5272 sayılı yeni Belediye Kanunu’nda da, parklarda belediyelerin özel güvenlik görevlilerinin vatandaşların alkol alıp almadığını kontrol yetkisi bulunmuyor.

Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nun 13. maddesi, ancak polise, ‘Halkın rahatını bozacak veya rezalet çıkaracak derecede sarhoş olanları veya sarhoşluk halinde başkalarına saldıranlar’ hakkında işlem yapma görev ve yetkisi tanıyor. Kanunun belediyenin görevlerini düzenleyen 14. maddesinde, belediyenin park ve yeşil alan yapmak görevi bulunduğu vurgulanıyor. Belediyenin yetkilerini ve imtiyazlarını düzenleyen 15. maddede ise belediyeye verilen yetki çerçevesinde yasak koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek olduğu kaydediliyor. Ancak, kanunlarda içki içmek yasak olmadığı için belediyenin böyle bir yasak koyma yetkisi yok.

Tartışmaya hazırım

PARKLARA alkol yasağı getiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konuyla ilgili açıklama yapmayacağını bildirdi. Ancak Gökçek, ‘Haberleri veren yazar ve muhabirlerle canlı olarak televizyonda tartışmaya hazırım’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!