Belediyeler Birliği: Haksızlık telafi edildi

Güncelleme Tarihi:

Belediyeler Birliği: Haksızlık telafi edildi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2002 15:18

Türk Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan 4736 sayılı Kanun'un, yıllardır devam eden haksız uygulamaların telafisini sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Durak, "kamu kurum ve kuruluşlarının bazı mal ve hizmetlerindeki ücretsiz veya indirimli tarifelerin kaldırılmasıyla ilgili yeni gelir kaynakları oluşturulmasına ilişkin" yeni düzenlemenin, belediyeler için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Durak, düzenlemeyle Türkiye'deki 3 bin 216 belediyenin hiçbirinin bütçesinde azalma olmayacağını savunarak, "Yeni düzenleme, yıllardır devam eden haksız uygulamanın telafisidir" dedi. Durak, şunları kaydetti:

"Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarının telaşa kapılmasına hiç gerek yok. Bu yasa ile bütçelerine yansıyan azalma, genel bütçelerinin yüzde 5'i kadardır. 16 büyükşehir belediyesinin paylarını yüzde 5'den 3'e kadar indirme yetkisi alan hükümet, karşılığında emlak vergileriyle bunu telafi edecektir.

Haberin Devamı

Emlak vergilerinde hangi oranda artış olursa, büyükşehir belediyelerinin gelirinde o oranda kesinti yapılacak. Böylece, büyükşehirlerdeki ilçe ve alt birim belediyelerinin gelirlerinde herhangi bir azalma olmayacaktır."

Durak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2000 yılı bütçesinin 2 katrilyon lira olduğunu anımsatarak, bu baz alındığında, yeni düzenleme ile bu gelirden sadece 100 trilyon liralık sapma olacağını kaydetti. Durak, "Bu kadarlık bir sapma da, İstanbul'un sularının akmayacağı, metrosunun çalışmayacağı ve çöplerinin toplanmayacağı anlamına gelmez" diye konuştu.

Aytaç Durak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "ekmek 300 bin lira olur, otobüs 3 milyon olur" şeklindeki sözlerini de eleştirerek, bunların gerçekle bağdaşmadığını, "sadece kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu" kaydetti.

Diğer belediye başkanlarından gelen tepkiler ise şöyle:

İZMİR: ADALETSİZLİKLERİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in 4736 sayılı 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u onaylamasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Ahmet Piriştina, yeni yasa ile büyükşehir belediyelerinin genel bütçeden alacakları payın nüfuslara göre dağılımına olanak sağlandığını, bunun da büyükşehir belediyeleri arasında büyük oranda adaletli bir gelir dağılımı sağlayacağını belirtti.

Daha önce bazı büyükşehirlerde bulunan şirketlerin merkezlerinin İstanbul, Ankara gibi illerde olduğunu, bunun da o büyükşehirin genel bütçe vergi tahsilatından aldığı payın azalmasına neden olduğunu vurgulayan Piriştina, şöyle konuştu:

'Yeni yasa ile artık o il merkezindeki genel bütçe vergi tahsilatlarından büyükşehir belediyelerine ayrılacak payın yüzde 40`ı ilgili belediye hesabına yatırılacak. Kalan yüzde 60`lık pay ise İllerBankası'ndaki büyükşehir belediyeleri hesabına aktarılacak, büyükşehir belediyelerine nüfusları oranında dağıtılacak. Bu düzenleme büyükşehir belediyeleri arasındaki gelir dağılımında büyük oranda adaletli bir dağılım sağlayacak. Ancak bunun kadar önemli bir husus var, mutlaka pastanın küçülmemesi lazım. Eğer bu pasta küçültülürse bu sefer kaşıkla aldığımızı kepçe ile vermiş oluruz.'

Cumhurbaşkanı Sezer'in onayladığı yasanın nüfusu yoğun belediyeleraçısından çok olumlu olduğunu dile getiren Piriştina, böylece kaynak sıkıntısı çeken büyükşehir belediyelerinin daha rahat hizmet üretebileceğini sözlerine ekledi.

MERSİN: KÜLFETİ BİZ ÇEKİYORDUK

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan yaptığı açıklamada,yıllardan beri kentlerindeki büyük sanayi kuruluşlarına altyapıdan ulaşıma kadar her türlü hizmeti veren belediyelerin, bu şirketlerin merkezleri Ankara ya da İstanbul olduğu için vergilerini de bu kentlere aktardıklarını anımsatarak, 'Külfeti kendilerinin çektiğini, nimetlerden ise başkalarının faydalandığını' söyledi.

Özcan, sanayi kuruluşlarının vergilerini bundan böyle bulundukları kentlerde ödeyeceklerine dikkati çekerek, 'Yeni düzenleme ile bugüne kadar uygulanan adaletsizliklerin önüne geçildi. İsabetli bir karar' diye konuştu. Özcan, bundan sonra hizmetlerini daha etkin bir şekilde yürütme imkanına kavuşacaklarını da kaydetti.

Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!