Belediye Greenpeace'i, çevreciler belediyeyi mahkemeye verdi

Güncelleme Tarihi:

Belediye Greenpeacei, çevreciler belediyeyi mahkemeye verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

İzmit'te yeşil savaş

İzmit Büyükşehir Belediyesi, Greenpeace'i geçtiğimiz aralık ayında şehrin tehlikeli ve klinik atık yakma tesisinde gerçekleştirdiği protesto eyleminden dolayı mahkemeye verdi.

Çevre koruma sivil toplum örgütlerinin açıklamalarına göre atık yakma son derece tehlikeli bir işlem. Atık yakma tesislerinde yakılan klorlu atıkların ve özellikle hastane atıklarında bulunan PVC plastiği gibi maddelerden atmosfere yayılan dioksinler, kansere, bebeklerde gelişim bozukluklarına ve hamilelerde düşüklere sebep olabiliyor.

Greenpeace ve İzmit Çevre Eğitimi ve Koruma Derneği, 2 Nisan tarihinde düzenledikleri bir basın toplantısıyla, İzmit Büyükşehir Belediyesi tesisinin 4 Mart'tan beri izinsiz olarak işletildiğini kamuoyuna duyurmuşlardı. Basın toplantısında belediyenin tesisi bu şekilde işletilmesine izin vererek yasaları çiğnediği açıklanmıştı.

Atık yakma tesisi protestosunda geçtiğimiz hafta hareketli günler yaşandı. Greenpeace Akdeniz Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Tolga Temuge, polis tarafından Cumhuriyet Savcılığı'na çağrılarak, ifade vermesi istendi. Temegu ifadesinde Greenpeace'in atık yakma ve tehlikeleri ile ilgili raporları savcılığa sundu. Bu arada İzmit Çevre Eğitimi ve Koruma Derneği, İzmit'te tesisi Çevre Bakanlığı'nın izni olmaksızın yasadışı bir şekilde işletmeye başlamasından dolayı belediyeye bağlı İZEYDAŞ firmasını ve bu yasadışı işleme göz yumması nedeniyle İzmit Çevre İl Müdürlüğünü mahkemeye verdi.

Uluslararası düzeyde yankı bulan bu gelişmeler üzerine Greenpeace Akdeniz Ofis Yöneticisi Dr. Madio Damato 22 Nisan tarihinde Malta'da yaptığı açıklamada, ‘‘Greenpeace, kirletici atık yakma tesisine karşı barışçıl bir protesto gerçekleştiren eylemcilere yönelik suçlamaları kabul etmemesi için Türk Adaletine çağrıda bulunmaktadır’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!