Belediye başkanları gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Belediye başkanları gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2009 08:41

TERÖR örgütü PKK’nın gizli sivil yapılanmasını oluşturan Kürdistan Topluluklar Birliği’nin Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik Diyarbakır merkezli bu sabaha karşı 9 ilde eş zamanlı operasyonlar yapıldı.

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKANLARINA GÖZALTI / WEB TV              

 

Operasyonlarda 10’u görev başındaki belediye başkanı olmak üzere kapatılan DTP'li 33 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay da bulunuyor.

Daha önce düzenlenen 3 operasyonda gözaltına alınanlardan 72 kişinin tutuklandığı KCK/TM yeniden yapılanmaya yönelik hareket edince bu sabah dördüncü operasyon gerçekleştirildi. Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP’li milletvekillerinin bir üsre önce görüştükleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a, KCK/TM'nin baskısından şikayet etmeleri ve bu baskı nedeniyle özgür siyaset yapamadıklarını söylmemelerinin etkili olduğu ileri sürüldü.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü operasyonda düğmeye basılmadan önce Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geniş kapsamlı bir araştırma başlatıp, izleme ve teknik takip yaptı. Teknik takipte bazı belediye başkanlarının KCK’dan emir aldıkları ve bu emirler doğrultusunda hareket ettikleri belirlendi.

Geniş kapsamlı araştırma ve teknik takip sonunda Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bu sabaha karşı düğmeye bastı. Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Siirt, Van, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Mardin'de eş zamanlı operasyon başlatıldı. Operasyonlarda, her il bazında yerel örgütlenmeler hedef alınarak, toplam 33 kişi, ‘örgüt yönetmek ve örgütü üye olmak’ gerekçesiyle gözaltına alındı. Operasyonda belediye başkanları dışında özellikle Van, Şırnak ve Batman’ın şehir yapılanmasının yönetici kadroları hedef alındı.

GÖZALTINDA ALINAN GÖREVDEKİ BAŞKANLAR

Diyarbakır merkezli KCK/TM operasyonunda gözaltına alınan ve örgütün yöneticisi konumunda oldukları belirtilen 33 kişiden, halen görevde olan 10 belediye başkanı şunlar:
DTP'nin kapatılmasıyla 5 yıl siyaset yasağı konulduğu için bağımsız olan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak. Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay. Mardin'in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk. Şırnak’ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak. DTP’nin kapatılması üzerine dün düzenlenen törende Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) rozetini takan Diyarbakır'ın Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz,  Şınlıurfa’nın Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin.

DİĞER GÖZALTILAR

Gözaltına alınan 10 belediye başkanı dışında diğer 23 kişi arasında yine önemli isimler yer aldı. Bunlardan bazıları şunlar:
Kapatılan DTP öncülüğünde bu partili milletvekilleri, belediye başkanları ve bazı sivil toplum örgütü temsilcince oluşturulan Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü kapatılan DEP’in eski milletvekili Hati Dicle. Kapatılan DTP’nin Diyarbakır eski İl Başkanı Fırat Anlı. İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek. Avukat Servet Özen. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı. Tunceli eski Belediye Başkanı Songül Erol Abdil. Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan. Silvan eski Belediye Başkanı Fikret Kaya. Viranşehir eski Belediye Başkanı Emrullah Cin. Ergani eski Belediye Başkanı Nadir Bingöl. Lice eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin.

Bazı illerde operasyonların devam ettiği ve gözaltına alınanların sayısının artabileceği belirtildi. Gözaltına alınan kişilerin Diyarbakır’a getirilip Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki sorgularına başlandı.

SADAK: MUTLAKA BARIŞA ULAŞACAĞIZ

DTP’nin kapatılmasının ardından 5 yıl siyasi yasaklı olan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Yenimahalle Gazeteci Ali Çelik Caddesi üzerindeki evine polis sabaha karşı saat 05.00 sıralarında girdi. Evde yapılan aramanın ardından Sadak, gözaltına alınıp, polis otosuna götürülürken gazetecilere, “Ben halkımı çok seviyorum. Mutlaka barışa ulaşacağız” dedi. Sadak, Siirt Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Diyarbakır’a gönderildi.
Sadak’ın gözaltına alınmasının ardan BDP’liler belediye binası önünde toplanmaya başladı. Bu sırada polis belediye önünde yoğun güvenlik önlemleri alırken, toplananlar beklemeye başladı.

ATALAY AĞLADI

Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, saat 11.00 sıralarında belediyedeki makam odasına gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Atalay, gözaltına alınmadan önce vekaletini yardımcısı Serhat Temel’e verdi. Atalay, daha sonra makamında bulunan eşi Devrim Atalay, çocukları 6 yaşındaki Siyabend, 5 yaşındaki Öykü Zin ile vedalaştı. Vedalaşma sırasında eşi ve çocukları gözyaşı dökerken, Necdet Atalay da gözyaşlarına hakim olamadı. Çocuklarını teselli edemeyen Atalay, “Hem açılımdan söz ediyorlar, hem de gözaltına alıyorlar. Bu nasıl açılım? Bu çocuklar bir gün hesap soracak” dedi.

Gözaltına alınan Necdet Atalay’ı polisin götürmesi sırasında belediye çalışanları alkışlarda protestoda bulundu. Polis, daha sonra Atalay’ın evinde de arama yaptı.

İHD ŞUBESİNDE ARAMA

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Muharem Erbey’in gözaltına alınmasının ardından derneğin şubesinde Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Yakup Yar gözeteminde arama yapıldı. Aramaya başkan Muharrem Erbey de katılırken polis, bilgiyasayar kayıtları başta olmak üzere bir çok evrak ve dokümana el koydu.

Terör örgütü PKK’nın gizli sivil yapılanmasını oluşturan KCK/TM'ye yönelik operasyonlar nedeniyle Diyarbakır’da başta stratejik noktalarla emniyet birimleri olmak üzere kamu kurum ve lojmanlar çevresi olmak üzere kent genelinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Haberin Devamı

ÜÇ OPERASYONDA 72 KİŞİ TUTUKLANDI

Haberin Devamı

Kürdüstan Topluluklar Birliği’nin Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) adlı örgüte yönelik daha önce 3 ayrı operasyon düzenlendi.

İlk operasyon 14 Nisan 2009 tarihinde yapılırken kapatılan DTP’nin o dönem Genel Başkan Yardımcıları olan Kamuran Yüksel, Bayram Altun’un, kapatılan DEHAP’ın eski Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu’nun da aralarında bulunduğu 51 kişi tutuklandı.

İkinci dalga operasyonu ise 17 Haziran’da yapıldı. Bu operasyonda ise 11 kişi tutuklandı.

Üçüncü dalga operasyonu ise 11 Eylül tarihinde yapıldı ve 10 kişi tutuklandı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!