Belçika Krallığı’nı sarstı

Güncelleme Tarihi:

Belçika Krallığı’nı sarstı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mario Danneels, yazdığı kitapta Belçika Kralı'nın gayrımeşru bir kızı olduğunu açıkladı.

Kraliçe Paola'nın hayatını konu alan kitap yazdı. Belçika Kralı II. Albert'in evlilik dışı bir kızı olduğunu iddia etti, Belçika tahtını

sarstı. 18 yaşındaki yazar Mario Danneels, Hürriyet'e konuştu.

Bu kitabı yazma fikri aklınıza nereden geldi?

- Belçika Kraliyet ailesinin trajik yanı her zaman benim ilgimi çekti. Dışarıdan herşey çok pembe görünüyor ama içerisi çok farklı. 1997'de Kraliçe 60'ıncı yaşını kutladı. Bu çerçevede ben de SDF Journal Gazetesi'nde Kraliçe hakkında bir dizi hazırladım. Paola'nın kişiliğinin farklı yüzleri beni büyüledi. 1998 yılında biyografisini yazmaya karar verdim ve Van Halewyck yayıneviyle temasa geçerek başladım.

Bilgileri nasıl topladınız?

- Esas kaynağım Kral Baudouin (Kral 2'inci Albert'ın ağabeyi) ile yakın çalışma içinde olan bir kişiydi, şimdi emekliye ayrıldı. Söz konusu kişi Kral Albert ve Kraliçe Paola'nın evliliği fırtınalı bir dönemden geçerken 70'li yıllarda 10 yıl boyunca sarayda önemli rol oynadı. Bu biyografi için yaklaşık 40 kişiyle görüştüm.

Size esas ‘sırrı’ veren kimdi?

- Kaynağım Kral Baudoin ile 10 yıl çalışan kişiydi. Adını veremem.

Sizce bu kaynak Kraliyet ile ilgili bir ‘sırrı’ niye sizin gibi 18 yaşında genç bir yazara verdi?

- Doğru, başlangıçta kimse beni ciddiye almadı. Bu nedenle daha yaşlı bir gazeteciyle olacağından daha spontane bir şekilde konuştular ve muhtemelen tecrübeli bir yazara hiç söylemeyecekleri şeyleri anlattılar. Ana kaynakla görüşme ayarlamak hiç de kolay olmadı. Görüşmede Kral Albert ile Kraliçe Paola'nın fırtınalı evliliği üzerine konuşmaya başladık. Ben de niye böyle olduğunu sordum. O da bana, ‘Herkes kralın evlilik dışı bir kızı olduğunu biliyor,’ dedi. Ben bilmediğimi itiraf etmek zorunda kaldım. Bu bilgiyi siyaset ve medyayla ilgisi olmayan 5 kaynağa doğrulattım.

Kitabın yayımlanmaması için baskıya maruz kaldınız mı?

- Hayır. 1998 yılında Saray'ı arayıp benimle işbirliği yapmak isteyip istemeyeceklerini sordum. Paola'nın biyografi için hazır olmadığını söylediler. Saray bana yardım etmek istemedi, ama engellemeye de çalışmadı. Kraliçe'ye yakın kişilerle görüşmem tavsiye edildi. Aslında Kraliçe Paola ile görüşebilmeyi isterdim. Artık bir öğleden sonra beni çay içmeye davet etmesi imkansız...

Bazıları bu kitabın Belçika'da iç karışıklık yaratmak isteyen Flaman Topluluğu'nun görünmez güçleri tarafından etkilendiğini öne sürüyor.

- Bunlar tamamen uydurmaca. Ben kendim Belçika'nın karışmasını istemiyorum ki. Kitabın amacı Kraliçe Paola'yı pozitif bir ışığın altına tutmak. Halk, kitapta yer alan ‘Kraliçe Paola çocuklarının üvey kardeşinin saraya gelmesine karşı çıktı,’ şeklindeki bir cümleye çok fazla önem veriyor. Bu Kral II'inci Albert'in gayrimeşru kızı hakkındaki tek ima. Basın bunu çok önceden biliyordu. Ben sadece bunu açıkça söyleyen ilk kişiyim.

Saray'ın tepkisini nasıl karşıladınız?

- Tuhaf. Kitabın yayımlandığı gün Saray; ‘Özel hayatımızla ilgili dedikodular hakkında yorum yapmayız,’ diye açıklama yaptı, ama yalanlamadı. Saray ve Belçika halkı birer yetişkin gibi hareket etmeli ve Fransızlar'ın (eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın evlilik dışı kızı) Mazerine kabul ettikleri gibi Delphine'i kabul etmeleri gerekir.

Dolce Vita’dan Tahta

Mario Danneels, henüz 18 yaşında bir lise öğrencisi. Ancak Flaman asıllı genç kaleme aldığı kitapla Belçika'yı feci şekilde karıştırdı. Geçen hafta piyasaya çıkan ‘Paola, Dolce Vita’dan Tahta' isimli Kraliçe'nin hayatını konu alan biyografi şimdiden üçüncü baskıyı yaptı. Kitapta Mario Danneels, Kraliçe Paola'nın eşi Kral II'inci Albert'in 1967 yılında Baronez Sybille de Selys Longchamps ile evlilik dışı bir ilişki yaşadığını öne sürüyor. Genç yazara göre, bu ilişkiden Delphine isimli bir kız çocuğu dünyaya geldi. Delphine Boel, Baronez Longchamps ve eski sanayici eşi tarafından yetiştirildi. 31 yaşındaki Delphine şimdi Londra'da yaşıyor ve ressamlık yapıyor. Saray, kitaptaki iddiaları ‘art niyetli dedikodu’ olarak yorumladı. Bazıları ise bu söylentilerle Kraliçe'nin oğlu Prens Philippe ile Mathilde d'Udekem d'Acoz'un düğün törenlerine gölge düşürülmek istendiğini öne sürdü. Yüksek tirajlı Hoet Volk Gazetesi'nde genç okurlar için yazılar kaleme alan Mario Danneels, şimdi ikinci kitabına hazırlanıyor. Mario, bu kez Belçika'yı sarsan Marc Dutroux'nun başında bulunduğu sübyancı çetesini büyüteç altına yatıracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!