"Bekaret kontrolü Anayasa'ya aykırı"

Güncelleme Tarihi:

Bekaret kontrolü Anayasaya aykırı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 20, 2001 16:35

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKOM) Yürütme Kurulu Başkanı Avukat Ayşen Erdoğan, bekaret kontrolünü öngördüğü gerekçesiyle tepkilere yol açan Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Meslek Liseleri Disiplin Yönetmeliği'ndeki ilgili maddenin, Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu bildirdi.

Erdoğan, yazılı açıklamasında, Anayasa'nın 17. maddesinin, herkesin yaşama, maddi-manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğunu, tıbbi zorunluluk ve kanunda yazılı haller dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamayacağını, kimsenin insan onuruna bağdaşmayan bir cezaya ve işleme tabi tutulamayacağını hükme bağladığını kaydetti. 

Bunun yanı sıra yönetmeliğin, Anayasa'nın 20, 38 ve 42. maddelerinde belirtilen hükümlere de aykırı olduğunu anlatan Erdoğan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

''BirleÅŸmiÅŸ Milletler, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi yolunda bu tür ayrımcılık oluÅŸturan yasa, yönetmelik, adet ve uygulamaları deÄŸiÅŸtirmek veya feshetmek için önlem alma görevini, ilgili devletlere vermektedir. Ayrıca BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'ne göre 18 yaşına kadar her insan çocuk sayılmakta ve çocuÄŸun yüksek menfaatine göre davranma zorunluluÄŸu getirilmektedir. Dolayısıyla SaÄŸlık Bakanlığı'nın yönetmeliÄŸi, hem Anayasa'ya, hem uluslararası sözleÅŸmelere aykırıdır.''Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!