Bebeden dedeye hayat takası

Güncelleme Tarihi:

Bebeden dedeye hayat takası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2013 00:00

Birbirini tanımayan ama yaşamak için nakle ihtiyaç duyan 8 aylık Naz bebek ile 70 yaşındaki Konstantin İpseftel’in aileleri, karaciğer takası yaptı.

Haberin Devamı

TEMMUZ 2012’de dünyaya gelen Naz bebeğin sarılığı bir türlü geçmedi. Naz Karayanık’a, iki aylıkken ileri tetkiklerde, doğuştan safra yolunun bulunmadığı anlaşıldı. Ameliyatla safra yolu bağırsağına bağlandı. Ancak zaman kazandıran bu ameliyat, bebeğin karaciğerini kurtarmaya yetmedi. Kısa zamanda siroz gelişti. Yaşaması için tek şansı karaciğer nakliydi. Anne Songül Karayanık’ın (26) 0 Rh pozitif, kan grubu uyuyordu ancak alınabilecek karaciğer lobu Naz için çok büyüktü. Kilo verirse karaciğerinin de küçüleceği söylenince Songül Karayanık, iki ayda 10 kilo verdi. Buna rağmen karaciğeri küçülmedi. Aile Şişli Florence Nightingale Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yaman Tokat’a başvurarak çapraz nakil için listeye girdi.

/images/100/0x0/55eb06bbf018fbb8f8a62ecc

Bu arada hepatit B’ye bağlı karaciğer yetmezliğiyle takip edilen serbest meslek sahibi Konstantin İpseftel’in (70) de sirozu ilerledi. Onun için de son çare karaciğer nakliydi. Bir yıl uygun karaciğer bekledi, ancak çıkmadı. Fizyoterapist oğlu Maki İpseftel’in (29) de kan grubu babasıyla uyumlu ve O RH pozitifti. Ancak, karaciğerinin sol lobu küçüktü ve babasına yetmeyecekti. Sağ lobu alınsa da geride kalan sol lop bu kez kendisi için yetersiz kalacaktı.

Haberin Devamı

AYNI ANDA AMELİYAT

Prof. Dr. Tokat ve ekibi iki aileye çapraz nakil teklifinde bulundu. Maki İpseftel’in küçük karaciğeri bebek Naz, Songül Karayanık’ın büyük karaciğeri de baba İpseftel’e yetebilirdi. Hasta yakınları teklifi kabul etti. Vericilerin vazgeçmesi ihtimaline karşı iki alıcı ve iki verici 10 Nisan’da, aynı anda ameliyata alındı. Karaciğer parçaları yeni sahiplerine nakledildi. Yoğun bakımda bir gün tutulan vericiler kısa zamanda ayaklandı. Alıcı İpseftel de odasına çıktı bile. Ameliyata alındığında sadece 7 kilo olan Naz halen yoğun bakımda takip ediliyor. Birkaç güne kadar odaya alınacak.

Çapraz nakil aday havuzu oluşuyor

Haberin Devamı

PROF. Dr. Yaman Tokat: “Çapraz nakil, canlı vericisi olup da uyumu olmayan kişiler için bulunmuş yöntem.  Bizim yaptığımız sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da ilk çapraz karaciğer nakli. Karaciğer bekleyen hastalar değişik merkezlerde birbirinden habersiz kadavra sıralarında bekliyor ve yaşamlarını yitiriyor. Bunun için hasta ve hasta yakınlarının bizzat üye olabileceği www.caprazkaracigernakli.com web sitesi kurduk.”

Şanssızlık içinde büyük bir şans

Songül Karayanık: “Kızım için tek çareydi. Ailemizde benden başka kan grubu uyan kimse yoktu. Karaciğerimi başkasına vermiş gibi hissetmiyorum. Sanki Naz’a gitti gibi. Vicdanen rahatım. İpseftel Ailesi’yle sürekli görüşüyoruz, birbirimizin hastalarını merak ediyoruz.”
Maki İpseftel: “Düşünecek bir şey yoktu. Çapraz nakil şanssızlık içinde bir şanstı. Sonuç itibariyle benim hedefim babamın, Songül Hanım’ın da hedefi çocuğunun iyi olması. İkimiz de zaten ameliyat olacaktık. Olduk ve hedefimiz ulaştık. Kendi hastamız kadar Naz’ı da ailece merak ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!