Bebe bisküvilerine inceleme

Güncelleme Tarihi:

Bebe bisküvilerine inceleme
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 06, 2004 00:00

SaÄŸlık Bakanlığı bebe bisküvilerinin ''kanserojen madde içerme ihtimali'' nedeniyle incelenmesiyle ilgili olarak, ''Güvenilir firmaların ürettiÄŸi bebek bisküvilerinin kanser yaptığına iliÅŸkin bir bulgu yok'' dedi.SaÄŸlık Bakanlığı Kanserle SavaÅŸ Dairesi BaÅŸkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, yaptığı yazılı açıklamada, yanlış beslenmenin kanserlerin yüzde 35'inden sorumlu olduÄŸunu vurgulayarak, bu nedenle muhtemel kanserojen içerebilecek maddelerin sürekli incelendiÄŸini bildirdi.  Bebek bisküvilerinin, yaÄŸ içeren malzemelerinden yüksek ısılarda fırınlama sonucunda ''akrinolamid''in ortaya çıkabileceÄŸini ve bunun için analiz yapıldığını ifade eden Tuncer, bunun dışında özellikle güvenilir firmaların ürettiÄŸi bebek bisküvilerinin kanser yaptığına iliÅŸkin bir bulgu olmadığını belirtti.  ''ANALÄ°Z SONUÇLARINA GÖRE YASAKLANACAK''     Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi BaÅŸkanlığı'nda analizlerin devam ettiÄŸini anlatan Tuncer, ''Analizlerde saÄŸlık açısından ciddi boyutta kanserojen çıkarsa bisküviler yasaklanacak veya piÅŸirme sistemleri deÄŸiÅŸtirilecek. Daha az ısıda hidrolize edilerek, düşük ısılarda, kavrulmadan piÅŸirilmesi saÄŸlanacak, yaÄŸ oranı azaltılacak'' diye konuÅŸtu.   Bilinçli beslenmek ve kanserden korunmak için sebze-meyve tüketilmesini, etlerin ateÅŸte kızartılması yerine haÅŸlama ÅŸeklinde piÅŸirilmesini öneren Tuncer, kebap türlerinden de uzak durulmasını istedi.       AKRÄ°LAMÄ°D NEDÄ°R?       Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ), her yetiÅŸkin insanın kilo başına günde bir miligram akrilamid (acrylamid) almasının tehlikeli olmadığını açıkladı.   1994 yılından beri beslenme uzmanlarınca kansere yol açan maddeler arasında sayılan akrilamid, plastik yapımında kullanılan yapı taÅŸlarından. Bu yapı taşı, aşırı ısıda piÅŸirilen, kızartılan, kavrulan besin maddelerinde görülüyor.   Bu madde, hayvanlarda genetik yapıyı bozup, kansere ve sinir zedelenmesine neden oluyor.   DSÖ'ye göre, önce Ä°sveç'te, ardından Norveç, Ä°sviçre, Ä°ngiltere ve Amerika'da yapılan araÅŸtırmalarda, akrilamid cips, patates kızartması, kurabiye, tahıl ve ekmek gibi bazı niÅŸastalı besinlerde görüldü. Patates kızartması, cips, ekmek ve iÅŸlenen tahıllar gibi besinlerdeki akrilamid maddesi 120 derecenin üstünde piÅŸirildiÄŸinde ortaya çıkıyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!