Beat Kuşağı yeniden beyazperdede

Güncelleme Tarihi:

Beat Kuşağı yeniden beyazperdede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de 1950'lerde ortaya çıkan toplumsal ve edebi bir hareketin kaynağı olan Beat Kuşağı, geçmişte olduğu gibi günümüzde de pek çok filme konu olmaya devam ediyor. Bunların en yenisi Chuck Workman'in belgeseli 'The Source'. Film, Eisenhower dönemine ve Beat ikonları şair Allen Ginsberg ve roman yazarı William S. Burroughs, Jack Kerouac, Greogory Corso, Michael McClure ve Neal Cassady'ye zoom yapıyor.

'The Source', aslında çok fazla yeni röportaj materyali içermiyor. Ancak Beat kahramanlarının arşiv dökümanlarıyla desteklendiği görülüyor. Bunların arasına da sosyal bilimcilerin yorumları, içlerinde Alfred Hitchcock'tan Steve Martin'e kadar pek çok kişinin parodilerini içeren Beat akımının kitle iletişimindeki yankıları ve Beat gezgincileri Ken Kesey, Amiri Baraka ve Timothy Leary'den de alıntılar serpiştirilmiş durumda.

Bunların tümü Kerouac'ın yazım hızıyla koşar adım ilerlese de, filmin hızı Beat edebiyatının günümüzün yıldızları tarafından okunmasıyla biraz olsun rahatlıyor. Filmde William S. Burroughs'un eserlerini Dennis Hopper, Jack Kerouac'ın eserlerini Johnny Depp ve Allen Ginsberg'i de John Turturro okuyor.

Beat haraketi ile ilgili filmlere gelecekte daha da çok rastlayacağa benziyoruz. Şu sıralar çekilmesi planlanan filmlerde en büyük ilgiyi Burroughs görüyor. Gary Walkow tarafından yazılan ve yönetilen Beat filminin çekimlerine bu ay Mexico City'de başlanacak. Yazarı ünlü aktör Keifer Sutherland canlandıracak.

Burroughs'nun diğer romanları Junky ve Queer da senaryo yazma aşaması bittikten sonra Steve Buscemi tarafından filme alınacak.

Beat hareketi nedir?

Beat haraketi, 1950'lerde ABD'de ortaya çıkan ve daha çok San Francisco, Kaliforniya ve New York kentinde bohem sanatçı toplulukları çevresinde gelişen toplumsal ve edebi bir hareketin ismi.

Beat hareketinde San Francisco rönesansının Jack Kerouck gibi temsilcileri, bir deneyimi doğrudan doğruya yansıtabilmek için yazarın düşünce ve duygularını hiçbir tasarım ya da gözden geçirme olmadan yazıya dökülmesi gereğini savunmuşlardı. Genellikle politikadan uzak kalarak toplumsal sorunlarla ilgilenmeyen Beat'ler, caz müziği, cinsellik ve ve Zen Budacılık yoluyla yoğunlaştırılan duyumsal uyanışa vararak kişisel kurtuluşu, arınmayı ve aydınlanmayı amaç ediniyorlardı.

En önemli temsilcileri William S. Burroughs, Jack Kerouac, Greogory Corso, Michael McClure, Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti ve Neal Cassady'di. Akımın fikir babası olarak da Walt Whitman ve Heny Miller kabul ediliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!