Bazı uçuşlarda gidiş ve dönüş süreleri arasında oluşan farkın sebebi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Bazı uçuşlarda gidiş ve dönüş süreleri arasında oluşan farkın sebebi nedir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 11:22

Bazı uçuşlarda gidiş ve dönüş süreleri arasında oluşan farkın sebebi nedir? Jet akımı nedir? Jet akımı uçuş sürelerinde oluşan farkı nasıl etkiler? İşte cevabı..

Haberin Devamı

Doğudan batıya uçmak, batıdan doğuya gerçekleştirilen bir uçuştan daha uzun sürer. Bu, kısa mesafe uçuşlarda dikkat çekmeyebilir ancak 5 saatin üzerindeki tüm uçuşlarda çok daha belirgin bir hale gelir. Çünkü jet akımı denilen yüksek irtifa rüzgarları batıdan eser ve uçağı yavaşlatır. Jet akımı, dünyanın yörüngesi nedeniyle oluştuğundan hiçbir zaman değişmez.

 Bu süreç, ekvatordan yükselen sıcak havanın, kuzey veya güneydeki serin bölgelere hareket etmesiyle başlıyor. Dünyanın kendi etrafındaki yörüngesinin etkisi, ekvator bölgesinde, kuzey ve güney kutup bölgelerine oranla daha farklıdır. Yükselen havanın hareket hızı, ekvatordaki dönüş hızıyla eşitken, kutuplara doğru hareket ettiğinde yavaşlamaya başlar. Çünkü bu bölgeler, ekvatora göre daha yavaş hareket etmektedir. Bunun sonucunda, batıdan doğuya doğru bir jet akımına dönüşerek, belirli bir irtifada hissedilebilen güçlü rüzgarları oluştururlar.

Haberin Devamı

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!