Bazı olaylar Özer Çiller’e dayanıyor

Güncelleme Tarihi:

Bazı olaylar Özer Çiller’e dayanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Partisinin MKYK toplantısında ilk kez Susurluk Raporu konusunda ayrıntı bilgi veren Başbakan Yılmaz, ‘‘Bazı olaylar ve ilişkiler, Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller'e dayanıyor.’’ dedi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş tarafından hazırlanarak hafta içinde Başbakan Mesut Yılmaz'a sunulan ‘Susurluk Raporu’nda, eski Başbakan ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller'e yönelik suçlamaların da bulunduğu öğrenildi. Rapora ilişkin ANAP MKYK üyelerine bilgi veren Başbakan Yılmaz, ‘‘Raporda Tansu Çiller ile ilgili bir değerlendirme var mı?’’ sorusuna ‘‘Hayır. Ama eşi Özer Çiller'e dayanan olaylar ve ilişkiler var’’ yanıtını verdi.

Başbakan Mesut Yılmaz, dün akşam yapılan ANAP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında ilk kez Susurluk raporu konusunda ayrıntı verdi. Yılmaz, açıklamalarının basına sızdırılmaması için MKYK üyelerini sıkı sıkıya tembih etti. Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre raporun çarpıcı unsurları şöyle:

YEŞİL'İN BANKA HESABI

Kumarhane sahipleri ve uyuşturucu kaçakçıları, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, Ankara Ulus'taki banka hesabına trilyonlara varan para yatırmışlar. Bu para çete için kullanıldı. Bu kişiler 300 milyondan 10 milyara kadar farklı miktarlarda para yatırmışlar. Ancak Yeşil'in yaşam biçimi, bu paraları alıp kullandığını gösteriyor. Yeşil'in bu paraları üstlerine verdiği belirtiliyor. Şu anda devlette önemli görevlerde yer alan insanların Yeşil ile günde sayısız kez telefon görüşmesi yaptığı tespit edildi.

Eski bir terörist olan Yeşil'in önce JİTEM'de, sonra MİT'te, en son da Emniyet'te çalıştığı tespit edildi. Şu anda nerede olduğu, hangi kimlikle, sağ mı ölü mü olduğunu kimse bilmiyor.

Yeşil'in, Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde Suriye'ye gönderildiği saptandı. Aynı dönemde Mehmet Ağar, Emniyet Genel Müdürü idi. Bu sırada MİT'ten atılanlarla bir örgüt kurup, ‘PKK’yı yok edebiliriz' denilmiş ve bir örgütlenmeye gidilmiş. Çiller de o dönemde ‘Bana Apo’nun kellesini getirin' diyordu. Bu tarihlerde Yeşil, Suriye'ye gönderilmiş.

PİŞMANLIK YASASI ÇIKARILMALI

Yeşil ve ekibine ilişkin örgütlenmeyi tam çözmek için Pişmanlık Yasası'nı çok acele çıkarmamız gerekiyor. Bu işin çözümü için müfettişler yeni soruşturma açılmasını istediler. 5 ayrı soruşturma devam ediyor. Pişmanlık Yasası'nı çıkartırken dikkatli olacağız. İşadamı Özdemir Sabancı cinayeti gibi kamuoyunda infial yaratacak olayları hariç tutacağız.

Çiller'in başbakanlığı sırasında Başbakanlık Müsteşarı Ali Naci Tuncer, Başbakanlık uçağı ile Azerbaycan'a gidip 6 MİT görevlisini getiriyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in, ‘‘Bana darbe girişimi yapmaya çalıştınız’’ sözleri, bu getirilen kişilere kadar uzanıyor.

1991-1995 yılları arasında, özellikle Abdülkadir Ateş'in bakanlık yaptığı DYP-SHP hükümeti döneminde kumarhane sahiplerinin Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat almak için büyük rakamlarda bazı bürokratlara rüşvet verdiğini tespit ettik.

Bu arada Yılmaz da Ecevit gibi, ‘‘Bu işin içinde ordu yok, ama jandarma ve emniyet var’’ değerlendirmesinde bulundu. Ecevit ve Cindoruk ile pazartesi günü bir araya geleceklerini de söyleyenYılmaz, bu görüşmede Susurluk raporunu ele alacaklarını açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!