Bayrampaşa'da şimdi de kürtaj skandalı

Güncelleme Tarihi:

Bayrampaşada şimdi de kürtaj skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bayrampaşa Cezaevi, terör suçlularının bulunduğu C Blok'ta kalan TİKKO militanı Cemal Keser ile ilişkiye girerek hamile kalan TKP-ML/TMLGB militanı Berna Ünsal'ın, çocuğunu görevlilerin yardımıyla aldırmasıyla bir skandala daha sahne oldu. Dosyada bulunan aile kayıtlarında, Berna Ünsal'ın, TKP-ML örgütünün Ankara bölge sorumlusu olduğu gerekçesiyle 22 yıl ağır hapis cezasına hüküm giyen Okan Ünsal ile evli olduğu ve 7 yaşında bir oğlu bulunduğu görülüyor. Kayıtlara göre, Cemal Keser'in de örgüt sempatizanı olduğu gerekçesiyle bir süre cezaevinde kalan Hatun Keser ile evli olduğu ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Ali Suat Ertosun'un, ilgililer hakkında adli soruşturma başlatılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği 29 Nisan 1998 tarihli raporda, ilginç tespitlere yer verildi.

Öncelikle yaşanan olayların anlatıldığı raporda, Ankara 1 No'lu DGM tarafından yasadışı TKP-ML/TMLGB örgütünün sair efradı olmak suçundan 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Berna Ünsal'ın, cezasının infazı için Çanakkale Kapalı Ceza ve Tevkifevi'ne konulduğu belirtildi. Burada Servical travması teşhisi konulan Ünsal'ın, tedavinin yapılabilmesi için 18 Eylül 1995 günü Bayrampaşa Ceza ve Tevkifevi'nin terör bölümüne alındığı ifade edildi.

CEZAEVİNDE CİNSEL İLİŞKİ

Ünsal'ın cezaevi tabipliğince gönderildiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 7 Mayıs 1996 günü yapılan muayenesinde 12 haftalık hamile olduğu anlaşıldı. Ünsal'ın, yasadışı TKP-ML/TİKKO örgütü üyesi Cemal Keser ile ilişki kurduğu belirlendi. Örgütün tepkisinden çekindiği için kürtaj olmak istediği ifade edilen Ünsal'ın 11 Mayıs 1996'da acil hastaymış gibi Esnaf Hastanesi'ne sevk edildiği bildirildi. Sözkonusu dönemde Süleymaniye Doğumevi Başhekimi olan Şişli Etfal Hastanesi'nin Başhekimi Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bektaş Yıldırım ile Anestezi Uzmanı Yüksel Çimen ve hemşire Zeliha Atak'ın operasyonu gerçekleştirdikleri belirlendi. Doç. Dr. Bektaş Yıldırım'ın gerçeğin ortaya çıkmaması ve cezai sorumluluktan kurtulmak için gebelik durumunu gizleyerek ameliyat defterine, ‘Apsenin marsupialize edilip yara kenarlarının ters çevrilerek dikildiğini’ yazdığı ortaya çıktı.

Bu arada raporda kürtajı gizlemekle suçlanan Doç. Dr. Bektaş Yıldırım, Hürriyet muhabirine, ‘‘Bir apse durumu vardı. Gerekli müdahaleyi yaptık. Kürtaj olsa, kürtaj yazardım. Niye gizleyeyim. Yani 8 haftalık kürtaj raporu tutsam, benim için ne değişirdi. Kesinlikle kürtaj olayı olmadı’’ dedi.

OLAY GİZLENDİ

Olayın cezaevinde duyulmasının ardından Berna Ünsal ve Cemal Keser'in 21 Mayıs 1996 günü Çanakkale Kapalı Ceza ve Tevkifevi'ne sevk edildikleri kaydedildi. Raporda, Ünsal'ın sağlık durumuna ilişkin kayıtların bulunduğu dosyada yapılan tüm işlemlerin belgelerinin olmasına rağmen, hamileliğiyle ilgili bilginin bulunmadığı bildirildi. Olayın meydana geldiği dönemde Bayrampaşa Ceza ve Tevkifevi Terör Bölümü Birinci Müdürü Ömer Faruk Yılmaz'ın ve yine aynı dönemde Terör Bölümü doktoru olan Levent Aydemir'in herhangi bir önlem almayarak olayları gizledikleri ifade edildi.

Dr. Bektaş Yıldırım'ın da gebeliğin 10 haftayı aşmasına rağmen, tıbbi nedenler mevcut olmadan çocuğu düşürtmek ve gerçek durumun ortaya çıkmaması için sahte evrak düzenlemek suçunu işlediği anlatılan raporda, Dr. Yüksel Çimen ile hemşire Zeliha Atak'ın da suça katıldıkları, Ünsal'ın da 10 haftalıktan fazla olan bebeği düşürmek suçunun organize olarak işlediği kaydedildi.

Kamu davası açıldı

Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Ali Suat Ertosun'un raporu üzerine soruşturma başlatan İstanbul Soruşturma Savcısı Hasan Eker, sanıklar hakkında kamu davası açtı. Savcı Eker'in hazırladığı iddianamede, Berna Ünsal'ın gebelik süresi 10 haftadan fazla olan bir çocuğu tıbbi nedenler olmadan rızasıyla düşürmek suçundan 2 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Sanıklardan Doç. Dr. Bektaş Yıldırım'ın da, gebelik süresi 10 haftadan fazla olan bir kadının rızasıyla tıbbi neden mevcut olmadan çocuğu düşürtmek ve sahte özel evrak düzenlemek suçlarından 3 ile 8 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Yüksel Çimen ve Zeliha Atak hakkında da, Yıldırım'ın suçuna yardım ettikleri gerekçesiyle 1 ile 2.5 yıl arasında hapis cezası istendi. Sanıklar Ömer Faruk Yılmaz ve Levent Aydemir'in de görevi kötüye kullanmak suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Dava dosyasında bulunan ifade tutanaklarında sanıkların olayı iftira olarak değerlendirdikleri belirtildi. Berna Ünsal'ı hastaneye götüren jandarma uzman çavuş Neşet Cömert ise ifadesinde, Ünsal'ın kendisine, kürtaj olmaya gittiğini söylediğini kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!