Bayramda grip salgını da geliyor

Güncelleme Tarihi:

Bayramda grip salgını da geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'yı etkisi altına alan grip salgınının bayram tatiline çıkan turistlerle birlikte Türkiye'ye de gelmesi bekleniyor. Uzmanlar, henüz aşı olmayanların ve kalp, damar, şeker hastaları gibi risk gruplarının aşı yaptırmasını istediler.

Haydarpaşa Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Şefi Doç. Dr. Paşa Göktaş, grip benzeri salgınların yolculuklar ve atmosfer hareketleriyle ülkeler arasında yer değiştirdiğini belirtti. Doç. Göktaş, bu nedenle bayram tatilindeki hızlı nüfus hareketiyle grip virüsünün Türkiye'ye de taşınacağını söyledi. Doç. Göktaş, gribe karşı ideal aşılanma döneminin ekim ayı dolayında olduğunu, ancak henüz hastalığa yakalanmayanların ve risk grubunda bulunanların şimdi de aşılanabileceğini söyledi. Yazın sonunda eylül ve ağustos aylarında uzun süreli, sinsi, ancak çok ağır grip vakaları gördüklerini, ama bugün Avrupa'daki salgının kısa sürede gelerek ağır seyrettiğini anlatan Doç. Göktaş, ‘‘Önümüzdeki bayram binlerce kişi yurtışına gidecek, binlerce kişi de gelecek. Grip virüsünden kaçmak mümkün değil. Bayram sonundan itibaren virüsün etkisini Türkiye'de de göstermesini bekliyoruz’’ dedi.

Grip aşısının koruyuculuğunun uygun virüslere göre üretilmesi halinde yüzde 90'lara yaklaştığını belirten Doç. Göktaş, ‘‘60 yaşın üstündekiler, kalp-damar ve akciğer hastaları, şeker, böbrek gibi kronik hastalıkları bulunanlar, alerjik yapıya sahip olanlar, AIDS hastalarının şimdi de aşılanmasında yarar var’’ dedi.

Gripten korunmanın kolay olmadığını söyleyen Doç. Göktaş, vücut direncinin yüksek tutulması gerektiğini belirtti. Bunun için iyi beslenmenin şart olduğunu vurgulayan Doç. Göktaş, ‘‘Özellikle et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi proteinleri ve vitaminleri almak önemli. İyi dinlenmek, düzenli yaşam ve yeterli uyku da vücut direncini yükseltir. Ayrıca hasta olunca mutlaka dinlenmek gerekiyor. Özellikle ağır grip salgınlarında hiç olmazsa akut dönemde, 3-4 gün fazla efordan kaçınmak gerekiyor’’ dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre en büyük salgın, İngiltere ve Hollanda'da. İngiltere'de her 10 bin kişiden 50'sinin sağlık kuruluşlarına başvurduğu saptandı. Bu sayının önümüzdeki günlerde artması bekleniyor. Hollanda'da her 10 bin kişiden 10.6'sı grip nedeniyle sağlık kuruluşlarında soluk aldı. Rusya Federasyonu'nda 40 şehirde, birden artan grip vakaları belirlendi. Ayrıca Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da ülke çapında vakalar bildiriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!