Baykal zehir zemberek

Güncelleme Tarihi:

Baykal zehir zemberek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz'ın imtiyazlı müteahhitler yarattığını öne süren CHP Lideri Baykal, ‘‘Başbakan ihalelerde müteahhit seçiyorsa, turizm alanlarında arsa tahsisi yapıyorsa, o ülkede hiçbir sorunun altından kalkamazsınız’’ dedi. Baykal, Yılmaz'ın Sakık operasyonundan haberdar edilmemesini de, ‘‘Yolsuzluklar karşısında boynu eğik iktidarın şikayet etme hakkı yoktur’’ diye değerlendirdi.

CHP Lideri Deniz Baykal, Başbakan Mesut Yılmaz'ı çok ağır bir dille suçladı. Baykal, Yılmaz'ın ‘Sakık Operasyonu’ndan habersiz olmasını, ‘‘Yolsuzluklar karşısında boynu eğik bir iktidarın, önemli bir terörle mücadele operasyonunda haberdar bile edilmeden duruma seyirci kalmaktan şikayet etme hakkı da kaybolur. Çünkü hepsi bir bütündür. Bir yerde aksadınız mı, başka yerde toparlayamazsınız’’ diyerek değerlendirdi.

Baykal, dün CHP Grup toplantısında Yılmaz'ın bayram tatilini Mehmet Nazif Günal, Nurettin Çarmıklı gibi müteahhitlerle birlikte geçirmesine çok sert tepki gösterdi. Baykal, Yılmaz'ın imtiyazlı müteahhitler yarattığını ve ihale dağıtıp turizm arsaları tahsisi yaptığını öne sürdü. Baykal, ‘‘ANAP ne zaman iktidara gelse yolsuzluklar artar ve yaygınlaşır. Aynı hamam aynı tas, sadece tellaklar değişmiştir’’ dedi.

ARSA TAHSİSİ YAPIYOR

Baykal, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in işadamlarının uçağıyla yurtdışı tatile gitmesini de eleştirerek, şöyle devam etti:

‘‘Eğer bir ülkede başbakanlar ihalelerde müteahhit seçiyorsa, turizm alanlarında arsa tahsisi yapıyorsa, o ülkede hiçbir sorunun altından kalkamazsınız. Bir ülkede imtiyazlı müteahhitler türemişse, bir ülkede ekonomiden sorumlu bakanlar onlardan karar bekleyen işadamlarının uçaklarıyla yurtdışı geziler yapıyorsa, Başbakan imtiyazlı müteahhit yatlarında bayram tatili geçirmeye başlamışsa, yolsuzlukların önünü almanın olanağı yoktur. Şişli'deki yolsuzluk olayı ne oldu, arkasında hangi siyaset ve hangi kadro var? Bunlar neden konuşulmuyor? Meclis'teki koltuk skandalına ne oldu? Neden unutulma yoluna giriyor bu konular?’’

DEMİREL DÖNEMİNDE ARTTI

Cumhurbaşkanı Demirel'in, ‘‘Seçim parlamento çıkarıyor ama hükümet çıkarmıyor’’ sözlerinin doğru olmadığını da savunan Baykal, Demirel'i isim vermeden suçladı. Baykal, Demirel'in başbakan olduğu 1991-95 döneminin tek hükümetle geçildiğini belirterek, ‘‘Ama enflasyonun derinleştiği, yolsuzluk ve Susurluk olayının şekillendiği dönem, bu dönem oldu’’ dedi. Baykal, Türkiye'de yanlış yapan siyasetçiyi devre dışı bırakmak yerine, yanlış yapanları korumak için sistem tartışması açıldığını söyledi. Baykal, ‘‘Siyasette seleksiyon mekanizmasını işletmemiz lazım. Yapamayan gitmeli, yapacak olan gelmeli. Yanlış siyaset ve siyasetçide ısrar, Türkiye'yi bu hale getirdi. ‘Yanlış politikacıyı tutacağım, ama Anayasa'yı değiştireceğim' denilemez. Türkiye siyasetinde pilotaj hatası vardır. Hata yapan pilota, başka uçak da verseniz, o hata yine olur’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!