Baykal: Van'daki saldırı AKP'nin işi

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Vandaki saldırı AKPnin işi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2010 14:12

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Van'da dün kendisine yapılan taşlı saldırıyla ilgili olarak AK Parti'yi suçladı. ''Saldırı Van'daki bir çetenin işi ve o çetenin bağlantıları iktidara kadar gidiyor'' diyen Baykal, AK Parti'nin sokak saldırılarından medet umduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

BAYKAL'A TAŞLI YUMURTALI SALDIRI / WEB TV

BAYKAL'A YUMURTALI SALDIRI 

BAYKAL'A BARTIN'DA YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ

'AKP İŞİ SOKAĞA DÖKTÜ'

Baykal, partisinin Bartın İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada Van'daki taşlı saldırının üzerinde durdu ve şunları söyledi:

''AKP işi sokağa döktü. Çok uzun yıllardan beri ilk kez CHP'nin bir genel başkanına bir taşlı saldırı oldu. BDP'li İl Başkanı 'Kesinlikle bunun sorumlusu biz değiliz' dediler. Bu durum utanç vericidir. Bu olaylar bu işi tertipleyen hiçbir partiye hayır getirmemişlerdir. Başbakan çıkar muhalefet partileri için 'Sivas'ın ötesine gidemez' derdi. Ben de bunu 'Başbakan bir tespit yapıyor' derdim. Ama benim düşündüğüm gibi tespit değil tehditmiş. Bu tablo acıklı bir tablo. İktidar sorumluluğu üstlenmeli ve özür dilemelidir. Siz hem hükümetseniz ve sokak saldırısından medet umuyorsanız koyverin yakasını gitsin. Kimse bizi yurdumuzun herhangi bir parçasına gitmekten alıkoyamaz. Buna izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin her yeri hepimizin huzur içinde gideceği yerler olacaktır.Biz de bu olaylardan ötürü kızgınlık içine girmeyeceğiz. Bu Van halkının işi değil, o halkın içinde gücünü iktidardan alan bir çetenin işidir.''

Haberin Devamı

'HÜSEYİN ÇELİK'İN PROVOKASYONU'

Van'daki saldırıyla ilgili olarak bir şok iddia da CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'dan geldi. Susam, protesto ve saldırının, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in akrabalarının içinde bulunduğu bir grup tarafından düzenlenen provokasyon olduğunu öne sürdü.

Erdoğan ve Ak Parti'nin bu gezilerden rahatsız olunca dün Van'da provokasyon düzenlendiğini kaydeden Mehmet Ali Susam, şöyle dedi:

“Büyük oranda AKP Genel Başkan Yardımcısı'nın içinde bulunduğu bir ekip bu provokasyonun düzenleyicisi olmuştur. Ortalıkta polis gözükmemiştir. İktidar Partisi ve güvenlik güçleri ne yazık ki zaaf içinde olayı seyretmişlerdir. Üstelik olayın teşvik ve tahrikçileriyle protestonun düzenlenmesine yardımcı olmuşlardır. Van'da CHP Genel Başkanı Baykal'ın yaptığı çalışmanın güvenliğini sağlamayarak karakol polisleriyle ve AKP militanlarıyla provokasyon tezgahlanmıştır. Bu durum demokrasi adına büyük ayıptır.” dedi.

Haberin Devamı

CHP'li Susam, gazetecilerin Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı derken kimi kastetdiği sorusu üzerine, “Hüseyin Çelik. Grubun içinde onun akrabaları var” yanıtını verdi.

'POLİS MÜDAHALE ETMEDİ'

CHP il binasında basın toplantısı yapan CHP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Savcı Sayan, yaptıkları araştırmada elde ettikleri bilgileri açıkladı.

Deniz Baykal'ın Van Havaalanı'nda coşkuyla karşılandığını, parti otobüsüyle yapılan kent turu sırasında konvoyda herhangi bir sorun yaşanmadığını belirten Savcı Sayan, “Fakat her nedense kongre salonunun bulunduğu cadde üzerinde daha önce organize edilmiş olduğu bariz bir şekilde görünen bir grup, genel başkanımızın içinde bulunduğu otobüse taş ve yumurta fırlatmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Savcı Sayan, CHP liderinin kongre salonuna geleceği güzergahta toplanan 200 kişilik grubu polisin gördüğünü ancak dağıtmadığını ve gerekli önlemi almadığını söyledi. Sayan, “Aynı şekilde genel başkanımız konuşmasını tamamladıktan sonrada salondan çıkıp havaalanına gitmek isterken bu grup, polislerin bulunduğu yerden tekrar ikinci saldırıyı gerçekleştirmişledir. Anakara’dan 10 bin Tekel işçisini havuzlara atan biber gazı ve tazyikli su sıkan polis Van’da 200 kişilik grup dağıtamamıştır” dedi.

'ARAŞTIRMA YAPTIK, AKP TEZGAHI'

Kongrenin ardından olayı araştırmak için Van'da kaldığını belirten Savcı Sayan, taşlı ve yumurtalı saldırıyı Ak Parti'nin tezgahladığını ortaya çıkardıklarını ileri sürdü. Savcı Sayan şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Bu yapılanların AKP tezgahı olduğu apaçık ortaya çıkmıştır. AKP burada ‘Benden başka kimse siyaset yapmasın, buralara benden başka kimse gelmesin, ben buradaki insanların açlığından, fakirliğinden, yoksulluğundan, faydalanarak zaten oyları alıyorum. Dolaysıyla başka parti girmesin ben de rahat bir şekilde hareket edeyim’ mantığıyla bu saldırıyı organize etmiştir. AKP sokağa inmiştir. Yumurtaları vatandaşın eline AKP'liler vermiştir. Bunu ispatlıyoruz.”

'SALDIRAN GRUPTA ÇELİK'İN AKRABASI VAR'

Sayan, taşlı- yumurtalı saldırıyı yapanların Ak Partili olduklarını söyledi. Bunlar arasında Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in kardeşi Ramazan Çelik'in kayınbiraderi Aslan Yılmaz'ın da ileri süren Savcı Sayan, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Şimdi il binamızda isim vererek bunlar zikrediyorum. Aslan Yılmaz adındaki vatandaş, AKP’li midir değil midir? Bu vatandaşın kız kadeşiyle Hüseyin Çelik’in kardeşi evli midir değil midir? Bunu internet sitelerindeki görüntülerde apaçık görebilirsiniz. Orada pankart taşıyanların apaçık bir şekilde AKP’li olduklarını göreceksiniz. AKP sokağa inmiştir. Bir daha biz Van’a geldiğimizde AKP'liler bize molotof kokteyleriyle saldırırlarsa hiç şaşmayın.”

'BDP'LİLER BENİ ARADI'

Savcı Sayan, Baykal'ın kongre salonuna gelişinde ve gidişindeki saldırıların ardından Van Belediye Başkanı BDP'li Bekir Kaya ve onun yanında bulunan BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş’in kendisini ardığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Olaydan sonra BDP’li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya beni bizzat arayarak CHP otobüsüne taş atan grubun kendileri ile alakalarının olmadığını söylemiştir. Hem Belediye Başkanı hem de İl Başkanı'nın kendi beyanlarıdır. Bize geçmiş olsun dileklerinde bulunmuşlardır. Böyle olaylarla hiçbir alakalarının olmadığını apaçık ortaya koymuşlardır. Van Belediye Başkanı açıklaması açık bir şekilde gösteriyor ki BDP’ilerin bu oayla uzaktan ya da yakından bir alakası yoktur. Olay bizzat AKP’liler ve Hüseyin Çelik’in yakınları tarafından organize edilmiştir. Siyasetin her sahnesinde kirli oyunlar sergileyen AKP, Van’da kirli oyunlar sergilemekten geri kalmamıştır. Bu son olaylarda açık ve net bir şekilde gösteriyor ki, AKP bölgede siyaset yapacak ikinci bir parti yada siyasi güç istememektedir.”

 'SALDIRININ ŞAHSIMLA, AKRABALARIMLA VE PARTİMLE İLGİSİ YOK'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, “Baykal'ın Van'da yaşanan müessif olaylarla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ve şahsını hedef alan, gerçeklerle ilgisi olmayan itham, iftira ve beyanatlarda” bulunduğunu kaydetti.

Çelik'in açıklaması şöyle:

“Sayın Baykal'ın Van'a gitmiş olmasından duyduğum memnuniyeti, yasal bir faaliyet için Van'a giden herkesi hemşehrilerimin kucaklaması gerektiğini, Van'a ve Van'ın misafirperverliğine bunun yakışacağını söyledim. Öyle anlaşılıyor ki nezaketten ve bu kullandığım nazik dilden kendisi bir şey anlamamış olmalı ki meseleyi bizimle ilişkilendirmeye devam etmekte.

Şunu açık bir dille ifade ediyorum ki, bu olayların şahsımla, akrabalarımla ve partimizle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Basına yansıyan görüntülerden ve polis kayıtlarında da bu anlaşılabilir. Sayın Baykal, şayet iddialarını ispat etmezse kendisini kamuoyu nezdinden müfteri ilan edeceğim ve attığı bu iftiradan dolayı kendisine dava açacağım.

Sayın Başbakanımız, Sayın Baykal'ın Sivas'tan öteye gidemediğini ifade ederken, fiziki bir gidememeden ziyade, buralara gitmeye yüzü yoktur anlamında ifadede bulunmuştur. Sayın Başbakanımızın, Sayın Baykal'ın ve ülkemizin tüm siyasi parti liderlerinin ülkenin her köşesine gitmesinden ancak memnuniyet duyar.

Sayın Başbakan evet sadece bir tespitte bulunmaktadır ve Sayın Baykal'ın Sivas ötesinde aldığı oy da bunun en önemli kanıtıdır. Bir siyasi parti liderinin yaşadığı talihsiz bir olaydan sonra Sayın Başbakan'ın sözlerini 'tehdit' olarak değerlendirmesi ve bunu Sayın Başbakanı, AK Parti'yi ve benimde içinde bulunduğum bazı parti mensuplarını karalamanın bir aracı haline getirmesi tam da bir Baykal klasiğidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!