Baykal: Tezkereye evet, referanduma hayır

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Tezkereye evet, referanduma hayır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 16:44

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM’de yarın görüşülecek tezkereye parti olarak destek vereceklerini söyledi. Yüksek Seçim Kurulu’nun 21 Ekim’de yapılacak referandumu iptal etmesini isteyen Baykal, vatandaşları da yapılması halinde referandum da hayır oyu kullanmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Partisinin Meclis Grubunda konuşan Baykal, hükümetin, terör politikasını eleştirdi. Türkiye’nin mevcut politikasını sürdürmesi durumunda dünyada saygınlığını yitireceğini ileri süren Baykal, “O nedenle artık Türkiye bir karar noktasına gelip dayanmıştır. Pek çok şeyin köklü olarak değişmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu hükümet ta başından beri terör olayını doğru değerlendiremedi. Terörün arkasındaki siyasi projeyi kavramak istemedi, kavrayamadı. O proje doğrultusunda yapılan çalışmaları doğru değerlendiremedi” dedi.

"TERÖR FİİLEN SIFIRDI"

Hükümetin, 4 buçuk yıl boyunca terör konusunu geçiştirdiğini ileri süren Deniz Baykal, AKP’nin iş başına geldiği 2002 yılında fiilen sıfır terör bulunduğunu hatırlattı. Baykal şunları dedi:

“Şimdi o zamandan bu yana, 2002 sonundan itibaren, ABD’nin Irak’a yönelik askeri müdahalesinin artık netlik kazanmasıyla ve 2003 Martı’nda operasyonun fiilen gerçekleşmesinin ardından yepyeni bir tablo ortaya çıkmıştır. Bu tabloyu hükümet kavrayamamıştır. Bu konuda üzerine düşeni zamanında yapmamıştır. Tam tersini yaptı. Çuval olayı karşısında tamamen geçiştirici Türkiye’nin kimliğini, kişiliğini, onurunu sahiplenen, Türkiye’ye yönelik haksızlıkların karşısında olan teslim olmayacağımızı ortaya koyan bir yaklaşımı maalesef hükümet sergileyememiştir.”

"EVE DÖNÜŞTEN SINIR ÖTESİNE"

Hükümetin, terör konusunda ters uygulamalar yaptığını belirten Baykal, eve dönüş yasasını çıkaran hükümetin, şimdi sınır ötesi operasyona ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. Baykal, “Siz eve dönüş yasası getirirken Türkiye’nin bu noktaya geleceğini hesaba kattınız mı? Onlar umut ediyorlar ki, ABD kendilerine eve dönüş yasası çıkart diyecek, bunlar da yasa çıkaracak ve terör tehlikesi ortadan kalkacak” dedi. Baykal şunları söyledi:

“Bu hükümet şimdi tezkere öneriyor. Bir süre önce Dubai’de bir anlaşma yapıp, verin 1 milyar doları Kuzey Irak’la hiç ilgilenmeyeceğiz diyen hükümet değil mi. Bu imzayı atan kişi şimdi Dışişleri Bakanı değil mi? O imzayı atarken Türkiye’nin Irak’a terör nedeniyle müdahale etmek zorunda kalabileceğini, böyle bir ihtimalin bulunabileceğini aklınıza hiç getirmediniz mi? Bunların hepsi çelişki, tutarsızlık bunlar. Dubai’de Irak’a müdahale etmeyeceğiz diye anlaşma imzalayacaksın ve şimdi tezkere göndermek zorunda kalacaksın. Hangisine inanalım.”

“ABD VE IRAK, TÜRKİYE İLE PKK ARASINDA TERCİH YAPMALI”

Türkiye’nin, Irak’ın PKK terörünü kendi topraklarında himaye etmeye, ve yataklık yapmaya devam etmesine, seyirci kalamayacağının altını çizen Baykal, Irak ve ABD’ye de net mesajlar gönderdi.

Terörü himaye eden ülkelerin, terörü himaye edemez duruma getirilmesinin önemine işaret eden CHP Genel Başkanı Baykal, şunları söyledi:

“Bundan sonraki dönemde önce Irak ve Kuzey Irak yetkililerine PKK’yı artık orada himaye etmelerinin mümkün olmadığını ikna etmektir. Bunu onlara göstermek ve kabul ettirmek zorunluluğumuz var. Hedef PKK’dır ama PKK’yı himaye eden siyasi otoriteye bu himayenin çok ağır bir bedeli olacağını gösterme gibi bir görevimiz var.

Artık, Irak şu tercihi yapmalıdır. PKK mı? Türkiye mi? Bu tercihi yapmaya zorlanmalıdır. Bu tercihi yapmadan, hem PKK, hem Türkiye denilerek şu ana kadar idare edilmiştir. Buna maalesef bizim hükümetiz göz yummuştur. Irak’a Türkiye’nin dostluğu önemlidir, bizim Irak’taki kardeşlerimizle, barış ve güvenlik içinde birlikti birbirimizin kalkınmasına, istikrarına destek vererek yaşama konusuna hiçbir terettüdümüz yoktur. Irak’tan da Türkiye’ye kardeş muamelesi bekleriz. Bunu talep etmek de bizim hakkımızdır.

Aynı şekilde ABD’ye, Kuzey Irak’ın ve Irak’ın PKK’yı himaye etme politikasına mı destek vereceksiniz yoksa, müttefikiniz Türkiye Cumhuriyetine mi destek vereceksiniz? Amerika’da artık bu konuda karar almak durumunda olduğunu kavramalıdır. Canım, hem PKK’yı himaye eden Kuzey Irak yönetimi hem de Türkiye. Türkiye ile her türlü işbirliği. Hayır. Mümkün değil. Artık bıçak kemiğe dayandı. Türkiye bundan sonrasını taşıyamaz. Türkiye’nin bundan sonrasını taşımasını kimsenin talep etmeye hakkı yoktur.” 

Haberin Devamı

 “MİLLİ POLİTİKA OLUŞTURULMALI”

Terörün partileri ve hükümetleri aşan bir sorun olduğunu söyleyen Deniz Baykal, terör konusunun AKP hükümetini de aştığını ileri sürdü. Baykal, “Terör konusunda bu hükümet aşılmıştır. Bu hükümetin terör politikaları ve o politikaların varsayımları çökmüştür. Bu politikanın dört başı mağrur ele alınması ve konuşulması lazım, bütün boyutları ile tartışılması lazım. Buna ihtiyaç var. Hükümet bu ihtiyacı da kavramış değil. Hükümeti, böyle bir milli politika oluşturma konusunda harekete geçmeye çalışıyorum. Hükümetin böyle bir arayışa girdiğini gördüğümüz anda ona her türlü desteği vermeye hazırız. Politikaya da katkı yaparız, uygulamasına da” diye konuştu. 

“ERMENİ İDDİALARINA SEYİRCİ KALINMAMALI”

Haberin Devamı

Deniz Baykal, konuşmasında ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen Ermeni soykırım iddialarına ilişkin değerlendirmeler de yaptı. Söz konusu tasarının kabul edilmesini, “Türkiye’ye yönelik yeni haksızlıkların bir yenisi” olarak yorumlayan Baykal, “Böyle bir tartışmalı tarihi bir dönem için hiç aldırmadan, gerçeklere gözünü yumarak Türkiye gibi bir müttefiki en ağır şekilde hakarete maruz bırakacak, karalayacak suçlamayı nasıl rahatlıkla yapmakta olduklarını üzüntüyle gördük” dedi.

ABD tasarının çıkması durumunda başka ülkelere de örnek olacağı uyarısında bulunan Baykal, şunları söyledi:

“Eğer böyle bir yaygın süreç işler ve bütün parlamentolarda bu kabul görürse, buna tarihen kanıtlanmış, yerleşmiş, kökleşmiş bir vaka değerlendirmesi yaparlar. O hüküm verilirse yargı organları da bunu kararlarında kullanmaya başlarlar. Nitekim İsviçre’deki bir mahkeme tarihen tespit edilmiş bir olgudur diyerek benzer kararları mesnet yapmıştır. Bu olayda Türkiye hiçbir şey yapamaz düşüncesine haklılık kazandıracak bir tavır içerisinde olursa artık Türkiye’nin dünyada etkinliği de, saygınlığı da çok ciddi bir şekilde darbe alır. Artık bu konu Türk dış politikasının saygınlığının test edileceğinin sınava sokulacağı bir olay haline gelmiştir. Nerden koparsa kopsun, inceldiği yerden kopsun diye nutuk atmakla iş bitmiyor. Eğer bu karar Temsilciler Meclisi’nden resmen geçerse Türkiye’nin bunu seyretmesi, bu karara tepki gösterilmesinin yol açacaklarından çok daha büyük sakıncaları içermektedir.”

“REFERANDUMU İPTAL EDİLMELİ”

Baykal, 21 Ekim’de yapılacak Anayasa değişikliklerine ilişkin referandum oylamasına ilişkin görüşlerini de açıkladı. AKP’ni bilboardlara verdiği reklamlarla “evet” çağrısı yaptığını hatırlatan Baykal, “Evet diyelim de kanun nerde. Canım mühim değil, sen onu ne düşünüyorsun. Sen onu bırak. Bu da işte, AKP usulü demokrasi” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’na “referandumu iptal et” çağrısı yapan CHP lideri Baykal, şöyle devam etti:

“Bu memlekette YSK diye bir kurum var mı? YSK aynı zamandan bütün bu hukuki, demokratik, yasal, anayasal ilkeleri dikkate alarak takvim belirlemek durumunda değil mi? Alacağı kararı bekliyoruz. Peşin fikirle suçlama yapmıyorum. Ama milletin içindeki feryadı dile getiriyorum. Türkiye’yi hukukun bu kadar çiğnendiği, demokrasinin bu kadar çiğnendiği, bir iktidar kadrosunun kafasına estiği gibi düğmeye bastığı anda referandum, böyle de olsa referandum diye millet iradesiyle alay ettiği tabloya seyirci kalmak mümkün mü? Umut ediyorum, YSK buna izin vermeyecektir.”

11 Eylül’de sınırda oy kullanıldığını hatırlatan Baykal, “Canım onlar sayılmaz, boşver onları, kim oluyor onlar. Atıver onları zaten sınırın dışından gelmişler. Sınırın dışına atalım mı diyeceğiz. Böyle bir şey olabilir mi? Bir kişinin bile oyunun önemi yok mu? Referanduma dur denilmesi lazım” diye konuştu.

Vatandaşları referandumda hayır oyu kullanmaya çağıran Baykal, “Katılıp oy vermemek her vatandaşımızın görevidir diyorum. O nedenle ben referandumun yapılmasına YSK’nın izin vermeyeceğini umut ediyorum. Eğer bunu başarabilirsek en güzeli olur. Eğer bu başarılmazsa 21 Ekim’de oylama olursa bu saçmalığa hiçbir aklı başında vatandaşımızın alet olmaması gerekir” dedi.

“TEZKEREYE EVET VERECEĞİZ”

Haberin Devamı

Deniz Baykal konuşmasının son bölümünde yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan tezkereye ilişkin açıklamalarda bulundu. CHP’nin tezkereye evet oyu vereceğini belirten Baykal, “CHP olarak biz tezkereye evet oyu vereceğiz. Tezkereyi destekliyoruz. Çünkü bu milli dayanışma noktasıdır” dedi.

Tezkere’nin geçmesiyle terör sorunun çözülemeyeceğine işaret eden Baykal, “El birliği ile milli bir terörle mücadele politikası ortaya koyup el birliği ile bunu uygulamalıyız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!