Baykal şantaj yapmasın

Güncelleme Tarihi:

Baykal şantaj yapmasın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bülent Ecevit, DSP 4. Olağan Kurultayı'nda CHP Lideri Baykal'ı eleştirdi. Ecevit ‘‘Şantaj havası veren koşullarınıza tahammülümüzün de bir sınırı vardır’’ derken, hükümetin düşmesi halinde bundan CHP'nin zarar göreceğini söyledi. Ecevit 916 oyla yine Genel Başkan seçildi.

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, 916 oyla yeniden Genel Başkan seçildiği partisinin 4. Olağan Kurultayı'nda CHP'yi sert bir dille uyardı. Hükümete karşı CHP'nin ikircikli bir tavır sergilediğini savunan Ecevit, ‘‘Hükümeti düşürürseniz sorumlu siz olursunuz. Şantaj havası veren koşullarınıza tahammülümüzün bir sınırı vardır. O sınırı zorlamayın’’ dedi.

Ecevit, Türk Metal İş Sendikası'nın Akyurt'ta bulunan salonunda yapılan kurultayın açış konuşmasında, önce partisinden ayrılanları hedef aldı. Ardından hükümet ortaklığının uyumlu yürümesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ecevit, karanlık ilişkiler ağını çözmek için, milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması, Memurin Muhakemet Kanunu'nun değiştirilmesi gereğine işaret etti. Milletvekilinin milletvekilini, memurun memuru, polisin polisi meslek dayanışması içinde korumasının yadırganamayacağını kaydeden Ecevit, bu tür kayırmalar sürecinde soruşturma kanallarının tıkandığını bildirdi. Bu nedenle savcı ve yargıçların yürekli de olsalar, mafyanın, rüşvetin, devletteki çetelerin üstüne gereğince yürüyemeyeceklerini belirten Ecevit, ‘‘Geceleri ışıklar boşuna söndürülmüş, sokaklarda mumlar boşuna yakılmış olur. Tepkiler haklı, ama yeterli değildir’’ dedi. CHP'nin hükümete gönülsüz ve ikircikli oy desteği sağladığını belirten Ecevit, CHP yönetiminin sağın solu ezeceği, hükümetin kısa sürede çökeceği endişesiyle muhalefeti tercih ettiğini belirtti. Ecevit, şunları söyledi.

‘‘CHP bu seçimini yeni bir bunalım etkenine dönüştürmeye başladı. Her an desteğini çekebileceğini gösterdi. Desteğini çekerse hükümet büyük olasılıkla düşer. Ama bu hükümet düşerse, ülkenin sürükleneceği bunalımdan onu düşürenler sorumlu olur. Onun için CHP'nin hükümete olan desteğini gitgide ağırlaştıran koşullara bağlamaktan vazgeçmesini tavsiye ederim.’’

SEÇİME DE HAZIRIZ

Ecevit, ‘‘Elbette hükümetin her yaptığını onaylama yükümlülükleri yoktur. Eleştirmek, gereğinde engellemek haklarıdır. Ama, oy desteklerini hükümet üzerinde bir baskıya dönüştürürlerse bu geri teper. Hükümet 2000'e kadar ülkeyi yönetmeye de, zorlanırsa seçime gitmeye de hazırdır’’ dedi. Ecevit'in CHP'ye yönelik eleştirilerine DSP'liler sık sık, ‘‘Vur, vur inlesin, Baykal dinlesin’’ sloganıyla destek verdiler.

DSP ile CHP'yi bir kefeye koyma çabasının temelsiz olduğunu belirten Ecevit, bunun için CHP'nin dört yıllık hükümet ortaklığında yapamadıkları ile DSP'nin 5 ayda yaptıklarını karşılaştırmak gerektiğini söyledi. Ecevit, ‘‘Hele bir de dünyada mezara gömülmüş olan bir ideolojinin ayaklı müzeleri ile DSP'yi tek bir sol kategorisine sığıştırmaya kalkışmak bir entelektüel fantezi olmanın da ötesinde, saçmalıktır’’ dedi. Daha sonra yapılan oylamada Ecevit, 1050 delegeden 922'sinin oy kullandığı seçimde, geçerli olan 916 oyun tamamını alarak yeniden seçildi.

Ecevit klasiği

DSP Kurultayı'nın yapıldığı Türk Metal-İş Sendikası'na ait Akyurt'taki salon tıka basa doldu. Kongre salonu mavi-beyaz balonların yanısıra ak güvercin amblemleri ve Ecevit'in posterleriyle süslendi. Ecevit, hemen her kurultayda olduğu gibi bu kurultayda da ak güvercin uçurdu.

Bayıltan izdiham

İzdiham nedeniyle pek çok DSP'li kurultay salona giremeden geri dönerken, zaman zaman rahatsızlık geçirenler, bayılanlar oldu ve bunlar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Ecevit de, eşi Rahşan Ecevit'le birlikte, izdiham olacağı düşüncesiyle erken saatlerde kurultay salonuna geldi. Hazırlıkları denetleyen Ecevitler, daha sonra bir odada dinlenmeyi tercih ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!