Baykal: Erdoğan'ın kılavuzu Barzani

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Erdoğanın kılavuzu Barzani
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 16:39

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Kılavuzu Barzani olanın Türkiye'de kimseye kılavuzluk dersi vermeye hakkı yok” dedi.

Haberin Devamı

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisine yönelik eleştirilerine değinerek, “Kılavuzluk konusu önemli. 360 milletvekili ile cumhurbaşkanı seçemeyen birinin kılavuza ihtiyacı olabilir. Türkiye ve Kuzey Irak'taki terörist sayısını birbirine karıştıran bir başbakanın kılavuza ihtiyacı olabilir” diye konuştu.

Deniz Baykal, partisinin mitingi için Sivas'a giderken uçakta basın mensupları ile sohbet etti. Baykal, Türkiye'de halkın gündeminde terörün bulunduğunu, ancak “Başbakan Erdoğan'ın miting meydanlarında ona buna çamur attığını” savundu.

Erdoğan'ın mitinglerde kullandığı üslubu eleştiren Baykal, Başbakan'ın CHP'yi eleştirirken, “Kılavuzları da yanlış tutmuşlar. Siz bilirsiniz, 'Kılavuzu karga olanın' derler. Bilirsiniz. İşte bunların durumu da bu” şeklindeki sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kılavuzluk konusu önemli tabi. 360 milletvekili ile cumhurbaşkanı seçemeyen birisinin kılavuza ihtiyacı olabilir. Türkiye'de ve Kuzey Irak'ta terörist sayısını birbirine karıştıran bir başbakanın kılavuza ihtiyacı olabilir. Ama haksızlık etmeyelim, Başbakan'ın da kılavuzu var. En önemli kılavuzu Cüneyd Zapsu. Hem kılavuzluk hem pazarlamacılık yapıyor. Başbakan Türkiye'yi pazarlamaya, kılavuzu da Başbakanı pazarlamaya çalışıyor. Kılavuzu Barzani olanın Türkiye'de kimseye kılavuzluk dersi vermeye hakkı yok. Başbakan terör ve terörle mücadele konusunda Barzani ağzıyla konuşuyor.”

İDAM TARTIŞMALARI

Baykal, sınır ötesi operasyon için hükümete yetki vermek üzere TBMM'nin olağanüstü toplanmasına yönelik bir soru üzerine, “Şu anda Kuzey Irak'ta yaşanan olumsuzluklara karşı verilecek mücadelede temel eksiklik, hükümetin bu konuda bir siyasi irade ortaya koyamamasıdır. Yetkiden önce hükümetin bir siyasi irade ortaya koymasına ihtiyaç var” dedi.

Baykal, yetki konusunun iç siyasete yönelik bir malzeme olarak gündeme getirilmesinin yanlış olacağını ifade ederek, “Sen önce bu konuda açık ve net bir tavır takın. Başbakan'ın Kuzey Irak'taki tabloya yönelik şikayetlerini dile getirmesi için yetkiye ihtiyacı yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'deki terörün Kuzey Irak'tan desteklendiğini dile getiren Baykal, Türkiye'nin uluslararası platformlarda bu konuyu gündeme getirerek haklılığını anlatması gerektiğini, ancak iktidarın bunu yapmadığını söyledi.

Cenevre'de gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal toplantısına, Türkiye'nin bu konudaki haklığını anlatmak üzere katıldığını belirten Baykal, “Ancak Türkiye döndüğümde gördüm ki oradaki konuşmalarımdan rahatsız olanlar var ve bunların başında AKP'liler geliyor. Bu çok üzüntü verici. Ben iktidar da olsam böyle davranan bir muhalefet liderini telefonla arar kutlardım. Çünkü bu Türkiye'nin meselesi” dedi.

Terör konusunda geçmişe yönelik bir tartışmayı tahrik etmek istemediğini ifade eden Baykal, “İdam tartışmasına da hiçbir şekilde katılmak istemiyorum. 'Sen idam ettin, etmedin' tartışmalarını doğru bulmuyorum. Terör konusunda hükümetin tutumundan şikayetçiyiz. Bunun düzeltilmesi için muhalefet partisi için görev yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Baykal, CHP'nin Sosyalist Enternasyonal ile bazı sorunları olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine, bunun doğru olmadığın söyledi. Deniz Baykal, “Türkiye'de PKK'nın siyasi uzantısı, ikinci cumhuriyetçiler ve AKP'nin, CHP'nin Sosyalist Enternasyonal'e üyeliği konusunda sorunları olduğu anlaşıyor ama Sosyalist Enternasyonal'in hiç böyle bir sorunu yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!