Baykal: Adana seçimi yenilenmeli

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Adana seçimi yenilenmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2009 08:16

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, şikayetler üzerine savcılıkça soruşturma başlatılan Adana seçimlerinin yenilenmesi gerektiğini belirterek, “Bu kadar kuşku ortamında Adana seçimleri oldu bittiye getirilemez. Yüksek Seçim Kurulu’nu tarihi bir görev bekliyor. Umarım o sorumluluğunu yerine getirerek Adana seçimlerini iptal eder” dedi.

Haberin Devamı

CHP lideri Deniz Baykal, merkez CHP’li Çukurova İlçe Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan ile CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunmak üzere Genel Sekreter Önder Sav ve Adana milletvekilleri ile birlikte Anadolu Jet’e ait tarifeli uçakla saat 00.30 sıralarında Adana Havaalanı’na geldi. Burada İl Başkanı Serdar Seyhan, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özgümüş, ilçe belediye başkan adayları ve yaklaşık 100 partili tarafından karşılanan Baykal, daha sonra konaklayacağı Hilton-Sa Oteli’ne geçti. Otelin lobisinde partililerle sohbet eden Baykal, gazetecilerin Adana seçimlerine ilişkin sorularını yanıtladı.


OLDU BİTTİYE GETİRİLEMEZ

Baykal, MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın 1500 oy farkla kazandığının açıklanmasının ardından AKP ve CHP’nin ‘tutanaklarda değişiklikler yapıldığı’ iddiasıyla yaptıkları şikayetler üzerine savcılıkça soruşturma başlatılan Adana seçimlerinin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Adana seçimlerinin oldu bittiye getirilemeyeceğini belirten Baykal, şunları söyledi:
“Savcılık soruşturması çok önemli. Biz Seyhan’da çok az farkla kaybettik. Bu kadar tereddüdün olduğu, bu kadar kuşkulu bir ortamda seçim oldu bittiye getirilemez. Yüksek Seçim Kurulu bunun için var. Çok ciddi bir karar alabilir, almasını bekliyoruz. Seçim insanların vicdanını tatmin eden bir sonuç vermedi. Doğal olarak YSK’nın iptal etmesini, seçimleri yenilemesini bekliyoruz. Bu konuda hiçbir tereddüdümüz yok. YSK böyle bir karar alma yetkisine sahip. Elinde seçimlerle ilgili iptale gerekçe olacak çok sağlam bir dosya var. O görüntüler ortada, aradaki farklar ortada. Tutanaklardan elde edilen sonuçlarla ilgili çok ciddi kuşkular var. Bunlar yok sayılamaz. Oldu bitti denilemez.”

Haberin Devamı


ADANA SEÇİMLERİ VİCDANLARI TATMİN ETMEDİ

Adana’daki seçimlerin çok önemli olduğunu ve vatandaşın vicdanını tatmin etmediğini kaydeden Baykal, “Öyle ki seçim ve sayım kadrosu güven veren, insanların vicdanını rahatlatan bir sonuç vermemiştir. Bu çok açık. Her yerde her zaman yapılabilecek olan itirazların ötesinde bir durum var. Torbalar değiştiriliyor, bu güvenlik kameraları görüntüleriyle, fotoğraflarla tespit ediliyor. Bu yüzden oldu bitti denilemez, denilmemesi gerekir. YSK’yı tarihi bir görev bekliyor. Umarım o sorumluluğunun gereğini yerine getirir, seçimleri iptal eder” diye konuştu.

Haberin Devamı


Baykal, seçimlerin iptal olup yeniden tekrarlanması durumunda sonucun ne olacağına ilişkin bir soru üzerine, “Onu bilemeyiz. Onu artık Adanalılar kararlaştıracaktır, en doğrusunu yapacaktır. Ama bu seçimin yenilenmesi gerekiyor” dedi.

Açıklamanın ardından, kendisini karşılamaya gelen Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterip, sonradan vazgeçtiği Soner Çetin’le de bir süre konuşan Baykal, daha sonra odasına çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!