Bayık da Barzani'de

Güncelleme Tarihi:

Bayık da Barzanide
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

PKK'da Abdullah Öcalan'dan sonra gelen Cemil Bayık'ın da bazı adamlarıyla birlikte Barzani'ye sığındığı bildirildi. Şemdin Sakık'ın şokunu üstünden atamayan örgüt, Bayık'ın teslim olmasıyla iyice sarsıldı. Bunların yanısıra çok sayıda üst düzey PKK'lının da Barzani'ye geçtiği iddia ediliyor.

Dağılmaya başlayan terör örgütü PKK, Şemdin Sakık'tan sonra şimdi de ‘‘Cemil Bayık’’ şokuyla sarsıldı. Şemdin Sakık'tan sonra PKK'nın önde gelen adamlarından Cemil Bayık'ın da Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi'nin elinde olduğu bildirildi. Washington'daki Mesut Barzani'ye yakın kaynaklara göre, bir süre önce Cemil Bayık bazı adamlarıyla birlikte KDP bölgesine sığındı. KDP'nin, Washington'daki Nevruz kutlamalarına katılan bir kaynak Hürriyet'e, kutlamlar sırasında Washington'daki bir KDP üst düzey yetkilisinin, ‘Sadece Şemdin Sakık değil, PKK’nın bir çok üst düzey yöneticisi, bu arada ikinci adamı Cemil Bayık da bizim elimizde' dediğini söyledi.

PKK ŞOKTA

PKK'nın silahlı kanadı ARGK, ‘‘işbirlikçi-çete eğiliminin parçası’’ olarak suçladığı, Kuzey Irak'ta Barzani'ye sığınan Şemdin Sakık'ın, basit kişiliğiyle layık olduğu yere gittiğini öne sürdü. ‘‘Parmaksız Zeki’’ kod adlı Sakık'ın izlediği tutumun, PKK'ya karşı girişilen en kapsamlı, en uzun süreli ve diğerlerinin toplamı düzeyinde olan provokasyon olduğu iddia edilen açıklamada, ‘‘Parti (PKK) saflarından kovulması ve kendisinin de düşmana gitmesiyle açık ihanet noktasına varmıştır’’ denildi. Açıklamada, şu iddialar yer aldı: ‘‘Düşman anlayış, eğilim, yabancı egemenlikler ve Türk özel savaşından kaynaklanan, onunla bütünleşen veya ona uşaklık noktasına varan duygu, düşünce, ruh ve anlayış biçimlerinin terbiye edilmedikleri, ulusal devrimci çizgi ve dönüşüme uğratılmadıkları sürece varacakları nokta yine düşman olacaktır. Bu gerçek partinin bütün eğitici, değiştirici, dönüştürücü, düşünsel ve pratik çabalarına rağmen tanıdığı imkan, gösterdiği sabır ve iyi niyetli yaklaşımına bin kez daha kanıtlanmıştır. Sakık, ruhsal, düşünsel ve örgütsel bakımdan PKK'dan ayrı duruş ifade etti. Her zaman en ileri düzeyde bir bencilliği, bireyciliği ve özerkliği temsil etti. PKK politikalarıyla ters, devletin özel savaş politikalarına denk düştü. Sakık'ın şahsında PKK'ya işbirlikçi çete eğilimi dayatılmaya çalışıldı.’’

Apo'nun yardımcısıydı

PKK'nın silahlı kanadı ARGK'dan (Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu) uzun süre sorumlu olan 'Cuma' kod adlı Cemil Bayık, bölücü örgütün kurulduğu 1978 yılından bu yana Abdullah Öcalan'ın yanında kalan tek isim. PKK lideri Abdullah Öcalan, Mehmetçiğin 1992'de düzenlediği harekat sırasında kardeşi Osman Öcalan'ı başarısızlıkla suçlamış, yerine Cemil Bayık'ı getirmişti. Kuzey Irak'ta Celal Talabani ve Mesud Barzani ile zaman zaman bir araya gelerek görüşen Cemil Bayık, Öcalan'ın bölgedeki temsilcisi konumunda bulunuyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!