Baydemir: “Yüreğimizden bir parçayı yitirdik”

Güncelleme Tarihi:

Baydemir: “Yüreğimizden bir parçayı yitirdik”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 15:38

DİYARBAKIR'da düzenlenen ‘Turizm Konferansı’na konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, son günlerdeki şehit haberlerine ilişkin “Bu ülkenin herhangi bir yurttaşı, adı soyadı, kimliği, giysisi, dini, lisanı ne olursa olsun 21'inci Yüzyıl'da çatışmada yaşamını yitiriyorsa o bizim yüreğimizden, vicdanımızdan bir parçamızı yitirdiğimiz anlamına geliyor. Bugün yüreğimizden bir parçayı yitirdik. Ve yüreğimizden bir parçayı memleketine gönderiyoruz” dedi.

Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel özelliklerini öne çıkararak yatırımcıları, turizm acentalarını kente çekmeyi amaçlayan Diyarbakır Turizm Konferansı'nda yöneticiliğini Osman Kavala'nın yaptığı ‘Diyarbakır Turizm Altyapısı ve Tarihi Mekanların Turizme Kazandırılması' başlıklı ilk oturuma geçildi. Oturumda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Hüseyin Akdoğan, Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu üyesi Prof.Dr. Hasan Özgen, Dicle üniversitesi'nden Prof.Dr. Kenan Haspolat ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Serhat Akçan birer sunum yaptı.

Konferans açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Lice'de şehit olan teğmenin Samsun'da toprağa verildiğini belirterek, şöyle dedi:
“Diyarbakır’daki bu olay televizyonlarda sürekli yer alacaktır. Şayet bugün bu tabloyu sürdürecek olursak turizm noktasında pek çok kurultaya ev sahipliği yapmaya devam ederiz. Ancak ayaklarımızın yere basması ve bu gerçekler üzerinde mutlaka çalışılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizde pek çok alanda ciddi açılımlar ve demokratik noktalarda gayretler safrediliyor. Bunu 72 milyonun kucaklayıp aynı şekilde götürmesi gerekirken, bunu engelleyici bir tutum ve davranışların en çok bölgemiz ve şehrimize zarar verdiğini mutlak suretle çok açık bir şekilde birilerinin söylemesi lazım. Tatlı sözlerle vakit geçirecek olursak bu ülke adına ciddi şeyler yapmamış oluruz.”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, bölgede yıllardan bu yana devam eden ve son olarak Diyarbakır’ın Lice İlçesi'nde 1 askerin şehit olmasına değinerek, şöyle konuştu:
“Bu ülkenin herhangi bir yurttaşı, adı soyadı, kimliği, giysisi, dini, lisanı ne olursa olsun 21'inci Yüzyılda, çatışmada yaşamını yitiriyorsa, o, bizim yüreğimizden, vicdanımızdan bir parçamızı yitirdiğimiz anlamına geliyor. Bugün yüreğimizden bir parçayı yitirdik ve onu memleketine uğurluyoruz. Keşke böyle değil, başka türlü olsaydı. Ne bu kent ne de başka bir kentimiz artık cenazeleri karşılamamalı. Artık buna son vermeliyiz. Buna son vermenin bir diğer yolu da bu yatırımları gerçekleştirmektir. İnsanlarımızın tümünü mutlu kılabilmektir. Ben geleceğe umutlu bakıyorum. Mutlaka ama mutlaka bu anlamsız çatışmayı sonlandıracağımıza inanıyorum. Mutlaka bütün insanlarımızın yaşamına, kaybetmeyi göze alamayacağı ekonomik, sosyal, kültürel, değerleri katabileceğimize inanıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!