Batı'nın emzirme şampiyonu Norveç

Güncelleme Tarihi:

Batının emzirme şampiyonu Norveç
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2003 02:00

Bireyciliğin ön plana çıktığı ABD ve İngiltere gibi sanayileşmiş ülkeler, anneleri bebeklerini emzirmeleri için ikna etmeye çalışırken Norveç, anne sütü konusunda Batı liginin şampiyonluğunu elinde bulunduruyor.

Devletin, emzirmeyi teşvik için aldığı önlemler sonucu bebeğini ilk ay boyunca emziren annelerin oranı yüzde 80'e yükseldi. Bu oran ABD'de yüzde 32, İngiltere'de ise sadece yüzde 20.

Norveç'te kadınlar, doğumdan sonra emzirmeyi iyice öğrenmeden hastaneden taburcu edilmiyor. Böylece kadınların yüzde 99'u herhangi bir ek gıda vermeden bebeğini emzirerek hastaneden ayrılıyor. Ayrıca işyerlerinde günde iki saat emzirme izni veriliyor ve evde tek başınayken problemle karşılaşan kadınlar için de telefonla yardım hatları bulunuyor. Başta başkent Oslo olmak üzere büyük kentlerin sokak ve kafelerinde bebeğini emziren annelere sıkça rastlanıyor.

Yapılan araştırmalar, anne sütüyle büyüyen bebeklerin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Ayrıca bazı uzmanlar emzirilen çocukların IQ'sunun daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

Annenin sosyoekonomik düzeyi de emzirme oranını etkiliyor. Annenin eğitim ve gelir düzeyi ne kadar yükselirse, emzirme oranı da paralel olarak artıyor. Bu alanda Norveç, diğer Batılı ülkelere göre daha önde bulunuyor. Yılda ortalama 50 bin doğumun gerçekleştiği Norveç, son 35 yılda mamaların yerini anne sütünün almasıyla dünyada model teşkil ediyor.

Türkiye'de oran yüzde 95

Sağlık Bakanlığı, 1-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Dünya Emzirme Haftası kapsamında, ‘‘İlk 6 ay yalnızca anne sütü’’ kampanyası başlattı. Bu program, annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıklar kazandırmayı ve konunun önemini benimsetmeyi amaçlıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 1.5 milyon bebek anne sütü ile beslenmediği için ölüyor. Yapılan araştırmalar, Türkiye'de emzirmenin yaygın olduğunu ve doğumdan sonraki ilk aylarda hemen her bebeğin anne sütü ile beslendiğini gösteriyor. Genel emzirme oranı Türkiye'de yüzde 95, ortalama emzirme süresi 12 ay olmasına rağmen, ilk 6 ay ek besine başlanması sorunlara neden oluyor. Bu dönemde ek besine başlanması veya ek besinlere çok geç başlanması, bebeklerde malnütrisyona (beslenme bozukluğuna) yol açıyor. Bakanlık verilerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 1.5 milyon bebek doğuyor, 3 ayın altındaki her 5 bebekten 1'ine hazır mama veriliyor. 4-6 aylar arasında ise her 3 bebekten 1'i mamayla besleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!