Batı Suriye Ulusal Konseyi'nden ümidi kesti

Güncelleme Tarihi:

Batı Suriye Ulusal Konseyinden ümidi kesti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 11:31

ABD, İngiltere ve Fransa, Körfez ülkelerinden gelen desteğin büyük bir bölümünün radikal İslamcı gruplara gittiği kaygısıyla Suriye’deki muhalifler üzerindeki etkisini artırmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Suriye’de mezhepler arası bir savaşa çatışmaların bölge genelinde yayılabileceğinden endişe eden Batılı hükümetler muhalif gruplarla doğrudan temas kurmak için girişimlere başladı. Özellikle en iyi organize olan ve fonlanan grupların Selefiler olması Batı’da politika değişimlerine neden oldu.

 

Guardian gazetesinin haberine göre, muhalifleri Suriye Ulusal Konseyi (SUK) etrafında toplama girişimlerinden aradıklarını bulamayan Washington, Londra ve Paris, doğrudan bağlantı arayışına girdi.

 

SUK’un İngiltere’de yaşayan üyelerinden Osama Monacid, “Suriye Ulusal Konseyi daha iyi bir iş yapabilirdi. Şu an asıl mesele savaşan grupları farklı bir çerçeve içinde bir araya toplamak. Ancak bu SUK’un tamamen kenara itileceği anlamına gelmiyor. Konsey hala en büyük siyasi oluşum ve oynaması gereken hem siyasi hem de diplomatik rolleri var” dedi.

 

Haberin Devamı

SURİYE RUSYA'YI KULLANACAK
Wall Street Journal gazetesi ise Suriye rejiminin, ABD ve Avrupa’nın uyguladığı petrol ve bankacılık yaptırımlardan kaçmak amacıyla Rus bankalarını kullanmayı planladığını öne sürdü.

 

Gazetenin ele geçirdiği Suriye hükümetine ait belgeler ve yazışmalar özellikle son bir birkaç ayda yaptırımların ağırlığını artırması nedeniyle, üst düzey Suriyeli yetkililerin işlerin nasıl yürütüleceği konusunda sürekli müzakere halinde olduğuna işaret ediyor.

 

Yazışmalara göre Suriye’nin Batı’nın yaptırımlarını atlatma planları bu yaz Suriye Merkez Bankanı Başkanı, Petrol Bakanı, Maliye Bakanı ve devlete ait petrol şirketinin genel müdürü arasındaki görüşmelerde şekillendi.

 

Tarihleri Mart’tan Temmuz başına kadar giden belgeler Şam ile Moskova arasındaki diplomatik ilişkilerin gücü korundukça Batılı hükümetlerin uygulayacağı yaptırımların bir faydası olmayacağını da gösteriyor.

 

Haberin Devamı

YALANLAYAN OLMADI

Wall Street Journal’ın incelediği belgelerde Suriye hükümetinden yetkililerle bazı yabancı şirketler arasındaki yazışmalar da yer alıyor. Yazışmalarda adı geçen kişiler gazeteye yaptıkları açıklamalarda, e-postalarda yer alan detayları doğruladı. Belgelerin gerçekliği konusunda kimse itirazda bulunmazken bazı şirketler Suriye’yle iş yaptıkları iddialarını yalanladı.

 

Rusya hükümeti en başından beri Suriye’ye uygulanan yaptırımlara karşı çıktı. Rus şirketlerinin bu yaptırım kararlarına uymak gibi bir sorunluluğu olmasa da ticaretin devam etmesi diğer alanlarda diplomatik girişimleri zorlaştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!